Witam użytkowników Priusa.
Jestem właścicielem Priusa III 2010 r, od około 2 miesięcy - auto z Holandii po znajomości. Wyjeździłem już dwa baki paliwa i jestem zdegustowany wynikami spalania.
Wiem, że było już o tym na forum wiele wątków ale nie doszukałem się odpowiedzi dla mnie...
Jeżdżę tylko po mieście, non stop używam tryby ECO, raczej spowalniam innych więc trzymam się prawych pasów, podczas przyśpieszania pilnuję, aby wskaźnik nie wchodził na prawe czerwone pole POWER na wyświetlaczu z poziomą osią energii i moje najniższe możliwe spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 6,9/100 km ale to jadąc skrajnie niekomfortowo. Jadąc bardzo oszczędnie ale bez skrajności spalanie wychodzi mi na poziomie około 7,3/100 km przy średniej prędkości 17km/h.
Dodam jeszcze, że z hamulcami wszystko ok - hamulec automatyczny się wyłącza, powietrze w kołach ok (2,3), paliwo z LukOil oraz z BP - bez różnicy w spalaniu, silnik benzynowy się załącza oraz wyłącza podczas jazdy zgodnie ze wskazaniami na wyświetlaczu oraz z przyśpieszaniem i zwalnianiem pedału gazu, po parkingach jeżdżę w trybie EV, bateria się doładowuje i nie mam żadnych podstaw aby twierdzić, że system działa nieprawidłowo a jednak pali o wiele więcej niż u innych.
Moje pytanie, jak można osiągnąć nawet nie podane 3,9/100 ale chociaż około 5/100 km?? Czy moje auto może mieć jakieś uszkodzenie, które wpływa na takie zużycie a może to normalne?
Obecnie mam 6 kresek w baku, przejechałem 200 km i wyświetlacz pokazuje mi, że przejadę jeszcze 406 km. Czy na baku 45 l tym autem przejadę tylko około 600-650 km??
Z góry dzięki za podpowiedzi lub wiadro zimnej wody, jeżeli to spalanie jest normalne ale wtedy chyba wracam do silnika wysokoprężnego...
Pozdrawiam wszystkich właścicieli Priusów.