Autor Wątek: Świece zapłonowe Auris LPG  (Przeczytany 30023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
Świece zapłonowe Auris LPG
« dnia: 25 Czerwca 2017, 08:57:50 »
Witam wszystkich,

Zbliża sie u mnie wymiana świec, tym bardziej jest to ważna wymiana bo jeżdżę Aurisem z instalacją LPG jeszcze na oryginalnych świecach Denso. W czasie rozpędzania się np. na autostradzie czuje jakby chwilowy brak mocy- zawachanie silnika. Gazownik powiedział że to wina świec i zaproponował wymianę na świece z dostępem elektrod 0,8 mm.

Czy ktoś z Was może polecić konkretny model świecy dedykowany do LPG (odstęp elektrod 0,8) czy moze jeździcie na standardowych świecach podanych w instrukcji - Denso SC20HR11?

Mój Auris 1.6 VVTI 124 KM 2007 r.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Świece zapłonowe Auris LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2017, 11:07:50 »
Standard SC20HR11, mam kupione, jeszcze nie wymieniałem bo nie ma żadnych objawów. Uważaj na podróby z CN wystawione okazyjnie na allegro. Wiem, że świeczki kosztują ale kup u autoryzowanego sprzedawcy Denso lub z pewnego źródła. Czytałem parę opinii z aliexpress dotyczące tych podróbek i świece potrafiły się rozpaść parę km po założeniu nie mówiąc o dymie i innych dziwnych objawach.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2017, 13:25:49 »
Miałem taki objaw w oplu vectra i nie była to wina świec a listwy zaplonowej

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2017, 15:20:31 »
Miałem taki objaw w oplu vectra i nie była to wina świec a listwy zaplonowej
Listwe zapłonową mam w pożądku. Ten objaw występuje tylko na wyższych biegach przy rozpędzaniu kiedy jest zapotrzebowanie na wzrost mocy, głównie na 4 biegu. Kiedy jade juz na wyższych obrotach to jest ok. Dodam ze na benzynie wszystko działa poprawnie.

Czy ktoś na LPG używa świec ze specjalnym odstepem 0.8 i może się podzielić doświadczeniami??

Dzięki za odp.

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2017, 15:22:21 »
Standard SC20HR11, mam kupione, jeszcze nie wymieniałem bo nie ma żadnych objawów. Uważaj na podróby z CN wystawione okazyjnie na allegro. Wiem, że świeczki kosztują ale kup u autoryzowanego sprzedawcy Denso lub z pewnego źródła. Czytałem parę opinii z aliexpress dotyczące tych podróbek i świece potrafiły się rozpaść parę km po założeniu nie mówiąc o dymie i innych dziwnych objawach.
Tak, biore te świece pod uwagę i zauważyłem że u niektórych dostawców są podejrzanie tanie. Bede uważał dzięki.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2017, 12:07:13 »
Sam się do gazu przymierzam i jeśli się nie mylę to Denso  poleca do 1,6 Valvematic 1ZR-FAE i takie same dla Twojego silnika

Takie: IXEH20TT

http://www.swiece-zaplonowe.pl/swiece-iskrowe/24147-denso-iridium-twin-tip-ixeh20tt.html
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2017, 12:13:31 wysłana przez cornolio »

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2017, 13:22:47 »
Denso w swoim katalogu dla obu silników 1.6 124 km oraz 132 km podaje te same świece: SC20HR11 (zalecane w instrukcji) i IXEH20(22)TT jako TT Iridium LPG /CNG, jesli dobrze to interpretuje to polecają ten właśnie model do LPG. Nie wiem tylko czym różni sie wersja z liczbą 20 od 22? Rozmiar chyba ten sam....

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2017, 13:58:52 »
IXEH22TT - świeca twin tip (TT) ma 0,1mm mniejszy odstęp i trochę inną konstrukcję podobno ułatwiającą zapłon:
http://denso.elcome.co.uk/ecat/Search/IXEH22TT
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2017, 14:00:37 wysłana przez Mieciu »

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2017, 14:24:52 »
I mniejszą ciepłotę - także ja też te zamawiam

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2017, 07:48:23 »
Mój gazownik kazał mi Denso odpuścić

polecił coś takiego : NGK ILKAR7B11 :|

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2017, 08:14:15 »
Czym uzasadnił decyzję?

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2017, 08:26:14 »
Niczym ;)

Ale w jednym z największych sklepów ze świecami też mi te polecali

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2017, 08:38:35 »
NGK ILKAR7B11 to zamiennik Denso SC20HR11, odstęp 1.1 jak w Denso. Różni się wartością cieplną, NGK ma 7 czyli równowartość 22 dla Denso a więc jest świecą zimniejszą niż SC20HR11. Wartość cieplna taka jak IXEH22TT. Troche poczytalem i sie wymądrzam

Ja wypróbuję  IXEH22TT a jak sie nie sprawdzą to szukam dalej.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2017, 08:40:36 wysłana przez miczal »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipca 2017, 13:08:48 »
Przed chwilą wymieniłem. Nie odkręciłem podszybia bo....nie mogłem zdjąć ramienia wycieraczki....Ale podparłem plasik śrubokrętem i w zupełności wystarczyło. W linku poniżej fotki świec po przejechaniu na pewno 62 tyś. km. na LPG (pomijam odpalanie na Pb). Auto kupiłem jak miało 105tyś. - obecnie 167tyś. Kiedy były wymieniane świece wcześniej to na 100% nie wiem ale zakładam że skoro było ASO to chyba przy 90tyś wymienili  :o . Przejściówki z jakich korzystałem widać na zdjęciach, krótka, długa, kardan i nasadka 14mm do świec. Świece wyciągałem takim warsztatowym magnesikiem elastycznym. Krótka przedłużka mogłaby być ze 2cm dłuższa a ta dłuższa z 2cm krótsza to byłoby idealnie  :good:. Przykręcone 20Nm. Przypominam: mój samochód AURIS I HSD 2011r. Instalacja STAG bez lubryfikacji.
Poniżej link do zdjęć:

https://goo.gl/photos/VV4hDsMbPUTZ5Rrs6

I zdjecia tak na szybko. Pierwsza od lewej to nr 1 od lewej w silniku (od korka wlewu oleju). Jakby mógł się wypowiedzieć ktoś kto się na tym zna? W/g mnie ok, może widać lekką glazurę i chyba były za mocno dokręcone - na każdej porcelance przedmuch/przepalenie...?  :o Proszę o opinie:

« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2019, 04:21:32 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipca 2017, 23:48:37 »
Świece mają już przedmuchy na ceramice i według mnie powinny być wymienione dużo wcześniej. Zapewne zaraz ktoś napisze, że spokojnie mogłeś jeszcze 50 tys km zrobić na nich.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl