Autor Wątek: Pocket PC w nowej Ave  (Przeczytany 14617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

halls

• Gość
Pocket PC w nowej Ave
« dnia: 08 Maja 2006, 12:03:36 »
Witam!
Chciałbym podłączyć PPC lub mp3 bezpośrednio do radia. Czy któryś z kolegów ma swoje doświadczenia i mógby podpowiedzieć jak to zrobić? Może jakiś schemat?
Nie interesuje mnie rozwiązanie typu "przejściówka na kesetę".
Rozważałem podłączenie w miejsce przeznaczone na zmieniarkę płyt ale czy to właściwe miejsce podłączenia? A może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie z Bluetooth, które można wykorzystać do PPC i telefonu?
Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Szukałem na forum schematu radia nowej Ave, ale niestety nie znalazłem. Może któryś z kolegów mnie poratuje i prześle skan e-mailem.

Pozdrawiam serdecznie Formowiczów
Witek

Bobikos

• Gość
Odp: Pocket PC w nowej Ave
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2006, 14:04:02 »
http://www.softservice.com.pl/corolla/avc/index.php

To jest link do strony gdzie pokazany jest schemat układu uaktywniającego wejście zmieniarki. Jednak ten układzik działa na pewno z radiami corolli i avensis 1, więc nie wiem jak wygląda sytuacja w Twoim wypadku. Jeżeli w Twoim radiu występuje układ
http://www.necel.com/cgi-bin/nesdis/dl_docpdf.cgi?lang=E&litcode=S13990EJ3V0DS00
lub
http://www.necel.com/cgi-bin/nesdis/dl_docpdf.cgi?lang=E&litcode=U10680EJ2V0DS00
to prawdopodobnie ten układ będzie działał i u Ciebie. Ja nie rozbierałem tego radia więc niestety nie umiem więcej powiedzieć na ten temat. Możesz zapytać autora tej strony, może on będzie wiedział więcej.

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2006, 23:46:20 »
Nie interesuje mnie rozwiązanie typu "przejściówka na kesetę".
Jak rozumiem rozwiązanie to odrzuciłeś ze względu na kable wiszące z radyjka. Pytanie jednak czy zastanawiałeś się nad użyciem transmitera radiowego podłączonego do MP3. Takich urządzeń jest dosyć sporo na allegro http://allegro.pl/14172_nadajniki_adaptery.html

Pozdrawiam
Grzegorz

halls

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2006, 10:25:07 »
Dzięki za podpowiedzi!
Jak sądzę rozwiązanie z podłaczeniem do wyjścia dla zmieniarki byłoby najlepszym mając na uwadze jakość dzwieku. Już kiedyś widziałem propozycję urzadzenia wpinanego pomiędzy gniazdo radia i wtyczkę radia. Niestety teraz nie mogę do tego ponownie dotrzeć!
Tymczasowo spróbuję wykorzystać drugą propozycje z zastosowaniem nadajnika do radia.
Co sadzicie o zestawie Bluetooth podłaczonego do radia. To by było najbardziej uniwersalne rozwiazanie, można by było podłaczyć i telefon, i PPC. Możecie mi polecić jakąś fiirmę?
Pzdr

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2006, 14:38:01 »
To nie jest informacja sprawdzona ale postaram się ją potwierdzić w najbliższym czasie. Znajomy który chciał podłączyć ipoda do radia w corolli zwrócił się z zapytaniem do aso, tamtejsi magicy zaproponowali mu rozwiązanie za ok 300 zł urządzonka które w swoim działaniu prawdopodobie przypomina to ze strony podanej przeze mnie w poprzedniej wiadomości. Jeśli chcesz postaram się o info odnośnie tej stacji w której coś takiego proponowali znajomemu.

halls

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2006, 20:00:02 »
@Bobikos, będę wdzięczny za informacje
Pzdr

pisk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2006, 13:41:29 »
A nie łatwiej skorzystać z jakiegoś FM transmitera? Taniej i dużo mniej dłubania. Co do iPoda - to najlepiej pasuje iTrip  ;D
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2006, 13:44:57 wysłana przez pisk »

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2006, 14:47:51 »
FM Transmitery maja to do siebie, że bardzo znacznie wpływają na jakość dźwięku i bynajmniej jej nie polepszają...

neuroX

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2006, 10:54:26 »
Wlasnie walcze z podpieciem jakiegokolwiek odtwarzacza MP3 do CD w Ave

ASO podpowiedzial mi rozwiazanie firmy Dension  o nazwie ICE Link Plus, koszt. ok 700zl
Jest to kabelek-przejsciowka ktora z jednej strony laczy sie z CD i udaje zmieniarke CD
a z drugiej strony laczy sie z IPod'em zapewniajac rownoczesnie zasilanie, tak ze jest dokladnie jeden kabelek.

Namiary na polskiego dystrybutora http://www.dension.pl
Jedyny problem ze dystrybutor nie ma na razie tych kabelkow w PL...

Opis po polsku na ebay http://cgi.ebay.pl/Ice-Link-Plus-modu-podlaczajacy-iPoda-w-samochodzie_W0QQitemZ9707520836QQcategoryZ50559QQcmdZViewItem

Opis po angielsku http://www.dension.com/icelinkplus.php

PS. Byloby to rozwiazanie o najlepszej jakosci dzwieku, przejscie "przez kasete" lub transmiter FM daja gorsza jakosc...
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2006, 11:00:04 wysłana przez neuroX »

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2006, 13:23:36 »
Kupowałem dla szwagra ICE Link Plus, rzeczywiście rozwiązanie bardzo wygodne bo pozwala nawet sterować ipodem poprzez radio a nawet (ale to w zależności od modelu auta i radia) wyświetla tytuły na wyświetlaczu radia i pewnie posiada jeszcze ciekawsze opcje. Kolega oopisał to w dużym uproszczeniu, to jest dość zaawansowane urządzenie, ale przed kupieniem takiego bajeru trzeba się poważnie zastanowić czy warto wydać 620 zł... Dodatkowo jeśli zmienisz samochód to niestety ale to urządzenie w większości wypadków nie będzie działało w nowym aucie.
Transmiter FM... rowiązanie pośrednie, nie tak tragiczne jak kaseta ale również nie należy do najlepszych, ale często ocena jakości zależy od naszych wymagań.
Ja powoli konstruuje układ do którego podałem link w pierwszej wiadomości, jeśli będzie działał u mnie to wtedy mogę pomóc w skonstruowaniu urządzonka innym zainteresowanym.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2006, 21:16:31 wysłana przez Bobikos »

halls

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2006, 12:01:10 »
Ja powoli konstruuje układ do którego podałem link w pierwszej wiadomości, jeśli będzie działał u mnie to wtedy mogę pomóc w skonstruowaniu urządzonka innym zainteresowanym.
Wiam ponownie,
Jak idą prace nad urządzeniem?
Niestety nie mogę pomóc, moja wiedza z elektroniki jest na etapie wykonania urządzenia ze schematu.
Będe wdzięczny za wszelkie nowe informacje i propozycje.
Pzdr

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2006, 00:45:29 »
Witam. Ja właśnie uruchomiłem urządzonko udające zmianiarkę i narazie jestem na etapie testowania. Wszystkich zainteresowanych takim bajerem zapraszam do pisania na priv, służę pomocą :) Wiem że sprzęcik działa w ave I i corolli.
Co do adresu który obiecywałem... niestety nie mam go.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2006, 09:23:10 »
Ja właśnie uruchomiłem urządzonko udające zmianiarkę i narazie jestem na etapie testowania. Wszystkich zainteresowanych takim bajerem zapraszam do pisania na priv, służę pomocą :)

Bobikos - gratuluję osiągnięcia celu. Mam nadzieję, że jest OK. Może jednak warto opisać wszystko na forum - w taki sposób za miesiąc/dwa/pół roku/rok jak kolejny użytkownki będzie miał podobny pomysł, nie będziesz musiał tłumaczyć wszystkiego po raz kolejny... ;) A i baza wiedzy będzie większa... ;D

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2006, 17:11:44 »
Generalnie to wszystko jest opisane na stronce do której podałem link. Jeśli ktoś trochę zna się na elektronice i programowaniu układów to zrobi sam takie urządzonko, jeśli nie,to nie powinien się zabierać za to. Drobne problemy mogą pojawić się przy tworzeniu układu i właśnie je jeśli będę potrafił to wyjaśnię, ale nie widzę potrzeby pisania całego przebiegu tworzenia urządzenia bo jak powiedziałem, każdy kto trochę bawi się lutwonicą i elektroniką wie mniej więcej jak to zrobić. Pozdro

JacekDK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpnia 2006, 09:43:21 »
Czesc wam,

Ja wlasnie jestem przy zakupie Ilink Plus do Ave II ´05. I sa problemy, bo kostki do ktorych mialbym sie podpiac nie istnieja. Mam nadziej ze firma sprzedajaca mi to pomoze mi i podziele sie z wami moimi doswiadczeniami. Z tego co sie orjentuje to jest najlepsze rozwiazanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl