Autor Wątek: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O  (Przeczytany 138917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Marca 2008, 07:17:05 »
A jakie kody zczytales??? Bo z tego co sie orietuje to w stanach maja  mniej oktanow(89). A probowales zalac jakies v power i moze dolac jakiegos srodka ulepszajacego i skasuj bledy. zobaczysz moze zadziala???
Byłem na zczytywaniu błędów i po podłączeniu do kompa wykazało "czujnik jakiś tam - uboga mieszanka", poza tym wszystko w najlepszym porządku. W USA jest paliwo 89-oktanowe lub 91-oktanowe (takie jest też polecane w instrukcji). My lejemy 95 na Shellu. Był też dolewany dodatek STP. Nic to nie dało. Dalej szukamy przyczyny. Teraz czekam na paczkę z USA z nowym filtrem paliwa.  Co najciekawsze przejechaliśmy tym autem ponad 1000km z niemieckiego portu w Bremerhaven aż do Łomży w podlaskim i wszystko było ok. Problem pojawił się dopiero po ok. tygodniu czasu od sprowadzenia do Polski.
PS. Tak jak pisałem - błędu już nawet nie kasuję, gdyz po przejechaniu 20km od skasowania kontrolka pojawia się ponownie.

Witam.
Jednak jak możesz to podaj nr błędu. Przeważnie pod jednym nr jest kilka pozycji które mogą dawać impuls do zaświecenia się kontrolki. Moim zdaniem te auto nie ma problemów z paliwem.

Pozdrawiam
Obi

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Marca 2008, 10:43:28 »
W USA podaja LO wg innej normy niz u nas.
Benzyna o LO87 w USA to  u nas LO95
Hmmm... tego nie wiedziałem  :embarrassed: W instrukcji jest napisane, żeby lać paliwo min. 87 (RON min. 91). jeśli jednak jest tak jak Ty piszesz, że 87 = 95, to wynika, że lejąc PB95 tankuję paliwo, które jest minimum dla tego silnika. Jeszcze dziś zatankuję PB98. Zobaczymy czy będą jakieś efekty i wtedy dam znać w tym temacie.
PS. Gdy kilka lat temu mieliśmy nową Vectrę B, to check engine też potrafił zaświecić się od słabego paliwa  :|

Jednak jak możesz to podaj nr błędu. Przeważnie pod jednym nr jest kilka pozycji które mogą dawać impuls do zaświecenia się kontrolki. Moim zdaniem te auto nie ma problemów z paliwem.
Jeszcze w tym tygodniu podjadę do "Bosh Service" i powiem, żeby jeszcze raz zczytali błąd i podali mi jego dokładny numer.
Camry 2007 SE 2.4 16V VVTi

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Marca 2008, 11:57:43 »
Jeszcze w tym tygodniu podjadę do "Bosh Service" i powiem, żeby jeszcze raz zczytali błąd i podali mi jego dokładny numer.

Może taniej będzie jak pojedziesz do gaziarzy posiadających tester OBD.... ale to tylko delikatna sugestia...

pozdrawiam
Obi

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Marca 2008, 23:04:39 »
Cytuj (zaznaczone)
Hmmm... tego nie wiedziałem  embarrassed W instrukcji jest napisane, żeby lać paliwo min. 87 (RON min. 91).
Istnieja dwie normy do wyznaczania LO benzyny.
RON (Research Octane Number) - stosowana w Europie
MON (Motor Octane Number)

LO w MON jest srednio o ok. 10 pkt mniejsza niz w RON
W USA, Kanadzie i Australii LO podawana na stacjach benzynowych to najczesciej PON
czyli srednia arytmetyczna LO z tych dwoch norm - (RON+MON)/2

pare przykladow :

RON------------MON ------------PON

90-------------- 83 -------------- 86.6
92 ------------- 85--------------- 88.6
95-------------- 87 -------------- 91
96-------------- 88--------------- 92
98-------------- 90--------------- 94
100------------ 91.5------------- 95.8
105 ----------- 95----------------100
110------------ 99--------------- 104.5

LO w MON lepiej opisuje prace silnika pod duzym obciazeniem, a LO w RON pod srednim i malym obciazeniem.

