Myślę, że nie ma pewnej recepty na bezpieczny zakup. Ja swoją Avkę nabyłem przy pomocy ...
allegro.
Tzn. nie żadne tam "kup teraz", czy licytacja - ale, stworzyłem sobie bazę ofert ; rocznik, przebieg (

), cena, wyposażenie itp., później telefon w garść i do dzieła.
Z marszu eliminowałem wszystkich ściemniających, typu:
"stan super, nie ma potrzeby podjeżdżać do serwisu - zaoszczędzi pan kilka stówek"
"po co panu VIN, jak pan kupi to sobie wszytko sprawdzi"
"ile kluczyków? nie wiem", "dokumentacja? - nie było", "roleta? - nie ma, ale można kupić taką za stówkę" itp.
Pozostałych odwiedziłem osobiście (~1.500 km) i na tej podstawie dokonałem ostatecznego wyboru z którego jestem b.zadowolony. Niestety, odpadły wszystkie oferty autokomisów (rekordzista w tej dziedzinie, zachęcał bezczelnie w swojej ofercie do przyjazdu z próbnikem grubości lakieru - na miejscu, można było podziwiać składaka o różnych odcieniach na poszczególnych elementach, z pękniętym grillem i poprutą tapicerką siedzeń na dokładkę. Owo cudo miało mieć 58.000 km przebiegu...).
Zakup doszedł do skutku od osoby która sprowadziła samochód do kraju prawie rok temu (pełna dokumentacja + wyczerpująca informacja telefoniczna), mającej na ukończeniu budowę domu (byłem, widziałem) czyli ostre ssanie na gotówkę

.