Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Napięcie ładowania za niskie?  (Przeczytany 2089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

82Andrzej

  • Gość
Napięcie ładowania za niskie?
« dnia: 07-11-2008, 17:36:07 »
Witam, mam ave 2.2 D-cat 177 KM. Jest z nim taki problem ze napięcie ładowania wynosi 13.7 V. Ponieważ sądziłem ze to regulator napięcia, zakupiłem drugi cały alternator niby po małym przebiegu. Dzis go wymieniłem i "niespodzianka" - napięcie ładowania niewiele się różni od poprzedniego.Jest teraz 13,85 V. Zamieniłem dla pewności jeszcze akumulator z innego auta gdzie ładowanie jest 14,2 V i niestety nic to nie zmieniło dalej 13,85 bez włączonych świateł i nic wiecej. Czy ktoś miał podobny problem? a może tak musi być w avensisie D4D ? Pomocy!   Wg mojej wiedzy napięcie ładowania powinno byc między 14,0 a 14.4 V...

Offline aw

  • Toyot Chodzacy
  • ***
  • Wiadomości: 506
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #1 dnia: 07-11-2008, 23:03:07 »
przy pełnym obciążeniu (światła, ogrzew, itp) napięcie ładowania przy 2000obr powinno być 13,3-13,7V. bez obciążenia na wolnych obr. ok 14-14,4V. możesz mieć zaśniedziałe złącza lub przewody. zmierz opór kabla + i -. pomiru napięcia dokonaj na zacisku +alternatora i jego obudowy, jeśli ma prawidłowe,  a na aku jest mniej, to występuje spadek na oporności przewodów. jeśłi na samym altku jest nieprawidłowe to już wiesz o co biega  :grin:
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline dominiiiiik

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 34
  • Auris 2.0 126
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #2 dnia: 11-10-2017, 10:32:57 »
Andrzej,

Czy udało się rozwiązać problem ? Niestety również mam ten problem. Ładowanie na postoju 13,7. Kupiłem nowy akumulator i strasznie szybko napięcie z niego spada. Być może jest to kwestia niskiego prądu ładowania.

Offline amron

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #3 dnia: 11-10-2017, 11:28:23 »
Tajemnica tego problemu chyba tkwi w sposobie i miejscu pomiaru napięcia podczas ładowania akumulatora przez alternator. Pamiętam jak kilka tygodni temu przestraszyłem się gdy podłączyłem się do złącza diagnostycznego w swoim Avensisie poprzez OBD i zobaczyłem na ekranie komputera, że w czasie pracy silnika na wolnych obrotach napięcie ładowania spadało do 12, 6 V. W tym samym czasie sprawdziłem miernikiem napięcie na zaciskach akumulatora i wynosiło ono 13,6 V. Wczoraj wymieniłem akumulator i jest dokładnie ta sama sytuacja. inną wartość widzi komputer auta inną miernik. Akumulator i układ ładowania był wczoraj sprawdzany przyrządem diagnostycznym przez pracownika serwisu i wszystko wygląda, ze jest ok.
Przy włączonych wszystkich światłach, ogrzewaniu tylnej szyby i wentylatorze na maxa, przy obrotach około 2 tys. napięcie ładowania na mierniku i klemach wynosi 13, 8 V - 14 V, a komputer podłączony do ECU znów wskazuje mi napięcie około 1 V niższe. Zagadkowa sprawa, ale myślę że drążenie tego tematy to szukanie problemu, którego nie ma i dam sobie z tym spokój.

Offline amron

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #4 dnia: 11-10-2017, 11:32:43 »
Kupiłem nowy akumulator i strasznie szybko napięcie z niego spada. Być może jest to kwestia niskiego prądu ładowania

Sprawdziłbym czy auto nie pobiera zbyt dużego prądu podczas rozruchu. Czasami wina leży po stronie silnika, a nie akumulatora. Zbyt ciężki rozruch silnika momentalnie rozładuje akumulator (nie chodzi o rozrusznik, ale mechaniczny problem z silnikiem).

Offline dominiiiiik

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 34
  • Auris 2.0 126
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #5 dnia: 11-10-2017, 12:48:05 »
OK, tylko w gwarancji aku mam ładowanie minimum 14V, inaczej gwarancja nie będzie rozpatrywana. Sprzedawca zmierzył na klemach 13,6 i twierdzi, że jest stanowczo za niskie. Teraz jak udowodnić, że realne ładowanie jest inne ?

Z innej beczki. Czy normalne jest, że napięcie podczas dwudniowego postoju spada o 0,2V ? Dodam, że akumulator ma dwa tygodnie.

Offline amron

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #6 dnia: 11-10-2017, 19:04:51 »
w gwarancji aku mam ładowanie minimum 14V, inaczej gwarancja nie będzie rozpatrywana.

Tak, to jest prawda. Chodzi o tzw "spływ mas czynnych" i sprzedawca się przed tym broni, ale tu tez przyczyną może być problem z silnikiem i jego ciężkim rozruchem. To niszczy akumulator. Polecałbym sprawdzenie prądu rozruchowego silnika. znam przypadek, gdy ASO wydało zaświadczenie, że akumulator jest uszkodzony i wymaga wymiany, a sprzedawca udowodnił, że to nie była wina akumulatora, który kolejny po wymianie ponownie wrócił z reklamacją , a wina właśnie ciężkiego rozruchu silnika, co powodowało, że prąd pobierany z akumulatora niemal o 50 procent przekraczał możliwości tego akumulatora. Elektrolit się gotował i akumulator po kilku rozruchach padł. Jeśli napięcie spada samoistnie po tak krótkim czasie to najprawdopodobniej już coś się stało z elektrolitem lub celami. Stad też może wystąpić tak duży spadek napięcia ładowania, bo regulator napięcia już nie daje sobie rady. To są tylko przypuszczenia, ale polecam przyjrzeć się prądowi podczas rozruchu zimnego silnika. Oczywiście zakładam, że akumulator został prawidłowo dobrany do auta :)

Toyota Klub

Odp: Napięcie ładowania za niskie?
« Odpowiedź #6 dnia: 11-10-2017, 19:04:51 »