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2008, 23:12:29 wysłana przez etom »

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Marca 2008, 13:45:42 »
ja mam problem z tą lampką od kilku miesięcy i nikt nic nie może na to poradzić kod P1349 (coś z vvt) podobno jedną z przyczyn jest popsuty czujnik OCV , ale nie jestem pewny czy wymiana jego pomoże, bo pisano na jakims angielskim forum o jeszcze dwóch czy trzech przyczynach pojawiania się tego konkretnego błędu. pewnie i tak będę musiał spróbować z tym ocv bo jest to chyba najtańsza rzecz do zrobienia. oby jej wymiana rozwiązała problem.
Yarestek

proper

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Marca 2008, 18:56:53 »
U mnie tez sie swiecilo, dzisiaj zresetowalem ecu (wyjalem bezpiecznik)jak narazie ciemno, wczesniej po podlaczeniu komputera pokazolo "czujnik predkosci kola"  o ile dobrze pamietam. Tylko jest maly problem bo predkosciomierz normalnie dziala. Mechanik u ktorego bylem powiedzial ze jak sie ta lampka swieci to nic zlego nie moze sie stac z silnikiem bo przelacza sie w jakis inny tryb (awaryjny). Z braku czasu mojego i jego nie usunal tej usterki.Zobaczymy teraz moze samo sie naprawi :laugh:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Marca 2008, 07:24:12 »
Mechanik u ktorego bylem powiedzial ze jak sie ta lampka swieci to nic zlego nie moze sie stac z silnikiem bo przelacza sie w jakis inny tryb (awaryjny). Z braku czasu mojego i jego nie usunal tej usterki.Zobaczymy teraz moze samo sie naprawi :laugh:

Witam.
Nie nastawiałbym się na to że coś się samo naprawi. A świecenie kontrolki powoduje przełączenie kompa w tryb pracy awaryjnej (który też nie jest obojętny dla silnika), np zwiększającej zużycie paliwa.

Pozdrawiam
Obi

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Marca 2008, 12:13:19 »
sproboj znalezc dobrego mechanika który nie bedzie odczytywal bledów który kazdy moze sobie przeczytac mając kompa tylko kogos kto potrafi dobrze zinterpretowac wszystkie parametry poszczególnych urzadzen i czujników.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

marekkow

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Marca 2008, 21:03:08 »
Witam wszystkich,jak w temacie ,w moim yarisie też zapaliła się kontrolka check engine.
Przeczytałem posty dotyczące tematu,yarek ma 47000 przejechane,tankuje na tej samej stacji od paru lat,przepływomierz czysty jak łza,przepustnica tak samo,zostało jednak chyba tylko paliwo,być może niestety coś złego zatankowali do zbiorników.Czy jest sposób by w domowych warunkach sprawdzić przepływomierz i sondę.Nadmienię że jestem trochę mechanikowaty i  miernikami też potrafię się posługiwać.Proszę o pomoc
może ktoś ma jakiś pomysł.Reset kompa na niewiele się zdał,po odpaleniu po chwili zapala się znowu.
Zatankuję w innej stacji i jak nic się nie zmieni pozostaje chyba udać się do ASO?

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Marca 2008, 00:22:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Reset kompa na niewiele się zdał,po odpaleniu po chwili zapala się znowu.

"Resetowaniem" komputera to najwiekszy mit motoryzacyjny ostatnich lat.
Ciagle czyta sie jak to po resecie silnik pracuje inaczej, kasuja sie bledy itd, itp. , a to w wiekszosci bajki nad bajkami.

Jednostka sterujaca ECU posiada zawsze 2 rodzaje pamieci (pomijam ich rodzaj, nie jestem elektronikiem a nie chce cos pokrecic) :
1 - w ktorej zapisane sa na stale mapy wtryskow, odpowiednio wybierane przez ECU zaleznie od parametrow pracy silnika, oraz program obslugujacy prace ECU
tej pamieci nie da sie skasowac odlaczajac zasilanie
2 - do ktorej ECU zapisuje wykryte bledy
tej pamieci - czyli bledow - tez nie da sie skasowac przez odlaczenie zasilania
Bledy z pamieci 2 mozna wykasowac tylko specjalnym przyrzadem/testerem w ASO

Sa samochody ( malo liczne ) w ktorych ECU ma jeszcze 3-ci rodzaj pamieci - pamiec adaptacyjna.
Pokrotce, pamiec adaptacyjna sluzy do "uczenia" sie stylu jazdy kierowcy.Zapisywane sa do niej parametry stylu jazdy kierowcy i ECU
korzysta z niej przy wyborze map wtryskow.
Jedynie ta pamiec mozna skasowac przez odlaczenie zasilania, co oczywiscie nie znaczy ze kasuja sie zapisane bledy, czy cos tam w pracy ECU jest naprawiane w ten sposob.

Samochody Toyoty ( dzwonilem do kilku ASO )  nie maja pamieci adaptacyjnej.
Wniosek jest jeden, odlaczanie w Toyotach ( i w  wiekszosci popularnych samochodow ) AKU w celu "resetu" (cokolwiek to znaczy) nie ma zadnego sensu, bo po prostu nic sie wtedy nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2008, 00:29:24 wysłana przez etom »

marekkow

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Marca 2008, 12:10:01 »
Jeszcze jedno pytanie,czy można sprawdzić sondę lambda ,a takżę przepływomierz miernikiem?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Marca 2008, 12:33:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Reset kompa na niewiele się zdał,po odpaleniu po chwili zapala się znowu.

Ciagle czyta sie jak to po resecie silnik pracuje inaczej, kasuja sie bledy itd, itp. , a to w wiekszosci bajki nad bajkami.

Jednostka sterujaca ECU posiada zawsze 2 rodzaje pamieci (pomijam ich rodzaj, nie jestem elektronikiem a nie chce cos pokrecic) :
1 - w ktorej zapisane sa na stale mapy wtryskow, odpowiednio wybierane przez ECU zaleznie od parametrow pracy silnika, oraz program obslugujacy prace ECU
tej pamieci nie da sie skasowac odlaczajac zasilanie
2 - do ktorej ECU zapisuje wykryte bledy
tej pamieci - czyli bledow - tez nie da sie skasowac przez odlaczenie zasilania
Bledy z pamieci 2 mozna wykasowac tylko specjalnym przyrzadem/testerem w ASO

Sa samochody ( malo liczne ) w ktorych ECU ma jeszcze 3-ci rodzaj pamieci - pamiec adaptacyjna.
Pokrotce, pamiec adaptacyjna sluzy do "uczenia" sie stylu jazdy kierowcy.Zapisywane sa do niej parametry stylu jazdy kierowcy i ECU
korzysta z niej przy wyborze map wtryskow.
Jedynie ta pamiec mozna skasowac przez odlaczenie zasilania, co oczywiscie nie znaczy ze kasuja sie zapisane bledy, czy cos tam w pracy ECU jest naprawiane w ten sposob.

Samochody Toyoty ( dzwonilem do kilku ASO )  nie maja pamieci adaptacyjnej.
Wniosek jest jeden, odlaczanie w Toyotach ( i w  wiekszosci popularnych samochodow ) AKU w celu "resetu" (cokolwiek to znaczy) nie ma zadnego sensu, bo po prostu nic sie wtedy nie dzieje.

Mam pytanie czy twoja wypowieć tyczy sie komputerów z EBD I czy EBD II ?? Pytam bo w przypadku EBD I sprawdziłem ze wyfęcie bezpiecznika EFI powoduje skasowanie z pamieci kodów błedów.
Jak ma sie ten tekst do np. kompa w nissanie który sam kasuje kod usterki jesli nie wystapi ona po x ilości uruchomień ?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Marca 2008, 12:35:47 »
Jeszcze jedno pytanie,czy można sprawdzić sondę lambda ,a takżę przepływomierz miernikiem?

Sonde można, miernik powinien być wskazówkowy bo te elektroniczne zazwyczaj są za wolne do pokazania zmian w pracy sondy. Przed pomiarenm dobrze mieć haraktrystyke pracy sondy. Co do przepływki to niestety nie wiem :(

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Marca 2008, 15:56:49 »
A propos zóltej kontrolki co to jest za bład P0505
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Marca 2008, 20:49:34 »

troche z ta teza sie nie zgodze. niedawno mialem problem z wtryskiwaczem i podczas usowania usterki (rozlaczanie cewek itd.) zapalil sie CHECK ENGINE a ze nie mialem kompa pod reka zastosowalem slynny reset. "check engine"  zgaslo. po przyjezdzie do domu odrazu podlaczylem kompa zeby sprawdzic czy nic nie pozostalo. wynik czysta pamiec ECU.
ETOM jak to wytlumaczyc??

PRZEMKU  kod P0505 to Idle Speed Control System malfunction (blad kontroli systemu biegu jalowego??)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl