Autor Wątek: Metaliczny dźwięk przy puszczaniu pedału hamulca  (Przeczytany 9165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
Metaliczny dźwięk przy puszczaniu pedału hamulca
« dnia: 09 Grudnia 2017, 12:19:24 »
Witam. Posiadam Corolle z maja 2017 r. Pisze tutaj bo jest ona konstrukcyjnie bliźniaczo podobna do  Aurisa a wątek Corolli E18 praktycznie jeszcze nie istnieje.

Otóż parę dni temu zauważyłem, że szybkiemu gwałtownemu puszczeniu pedału hamulca towarzyszy na końcu taki dosyć głośny dźwięk - jakby uderzenia metalu o metal (pedału o jego ogranicznik). Nie występuje on gdy pedał zwalnia się powoli i delikatnie.
Wiadomo, że ruch pedału po puszczeniu jest gdzieś ograniczany bo przecież nie zatrzymuje się on na włączniku świateł stop. Nie potrafię jednak zlokalizować takiego ogranicznika aby sprawdzić czy ten odgłos pochodzi on niego.

Nie jestem pewien czy odgłos taki miałem od początku i po prostu go nie zauważyłem (jak samochód jest nowy to jednak wszystkim operuje się jakby delikatniej).

Jak jest u Was? Czy zauważyliście może coś podobnego? Wydaje mi się, że odgłos ten jest trochę zbyt intensywny. A może po prostu ten typ tak ma i wynika to ze słabego wytłumienia? Poza tym odgłosem hamulce działają poprawnie.

Offline janek23

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Metaliczny dźwięk przy puszczaniu pedału hamulca
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2017, 14:29:49 »
Witam. Mam Aurisa TS 1,2t i  mam tak samo ale nie zawsze pojawia się taki odgłos. Na przeglądzie mechanik powiedział właśnie to samo ..wygłuszenie"

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2017, 15:18:02 »
zobacz sobie na pedał hamulca i o co on w ostatniej fazie puszczania się opiera, a wszystko będzie jasne :-)

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2017, 15:46:54 »
Właśnie tam próbowałem zaglądać. Miejsca jest strasznie mało - tak więc jest kłopot naciskać ten pedał i jednocześnie tam zanurkować. Nie wiem czy tak jest w istocie, ale wydaje mi się, że oporem przy powrocie dla tego pedału jest wysuw trzpienia serwa pompy hamulcowej. Tzn jest tak: przy wciskaniu pedału wpychamy trzpień serwa jednocześnie naciągając sprężynę powrotną pedału hamulca. Przy zwalnianiu sprężyna ciągnie pedał i jednocześnie trzpień wypycha go. Tak więc ten stuk to chyba pochodzi z oporu, gdy trzpień oprze się już przy max. wysuwie. Może się mylę, ale tylko coś takiego udało mi się tam zaobserwować.

Myślałem początkowo, że sam pedał się o coś opiera wydając ten dźwięk i chciałem tam coś podłożyć aby to wygłuszyć, ale to chyba w tym serwo pompy jest kłopot. Oczywiście w ostatniej fazie zwalniania pedał dotyka włącznika świateł stop, ale on jest plastikowy wiec takiego dźwięku nie może wydawać.     

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2017, 18:27:01 »
masz ogranicznik na którym pedał spoczywa po jego odpuszczeniu. Jak szybko puścisz pedał (zdejmiesz nogę) to ruch jest na tyle szybki, że jest dźwięk uderzenia o ogranicznik.

Offline Pikachu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2020, 21:09:37 »
Zwróciłem dziś uwagę na stukanie pedału hamulca przy szybkim jego puszczaniu. Tak jak to opisał autor wątku w pierwszym poście. Corolla 2018 sedan.
Czy od czasu powstania tego wątku pojawiły się jakieś wyjaśnienia tego zjawiska i sposoby zaradzenia mu?.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2020, 06:56:10 »
Pojawiły się wyjaśnienia u mnie. Rozpracowałem trochę ten problem, bo miałem to u siebie. Mianowicie, przy szybkim puszczeniu pedału hamulca, stuka mi on trochę, ale nie na tyle, żeby było to jakieś problematyczne. Natomiast pedał sprzęgła stukał mi znacznie mocniej i zawsze, nawet przy normalnym puszczaniu pedału, co było dokuczliwe i wkurzające. Serwis w ASO nie rozwiązał problemu. Mechanik powiedział, że wszystko jest ok. Zajrzałem do pedału hamulca i zobaczyłem, że ma on nałożoną na pedał taką nakładkę z dość twardego plastiku, która stukała o śrubę ograniczającą skok pedału. Nałożyłem na tę śrubę taki gumowy kapturek, całkiem podobny do kapturka odpowietrznika cylinderka hamulcowego, tylko większy, on jest chyba od zabezpieczania śrub do montażu poszycia dachu. Po nałożeniu kapturka stukanie na 100% ucichło. Jest w tej chwili cicho i komfortowo. Przypuszczam, że pedał hamulca funkcjonuje tak samo, jak pedał sprzęgła i żeby zlikwidować to stukanie u kolegi wyżej, można tam nałożyć na śrubę ogranicznika gumowy kapturek od śrub dachowych i problem zniknie. Toyota montuje na te pedały zbyt twarde, plastikowe nakładki i to one stukają o metalowy ogranicznik. Zamiast twardych plastikowych, mogłyby być tam montowane nakładki kauczukowe i nie byłoby tego problemu.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2020, 06:59:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Pikachu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2020, 07:05:15 »
Pojawiły się wyjaśnienia u mnie.

Dzięki za podpowiedź. Czy dostęp do tej śruby uzyskam od wnętrza kabiny?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2020, 08:57:56 »
No, tak, z wnętrza kabiny, pod kierownicą. Jest ciasno, ale zanurkować w okolice pedałów, poświecić jakąś lampka i da się dostać do tych śrub.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Pikachu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2020, 19:31:59 »
No, tak, z wnętrza kabiny, pod kierownicą.

Dziś chciałem rozwiązać problem stukania pedału hamulca przy powrocie. Zdjąłem plastikową osłonę przy pedałach i włożyłem tam głowę by obejrzeć sytuację. W przypadku pedału sprzęgła w obu skrajnych pozycjach uderza on o plastikowe ograniczniki. By go wygłuszyć nakleiłem na nie okrągłe samoprzylepne kawałki filcu.
Natomiast  przy pedale hamulca nie widzę takich ograniczników. Wciskałem pedał zaraz przy mojej głowie, i na mój gust stuk dochodzi z gumowego mieszka który wciska pedał. Nie sądzę by dało się to wygłuszyć od strony kabiny bez demontażu gumowej osłony. Będę wdzięczny za wskazówki. Corolla 2018 sedan. Poniżej foto:

« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 19:34:57 wysłana przez Pikachu »

Offline Sworn

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2021, 21:58:32 »
Panowie, czy ten dźwięk może się wydobywać równiez wtedy gdy działa system HAC (ułatwia ruszanie pod górkę ).
Za każdym razem jak system "puszcza" to wydobywa się dźwięk napiętej sprężyny.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2021, 07:46:57 »
A może to ta sprężyna widoczna na zdjęciu powyżej? Na dole jest (zbyt) obficie posmarowana, u góry sucho. jak się napina to zawsze się nieco porusza w tym oczku - może wtedy dźwięki wydaje?

A tak na marginesie...
Czy ktoś się orientuje, auta wszystkich marek mają tam gołą blachę? Normalnie tego nie widać, ale  :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 07:48:29 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl