Autor Wątek: zapadka parkingowa w automatycznej skrzyni  (Przeczytany 9216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
zapadka parkingowa w automatycznej skrzyni
« dnia: 18 Marca 2015, 20:14:04 »
Witam,
Mam Rav4 z 2014 r. 2.2D w automacie. Zostałem wprowadzony w błąd i przez 3 miesiące nie stosowałem wcale hamulca ręcznego w czasie postoju w trybie P. Dopiero od niedawna wiem, ze to był błąd. Mam pytanie. Jak wytrzymała jest ta zapadka (ang. parking pawl). Czy mogła się uszkodzić przez takie działanie. W garażu mam lekką pochyłość i czułem wiele razy jak auto się kawałeczek toczy i gwałtownie staje kiedy zapadka załapała.
pozdrawiam serdecznie

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: zapadka parkingowa w automatycznej skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2015, 22:23:59 »
Jak skrzynia dziala , to nic sie nie stalo. Ja tam od zawsze odruchowo reczny a potem dopiero P.

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2015, 07:16:26 »
Czy mozna sprawdzic jakos stan tej zapadki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2015, 08:40:18 »
Tak jak kolega wyżej napisał, jeśli wszystko działa tak jak wcześniej, to nie musisz się martwić. Problem byłby jeśli skrzynia zablokowałaby się podczas stoczenia, bo takie przypadki się zdarzają. Po prostu pamiętaj o zaciąganiu postojowego na przyszłość, musisz sobie wyrobić odruch.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2015, 09:04:28 »
Jeżeli stosujesz tryb P, to wcale nie musisz dodatkowo ręcznego, To, że po włączeniu P, trochę Ci cofa i dopiero staje, to normalne. Mam to samo  :)
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2015, 11:57:25 »
Dziękuję za odpowiedzi. A czy może wiecie jak w RAV4 wygląda ta zapadka z kołem zębaty i gdzie dokładnie jest ten mechanizm umiejscowiony? Nie mogę na temat tego elementu w Rav4 nic znaleźć w necie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2015, 16:22:41 »
Jeżeli stosujesz tryb P, to wcale nie musisz dodatkowo ręcznego, To, że po włączeniu P, trochę Ci cofa i dopiero staje, to normalne
kto ci takich rzeczy naopowiadał ?
Cytuj (zaznaczone)
Blokada jest czysto mechaniczna i nigdy nie wolno jej próbować włączyć w czasie, nawet bardzo wolnego, toczenia się pojazdu, gdyż grozi to jej zniszczeniem (np. koło zębate z 1cm zębem i zapadką będzie usiłowało natychmiast zatrzymać wielotonowy pojazd, co może zniszczyć zapadkę i jej obudowę). Z powyższego powodu zaleca się przed użyciem P wcisnąć hamulec główny, i zaciągnąć pomocniczy, aby odciążyć mechanikę zapadki
Cytuj (zaznaczone)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Automatyczna_skrzynia_bieg%C3%B3w
Dziękuję za odpowiedzi. A czy może wiecie jak w RAV4 wygląda ta zapadka z kołem zębaty i gdzie dokładnie jest ten mechanizm umiejscowiony? Nie mogę na temat tego elementu w Rav4 nic znaleźć w necie.
pewnie gdzieś na wyjściu wałka ze skrzyni.

jak w RAV4 wygląda ta zapadka z kołem zębaty
Coś w ten deseń

Czy mozna sprawdzic jakos stan tej zapadki?
ona jest wewnątrz skrzyni.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2015, 17:12:53 wysłana przez bazi »

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2015, 18:37:34 »
Dziekuje. Wiec mam nadzieje, ze nie zniszczylem jej zbyt mocno, kiedy parkowalem bez recznego i caly ciezar auta byl na tym elemencie. Kolo centrum handlowego zrobilem mala lustracje i widzialem, ze wiekszosc ludzi w SUV na P recznego mechanicznego nie stosuje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2015, 20:09:28 »
Na płaskim nie ma boleści, ale w mojej wiosce bywa miejscami tak, że gdybyś zostawił na P, to mógłbyś potem zerwać cięgło lewarka, a nie odjechać.
3VZ.pl

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2015, 10:39:45 »
Ja nigdy na płaskim nie zaciągam ręcznego. Stosuję tylko tryb P. Ręczny nawet do ruszania pod sporą górkę jest mi nie potrzebny. Automat trzyma tak, że auto nie cofa. Zimą ręczny może przymarzać, więc to dodatkowy powód, aby go unikać.
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2015, 11:20:43 »
Temat zgłębiłem na amerykańskich stronach i okazuje się, że sporo osób przez kilkadziesiąt lat nie korzysta z ręcznego. Są jednak opinie aby go używać i kiedy zostanie zaciągnięty na chwilę wejść w tryb N i noga z hamulca (wtedy auto osiądzie na ręcznym) i dopiero na P. Takim sposobem zapadka w skrzyni nie jest wcale obciążona. Taką metodę będę stosował. Po uszkodzeniu tej zapadki może być ciężko skoro jest ona zlokalizowana w skrzyni. Ciekawi mnie jak w Rav ona wygląda, bo z założenia spore auto musi zatrzymać.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2015, 11:40:40 »
Nie wiem co ma oznaczać "osiadanie na ręcznym"? Hamulec postojowy działa od chwili zaciągnięcia, ale "znając" amerykanów, to pewnie wyolbrzymiają wszystko dookoła.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2015, 11:42:11 wysłana przez AGILESS »

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2015, 11:51:24 »
Czuć jak po zaciągnięciu ręcznego i przestawieniu na N auto "zatrzymuje się" czy "osiada"  na bębnach hamulca ręcznego. Wtedy po przestawieniu na P już zapadka nie wchodzi w mechanizm blokady. Czuć to wyraźnie. I przy ruszaniu z P na R czy D nie ma wcale oporu w skrzyni.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marca 2015, 16:43:05 »
Ciekawi mnie jak w Rav ona wygląda,
tam siedzi cvt , moze i ta sama lub podobna co w corolli .
https://www.youtube.com/watch?v=cL1pCbHo6HY (0m:34s) <<< Jak widać zębatka jest na jednym z kół stożkowych.
http://m.autokult.pl/skrzynia-biegow-cvt-3-48261687cf,630,0,0,0.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=fPL2oZcRaJM
[...]na chwilę wejść w tryb N i noga z hamulca (wtedy auto osiądzie na ręcznym) i dopiero na P. Takim sposobem zapadka w skrzyni nie jest wcale obciążona.
ja tak robie jak parkuje na nierównościach.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2015, 16:45:26 wysłana przez bazi »

Offline crisco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2015, 17:02:18 »
Chyba w 6 biegowej skrzyni Rav wyglada to tak:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl