Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km  (Przeczytany 591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bakowy

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« dnia: 05-05-2019, 20:46:23 »
Witam,
posiadam Toyotę Auris I benzyna 1.6 z 2008 roku.
Mam problem z wyświetlaniem danych z komputera pokładowego. Zaraz po odpaleniu auta i ruszeniu kilku metrów pokazuje mi średnie spalanie 99,9l..
Jadąc do pracy kilka kilometrów wraz z przebytym dystansem zbijam te spalanie do mniej więcej poprawnej wartości 6-7l.
Dzieje się to losowo, ale z reguły po nocy jak staruje rano do pracy, czasem do drugi dzień, czasem codziennie. Zdarza się też, że jak gaszę samochód pod sklepem na 5 min.. nie ma reguły
Ostatnio nawet przestawia mi się zegarek.. o kilka godzin
Czas jazdy chyba też jest dziwny, bo czasem liczy od 0 a czasem po ponownym odpaleniu od X min z wcześniejszej jazdy. (ale tego parametru nie do końca ogarniam).
Czyli coś ewidentnie jest nie tak
Dodam, że chwilowe spalanie dobrze wskazuje. Realne średnie spalanie wyliczone na kartce wynosi 6,5-7l
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Offline Robinson

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 110
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #1 dnia: 05-05-2019, 21:26:05 »
Zaraz po odpaleniu auta i ruszeniu kilku metrów pokazuje mi średnie spalanie 99,9l..
Ja mam chyba tak zawsze (albo bardzo często). Mam hybrydę Auris II.
Myślałem, że to normalne po odpaleniu.

Offline bazi

  • Toyot Chodzacy
  • ***
  • Wiadomości: 1014
  • Corolla E16 1.6 132 CVT
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #2 dnia: 06-05-2019, 11:02:14 »
Zaraz po odpaleniu auta i ruszeniu kilku metrów pokazuje mi średnie spalanie 99,9l..
Ostatnio nawet przestawia mi się zegarek.. o kilka godzin
jak tam akumulator ?

Offline jerry2006

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 144
  • Płeć: Mężczyzna
  • AURIS TS 1.4 D4D 2015r
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #3 dnia: 06-05-2019, 11:40:44 »

Dzieje się to losowo, ale z reguły po nocy jak staruje rano do pracy, czasem do drugi dzień, czasem codziennie. Zdarza się też, że jak gaszę samochód pod sklepem na 5 min.. nie ma reguły
Ostatnio nawet przestawia mi się zegarek.. o kilka godzin
Czas jazdy chyba też jest dziwny, bo czasem liczy od 0 a czasem po ponownym odpaleniu od X min z wcześniejszej jazdy. (ale tego parametru nie do końca ogarniam).


Ewidentnie czasami jest jakiś zanik prądu i komputer jest kasowany oraz zegarek. Elektryk chyba jest potrzebny.

Offline Robinson

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 110
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #4 dnia: 06-05-2019, 11:46:17 »
Nie wiem jak autor tematu, ale ja miałem ostatnio rozładowany akumulator.
Teraz jest już jednak w pełni naładowany (oryginalny żelowy), a 99,9 l/100km czasem się pojawia zaraz po odpaleniu auta (u mnie hybryda). Oczywiście po chwili spada stopniowo do sensownych wartości zużycia paliwa (plansza ECO DRIVE LEVEL). 
« Ostatnia zmiana: 06-05-2019, 11:47:59 wysłana przez Robinson »

Offline Stivo

  • Toyot Zmotoryzowany
  • ****
  • Wiadomości: 2160
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #5 dnia: 06-05-2019, 16:48:15 »
U mnie też na początku pokazuje 99,9l

Offline bakowy

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #6 dnia: 07-05-2019, 19:29:36 »
Mam ten samochód od niedawna. Podobno akumulator nie jakiś strasznie stary. Nie ma żadnych problemów z odpalaniem.
Dziwne, bo wg mnie nie jest to normalne wskazywanie. Średnie spalanie wyliczane jest od skasowania do skasowania. Jakbym nie kasował np. przez 1000 km to powinno z tego dystansu wyliczać średnią i zmiany wskazania następują raczej powoli. Im dłuższy dystans tym wolniejsze zmiany.
Każdorazowo uruchamiając samochód powinno być zapamiętane jakie było poprzednie wskazanie.
A u mnie następuje to strasznie dynamicznie..raz będzie to 8l żeby za chwilę wykręcić 5l, żeby później było znów 99l... Ciężko tu mówić w ogóle o średnim spalaniu bo co pokazuje nijak ma się z prawdą..
Jeździłem różnymi samochodami w tym Yariską gdzie pokazywało niemalże tak jak w rzeczywistości..bez jakiś wyskoków.
Nie wiem masę gubi? (Zaprogramowane stacje w radiu nie kasują się)
Może reset komputera?

Offline Robinson

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 110
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #7 dnia: 07-05-2019, 19:39:32 »
O którym "okienku" piszesz? Bo ja mam te 99,9l/100km w okienku "Eco drive level" i tam, o ile się nie mylę, pokazywane jest spalanie od włączenia silnika do jego zgaszenia. Potem jest to kasowane. Ty pewnie mówisz o innym "okienku"? Average?

Offline bakowy

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #8 dnia: 14-05-2019, 11:46:51 »
ale ja nie mam żadnego eco drive.. Ja mam zwykłego benzyniaka 2008 rok (nie hybryde)
Okienko "Average consumption X.X L/100km"

Toyota Klub

Odp: Błędne średnie spalanie Auris I 1.6 - 99,9l/100km
« Odpowiedź #8 dnia: 14-05-2019, 11:46:51 »