Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Brak obrazu z tylnej kamery  (Przeczytany 10022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FuThe

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 123
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #30 dnia: 22-08-2015, 21:36:14 »
To czemu wszystkie specyfikacje uniwersalnych kamer jest informacja o zasilaniu "12v" (że trzeba podpiąć pod +12v z wstecznego)?

Offline Messiash

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 39
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #31 dnia: 24-08-2015, 15:19:08 »
Kamery są na 12 v i nie ma co kombinować

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka


Offline FuThe

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 123
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #32 dnia: 30-10-2015, 10:10:34 »
No dobra, czas opisać jak się sprawa zakończyła. W zasadzie pomyślnie - kamera jest zamontowana i działa:) Efekt lepszy lub gorszy, ale o tym za chwile.

Po kolei...

1. Zakupiłem kamerę taką: http://www.aliexpress.com/item/New-arrival-CCD-360-deg-rotation-universal-car-front-Rear-parking-assistance-Monitoring-continuous-work-camera/1164015777.html - specjalnie wybrałem model, który ma średnicę montażową 18mm, ponieważ otwór w obudowie po wymontowaniu starej kamery ma właśnie coś koło tego - nic nie trzeba było powiększać. Dodatkowo kamera ma możliwość ustawienia kąta. Kamera składa się z obudowy i poruszającej się w środku kulki z kamerą, którą ostatecznie blokuje się wkrętem blokującym na klucz imbusowy.

2. Wybebeszyłem obudowę starej kamery (zdjęcie w tym wątku) - nie montowałem na stałe obudowy kamery do obudowy starej kamery, ponieważ wszystko trzeba ułożyć dopiero przy montażu.

3. Kabelki - użyłem starej wtyczki, ale tylko do podłączenia sygnału video (kabel żółty i biały). Kupiłem więc najkrótszy jaki mieli kabelek chinch-chinch, rozciąłem (żeby mieć jedną zdrową wtyczkę) a kabelki połączyłem (żółty-sygnał, biały-ekran).


4. Prąd 12v musiał zostać podciągnięty od tylnej lampy. Kabelek od prądu z zestawu był zdecydowanie za krótki, więc go przedłużyłem i poprowadziłem do tylnej lampy. Bardzo dobrze się go udało poprowadzić w istniejących otworach z innymi kablami od klapy bagażnika. Następnie zlokalizowałem gdzie pojawia się 12v przy wstecznym, drugi kabelek do masy i tam się wpiąłem (wtyczka ma taki myk, że można coś tam otworzyć i wpiąć się całkiem sensownie). Na tą chwilę nie pamiętam gdzie się wpinałem - ale to proste, żeby wyczaić. Zdjęcia:



5. Całość przygotowana do montążu:


6. Montaż jest dziecinnie prosty;) Zamontowałem starą obudowę na swoje miejsce i przykręciłem. Następnie włożyłem nową kamerę w swojej obudowie w starą obudowę i skleiłem je ze sobą (obudowy) za pomocą jakiegoś super-glue. Oczywiście po ustawieniu odpowiednio, żeby można było regulować kąt kamery - to już trzeba mieć względnie wyobraźnię;) Kamera wciąż się poruszała w środku swojej obudowy (i o to chodziło;). Po podłączeniu i wrzuceniu wstecznego na ekranie pojawił się obraz. Najważniejsze było ustawić się na równym terenie, ktoś musi siedzieć w środku i mówić czy jest równo (poziomo ziemia) i po ustawieniu kamery należy wkręcić wkręt blokujący, żeby kamerę zablokować w pożądanym ustawieniu.

Zdjęć z ostatecznie zamontowaną kamerą aktualnie nie mam - jak ktoś będzie bardzo zainteresowany, to dorzucę.

PODSUMOWANIE:)

Zalety:
- działa!
- cena! udało mi się jeszcze od sprzedawcy wydębić zwrot kilku $, bo nie znalazłem w zestawie wkrętu blokującego (wypadł?), a kupiłem taki w sklepie metalowym za... 50gr:) ostatecznie cena kamery - ok 25zł (ale myślę że nawet 50zł jest "warte" uwagi), kabelki i wtyczki to koszt kilku zł.
- regulacja kąta kamery daje możliwość ustawienia - albo bardziej w górę - więcej widać, albo w dół - bliżej auta
- duży kąt widzenia kamery (ta, którą kupiłem ma całkiem niezły, a wcześniej kupiłem taką bez regulacji kąta i ona miała dużo mniejszy kąt widzenia - stąd zmiana)

Wady:
- duży kąt widzenia kamery jest niestety również wadą - przez to obraz jest bardzo oddalony i nieraz wydaje się, że coś jest jeszcze daleko, a tymczasem to tuż za autem
- niestety to już nie oryginał i nigdy oryginału nie zastąpi
- należy wyłączyć linie pomocnicze z nawigacji (moja tns600 b9002), moja kamera akurat ma swoje linie pomocnicze (prawdę mówiąc średnio pomocne). Można próbować znaleźć kamerę bez linii pomocniczych.
- dużą wadą jest również lokalizacja kamery. Najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie jej na samym środku blendy, dokładnie w miejscu, gdzie jest otwieranie klapy - niestety nierealne. Kamera jest symetryczna (oryginał miał chyba asymetryczne soczewki, więc potrafił pokazać całość - od brzegu zderzaka z jednej strony do drugiej). Dlatego trzeba ostrożnie ufać tej kamerze przy cofaniu - pomaga, ale spojrzenie w lusterka jest niezbędne.

Z chęcią odpowiem na dodatkowe pytania.

Pozdrawiam:)

Offline rafaello

  • Początkujący
  • Wiadomości: 1
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #33 dnia: 19-03-2016, 22:09:03 »
Potwierdzam. To działa. :-) Kupiłem identyczną kamerkę i dzisiaj wszystko zamontowałem w swojej Versuni. Dzieki FuThe  :good:

A to ciekawe bo ja wczoraj mierzyłem w swojej Verso napięcie jakie dochodziło do mojej starej zjaranej kamerki i pokazywało dokładnie 8V?
« Ostatnia zmiana: 20-03-2016, 10:10:52 wysłana przez felicjator »

Offline wafell

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #34 dnia: 06-05-2016, 10:52:14 »
Witam.
Mam takie pytanko w kwestii kamer.
Co prawda nie jestem użytkownikiem tej znamienitej marki ale zostałem poproszony o montaż kamer do Verso z 2007r.
Dostałem zestaw wyjęty z rozbitka to jest radio z nawigacja o symbolu B9002 oraz dwie kamerki (tył/przód) i wiązkę ze starego auta.
Okazało się że w aucie są wolne konektory do podpięcia kamer, ale już nie ma wtyczki czteropinowej do podpięcia kamery w radiu :(
Na konsoli środkowej obok włącznika kontroli trakcji pod zaślepką jest też wtyczka prawdopodobnie do podpięcia włącznika przedniej kamerki.
Po analizie wiązki okazało się że przewód od tylnej kamerki kończy się na łączówce na prawym przednim słupku pod schowkiem...
Przepraszam za ten przydługi opis, ale wydaje mi się że to ważne.
Pytanie mam takie:
Czy w takiej wersji z dwoma kamerami jest jakiś moduł obsługi tych kamer ?
Ma ktoś jakiś schemat wiązki deski rozdzielczej albo choć rozrysowane połączenia tych kamer?
I jeszcze taki problem się ujawnił, mianowicie próbowałem podpiąć kamerkę bez pośrednio do radia i teoretycznie radio zaczęło ją widzieć tzn po wrzuceniu wstecznego pojawia się czarny obraz z napisem żeby się rozglądać... Po pomiarach okazało się ze z radia wychodzi jedynie 3V a nie 6V jak opisujecie w tym wątku :(
Teraz mam zagadkę... Czy te 3V to ma tak być bo coś tam po drodze jeszcze jest (ma być) w tym systemie z dwoma kamerami, czy to znaczy że to radio jest walnięte?
I czy mogę sprawdzić ta kamerkę np na jakimś zwykłym TV podając jej 6V?
Będę wdzięczny na jakieś wskazówki bo powoli tracę cierpliwość do tego ;)
Pozdrawiam
Konrad.

Offline FuThe

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 123
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #35 dnia: 06-05-2016, 14:08:06 »
Hm...dużo pytań, a ja przyznam szczerze nie do końca ogarniam oryginalną instalację kamery.
Może ten rysunek Ci pomoże:
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/2007/corolla-verso/aur10l-grfexw/2_157230_025_377W/electrical/8606_rear-monitor-display-camera?pnn=86790D&pa=8679064010
Wygląda na to, że jest sterownik pod siedzeniem kierowcy.
Być może temu nie zadziałała kamera, że dostała za mały prąd? Może przy przejściu przez sterownik dostaje właściwy? Na ekranie pojawiło się to, co normalnie jest wtedy, gdy kamera jest uszkodzona (nie podaje właściwego sygnału) - czarny ekran + napis (napis generowany przez TNS'a)

Offline wafell

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #36 dnia: 06-05-2016, 15:42:14 »
Witam.
Wielkie dzięki za ten obrazek, dużo wyjaśnia.
Widzę tam sterownik pod fotelem oraz coś pod kierownicą zapewne potrzebne do animacji tych linii pomocniczych..
Na razie poradziłem sobie tak, że podpiąłem kamerkę bez pośrednio i działa.
Ale ... zasilanie mam ze wstecznego światła przez LM7806 i tylko sygnał i ekran są puszczone na odbiornik, i nie mam linii pomocniczych na obrazie ....
Te 3V które wychodzą z radia to prawdopodobnie tylko sygnał sterujący... Wystarczy to zewrzeć z masą i radio myśli ze ma podpiętą kamerkę.
Tak że póki co sobie kolega będzie jeździł tak a jak zdobędzie drugą verso do szabru będziemy myśleć dalej :)
Dzięki za pomoc.
Konrad.

Offline FuThe

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 123
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #37 dnia: 06-05-2016, 16:04:09 »
Że tak przy okazji zapytam - LM7806 nie grzeje się jak masz włączoną kamerkę? Masz go z jakimś radiatorem czy sam? Kamera chyba za wiele prądu nie bierze, więc nie powinno być problemu z grzeniem, nie? Pytam w kontekście przyszłego projektu - podłączenia oryginalnej kamery do nieoryginalnego radia z wyświetlaczem:)

Offline wafell

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #38 dnia: 07-05-2016, 08:23:56 »
Nie grzeje się i jest bez radiatora. nawet włączyłem ja na dłużej i nie zagrzał się a przy takim podpięciu że dostaje zasilanie tylko w momencie włączenia wstecznego czyli przez chwile to już w ogóle bez znaczenia :)
pozdrawiam.
Konrad.
 

Offline Druss

  • Początkujący
  • Wiadomości: 1
Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #39 dnia: 03-07-2018, 19:46:32 »
Cześć Wojtku,
przepraszam, że tak późno odpisuję ale nie miał wcześniej jak.
Dziękuje Ci bardzo za pomoc i zdjęcia które mi udostępniłeś. Śruby w tylnej klapie podobnie miałem zapieczone. Udało mi się wymontowywać kamerę cofania. Cała zalana, niestety nie dochodzi do niej zasilanie 6V. Nie wiem w jaki sposób jest poprowadzona instalacja  i dokąd idzie przewód od kamery cofania. Trudno mi sprawdzić gdzie możne być usterka. Sprawdzałem przewodu przy radiu i pod siedzeniem kierowcy gdzie jest komputer. Przewody mają inne kolory niż przy kamerze. Będę próbował dalej.

Pozdrawiam
Druss

Toyota Klub

Odp: Brak obrazu z tylnej kamery
« Odpowiedź #39 dnia: 03-07-2018, 19:46:32 »