Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Ciężko pali za pierwszym razem  (Przeczytany 479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fras1

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 2
Ciężko pali za pierwszym razem
« dnia: 08-01-2019, 17:37:55 »
Witam, mam  Corollę Verso 2004 (sierpień) silnik 2.0 D4D 116 KM. Problem jest taki, że gdy auto np ze 2 godziny lub dłużej nie jest odpalane, to przy zapalaniu rozrusznik kręci z 5 sekund, silnik niby łapie ale nie może się "zebrać" i w końcu zapala. Jeżeli go zgaszę i zapalę powtórnie od razu czy za kilkanaście minut to już pali super, bez względu na temperaturę otoczenia.
Wymieniłem świece żarowe, filtr powietrza, filtr paliwa, akumulator i również rozrusznik i dalej to samo.                             
 Proszę o poradę co może być tego powodem.

Offline Nimrod-PW

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 272
Odp: Ciężko pali za pierwszym razem
« Odpowiedź #1 dnia: 09-01-2019, 10:12:51 »
A w jakim stanie pompa paliwa?

Offline kondrax

  • Toyot Leżący
  • *
  • Wiadomości: 75
Odp: Ciężko pali za pierwszym razem
« Odpowiedź #2 dnia: 09-01-2019, 17:02:59 »
Na włączonym silniku odkręć korek od oleju. Jak poczujesz spaliny lub buchnie Ci nimi w twarz jak u mnie, to do wymiany podkładki pod wtryskami takie miedziane.
Uwaga może chlapać olejem.
Nie znika Ci więcej oleju niż zawsze lub jest więcej dymu jak przygazujesz? Koszt jakieś 600zł, bo muszą wyjąć wtryski i przy okazji wymienić kila innych uszczelek itp.

Co do pompy to można sprawdzić przez obd2 jakie jest ciśnienie na szynie Common rail podczas odpalania i potem.
Ale to trzeba gdzieś podjechać lub zaopatrzyć się w techstream.





Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka


Toyota Klub

Odp: Ciężko pali za pierwszym razem
« Odpowiedź #2 dnia: 09-01-2019, 17:02:59 »