Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Yaris II TS - Podłączenie Tas300 (Touch & Go) i brak dźwięku z głośników  (Przeczytany 712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zwii

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 6
Witajcie,

Chciałbym zamontować oryginalna stację Toyoty TAS300 (Touch&Go) do Yarisa II z 2007 i niestety po wpięciu w kostki 6pin i 10pin nie ma żadnego dźwięku z głośników. Sprawdzałem radio przed i po w innym aucie (Prius 2014) i dzwięk jest także radio jest 100% sprawne.

Mam podejrzenia co do pinów w oryginalnej instalacji własnie na kostkach 6pin i 10pin, czy nie są inne względem instalacji w Yaris. Nawet po wpięciu samej kostki 10pin gdzie teoretycznie jest tylko zasilanie i przednie głośniki głosu dalej nie ma. Natomiast przyciemnianie działa, radio tez dostaje zasilanie i się włącza normalnie po przekręceniu stacyjki.

Czy dysponuje ktoś schematem z kolorami kostek 6pin i 10pin instalacji która jest w Yaris ?

Wg schematu radia o którym mowa (Tas300) powinno być tak:

10-pins
o   1 Speaker RF+
o   2 Speaker LF+
o   3 +12V Accessory
o   4 +12V Constant
o   5 Speaker RF-
o   6 Speaker LF-
o   7 Ground
o   8 Power Antenna (provides power signal amplifier)
o   9 Amp remote (only on Toyota's headunits, not Subaru's)
o   10 Illumination+


6-pins
o   1 Speaker RR+
o   2 Speaker LR+
o   3 Speaker RR-
o   4 -NC-
o   5 Dimmer
o   6 Speaker LR-


Pożyczone zdjęcie z forum:
« Ostatnia zmiana: 28-04-2018, 23:50:20 wysłana przez zwii »

Offline zwii

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 6
Znalazłem dodatkowo stronę gdzie jest opisane oryginalne radio od tego Yarisa oznaczone W58814 i piny sie zgadzają...

http://teletehnika.info/collection-of-sockets-autoradio/136-razyomy-amagnitol-toyota.html

Nie mam pojecia co moze odcinać głosniki  :wallbash:

Jakieś pomysły ?


Szkoda mi zmieniać radio, tym bardziej ze kamęrę cofania, USB i mikrofon już ogarnałem :)
« Ostatnia zmiana: 29-04-2018, 01:15:56 wysłana przez zwii »

Offline mechu

  • Toyot Zmotoryzowany
  • ****
  • Wiadomości: 2921
  • Płeć: Mężczyzna
    • Nawigacje Alarmy CB.
Na ktoryms z pinow masz wyciszenie masą.
Wypnij wszystkie piny poza zasilaniem i glosikami.

Ps. Po co sie bawic w te stacje - ani to nie gra ani mapy aktualne.

Offline mechu

  • Toyot Zmotoryzowany
  • ****
  • Wiadomości: 2921
  • Płeć: Mężczyzna
    • Nawigacje Alarmy CB.
Ps2. Nie masz radia czasem pod jbl-a

Offline zwii

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 6
Na ktoryms z pinow masz wyciszenie masą.
Wypnij wszystkie piny poza zasilaniem i glosikami.

Ps. Po co sie bawic w te stacje - ani to nie gra ani mapy aktualne.

O tym nie pomyślałem, dziękuję za sugestie. Sądzisz że rozmieszczenie pinow jest prawidłowe i nie ma możliwości że są zmienione ? Generalnie Toyota nie kombinowała w kostkach 10pin i 6pin i są one standardowe.

Znalazlem jeszcze taki opis, nie wiem czy prawidłowy:
http://www.86forums.com.au/index.php?/topic/2160-gt86-stereo-wiring-diagram/#

W Prius do którego podłączyłem radio nie ma JBL na pewno, więc możliwości że sygnał do głośników idzie przez amplituner tylko bezpośrednio w kable do kostki 10pin.

Radio z ramka łącznie wyniosło mnie 400zl, więc to doposażenie jest raczej tanie i efektowne bo zyskujesz kamerę, bluetooth, odzwiezenie wnetrza i ewentualnie navi z ktorej i tak bym nie korzystał bo telefon daje więcej możliwości. Jeśli chodzi o samo granie, to żeby stworzyć dobre warunki do ładnego brzmienia to trzeba by wygluszyc Yarisa a bez sensu robić to w TS gdzie każdy kilogram się liczy :)

Offline zwii

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 6
Wypne piny i dam znać.

Offline Darek Toyota

  • Toyot Zmotoryzowany
  • ****
  • Wiadomości: 1566
Na samym 10 pin ma już grać. Zwarcie w instalacji głośnikowej też blokuje głos.

Offline zwii

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 6
Powodem była wpięta masa na pinie 8 :)

Wszystko działa !

Toyota Klub