Autor Wątek: Corolla i LPG  (Przeczytany 5711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

scandik

• Gość
Corolla i LPG
« dnia: 12 Maja 2006, 00:20:50 »
Witam wszystkich użytkowników :) Jestem tu nowy i mam na wstępie parę pytań.
Posiadam corolke z 1998 r. z silnikiem 4EFE. W październiku zamontowałem do niej gaz BRC Lovato II generacji, i nie jestem z niego zadowolony :( Chodzi mi głównie o spalanie....
Jakie Wy macie wyniki spalania przy podobnej instalacji ???
U mnie jest tak :
Ostra jazda miejska i na Obwodnicy ( Jestem z trójmiasta ) - obroty na 4500 - 5000, spalanie gazu 11,5 do 12 l/ 100 km
Naprawdę ekonomiczna jazda - obroty dp max 3000, płynna jazda na mało uczęszczanych trasach ( tak więc odchodzi wyprzedzanie i szarpanie sie z redukcjami biegów ) spalanie gazu 9,5 l/100.

Moim zdaniem to zużycie jast za wysokie . Wydaje mi sie że przy ostrożnej jeździe na trasie powinno być max7,5 l/100

Byłem juz u kilku speców regulowali kombinowali ale nic to nie dawało.

czasem mam wrzażenie że silnikowi brakuje minimalnie mocy ( ale to tez moze byc wina gazu - a z reguly tankuje na Shellu ).
Ja chyba stawiam na wadliwy parownik a konkertnie jakieś uszkodzenie mechaniczne parownika.

Autko ma przebieg 200 tys. ale jest technicznie zadbane, dla porównania to bezyny w mieście pali max 8,5 l / 100 km.

tak wiec prosze Was o rasy i ocene sytuajcji.

Kolejna sparwa to nie dzialający ABS. W jednym z serwisów zostały mi skradzione czujniki ABS......
Gdzie można dostać w normalnej cenie takie czujniki ????

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla i LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2006, 08:52:46 »
IMHO zużycie paliwa jest OK, jednakże coś pomieszałeś. Napisz ile masz po mieście przy delikatnej lub ostrej jeździe, oraz w trasie przy delikatnej lub ostrej jeździe.
Jeśli chodzi o spadek mocy to jest to całkowicie normalne przy 2 generacji. Poszukaj w archiwum, coś na pewno znajdziesz.
Zapytałeś też o czujniki ABS. Po pierwsze coś jest w archiwum, po drugie temat brzmi "Corolla i LPG" i nie licz za bardzo że w jednym wątku uzyskasz informacje na dwa tematy.

bartholus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2006, 21:46:45 »
Zużycie gazu jest prawidłowe. Mi pali ok 10.5 w mieście jeżdząc normalnie, ale jakos nie uważam specjalnie na spalanie. W zimie 11.5 (benzyny jakies 10). Na trasie przy normalnej jezdzie - 8.3, czasem 0,2 wiecej czasem mniej. Benzyny palił mi ok 6.5.
Spalanie jest wyższe na gazie nawet o 30%.
Rozmawiałem z gazownikami i powiedzieli ze w tych instalacjach komputer sam dobiera sklad mieszanki na podstawie wskazania z sondy lambda. Jak to sie mowi, palisz gaz albo zawory  ;D

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2006, 23:57:10 »
Na temat gazu napisano moze postó luknij na FAQ i na dział poświęcony gazowi  :) tu http://www.tkp.org.pl/index.php/board,20.0.html
A jezeli coś nie jasne to zapytaj Perzana.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2006, 23:59:50 wysłana przez Toyo69 »

s.turek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2006, 00:08:20 »
Corolla 98 4EFE - pali mi około 8 l LPG - instalacja BRC Just. Jazda raczej spokojna. Teren podmiejski.
W zimie co ciekawe niewiele wiecej max. 8,5 l. Ostatnią zimę całą przejeździłem na LPG, nawet przy -30C.

S.T.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2006, 16:56:42 »
Mi srednio pali 8,5 LPG
Przy bardzo ostrej jezdzie raczej nie przekracza 11 litrow.
Minimalnie na trasie nie przekraczajac 100km/h udalo mi sie zejsc ponizej 7 litrow LPG.
A czy po dotarciu instalacji LPG regulowales zawory?
Jesli nie to radzilbym to pilnie zrobic. Wtedy unikniesz ewentualnego wypelenia ktoregos z zaworow
i na pewno silnik bedzie Ci za to wdzieczny.

scandik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2006, 22:07:33 »
Nie regulowalem zaworow..... Ale chyba sie wyleczylem z gazu..... Jezdze juz na benzynie, a stalo sie to od momentu kiedy moj kolega ktory ma Honde Civica z gazem po przejechaniu 35 tys km zatarl wtryskiwacze i ma wypalone gniazda zaworow.
Wydaje mi sie ze chyba wszystkie silniki na multiwtrysku i wielozaworowe powinny miec jesli juz to wtrysk gazu ( sekwencyjny ) a nie tak jak teraz to mam. szkoda tylko ze na to forum trafilem tak pozno :( Jestem z lekka rozgoryczony bo wydalem troche kasy( prawie sie zwrocilo ) ale obawiam czy nie dobilem przez ten gaz silnika. badz co badz ja tym samochodem zarabiam na zycie .

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2006, 01:18:44 »
Nie regulowalem zaworow..... Ale chyba sie wyleczylem z gazu..... Jezdze juz na benzynie, a stalo sie to od momentu kiedy moj kolega ktory ma Honde Civica z gazem po przejechaniu 35 tys km zatarl wtryskiwacze i ma wypalone gniazda zaworow.
Wydaje mi sie ze chyba wszystkie silniki na multiwtrysku i wielozaworowe powinny miec jesli juz to wtrysk gazu ( sekwencyjny ) a nie tak jak teraz to mam. szkoda tylko ze na to forum trafilem tak pozno :( Jestem z lekka rozgoryczony bo wydalem troche kasy( prawie sie zwrocilo ) ale obawiam czy nie dobilem przez ten gaz silnika. badz co badz ja tym samochodem zarabiam na zycie .

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

Mojemu koledze w Hondzie Civic stalo sie dokladnie to samo choc nie mial LPG.
Mozesz smialo jezdzic na gazie i moim zdaniem LPG jest bardziej bezpieczny od tego syfu co sprzedaja pod nazwa PB 95. Ja moja Carolina zrobilem na gazie 80 tys km, w tej chwili jest 200 tys km na liczniku i silnik jest w idealnym stanie. Trzeba tylko pilnowac standardowych przegladow co 10-15 tys.km, olej, filtry, swiece i co 50 tys km  zawory. Jak do tej pory problemy mialem tylko po zatankowaniu trefnej benzyny, ale z gazem nigdy. 
Wyglada na to, ze hondy nie sa tak dobre jak toyoty, choc tez sa z Japoni.

Zrob regulacje zaworow, pilnuj przegladow i smigaj tanio na LPG. Akurat te silniki w toyocie bardzo dobrze znosza eksploatacje na LPG. Nie sugeruj sie tym co stalo sie koledze w hondzie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2006, 01:24:24 wysłana przez zyzolek »

luck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2006, 21:33:34 »
U mnie odpowiednio :
zima ok7 - 8 dm3 gazu + 1 dm3 benzyny na każde 100km.
latem ok 8 - 9 gazu plus 1/4 - 1/2 benzyny.
Instalacja BRC sekwencyjny
Corolla 1.4 z 2003r.
Pozdr.

Quba

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2006, 21:58:36 »
W październiku zamontowałem do niej gaz BRC Lovato II generacji, i nie jestem z niego zadowolony :( Chodzi mi głównie o spalanie....
Jakie Wy macie wyniki spalania przy podobnej instalacji ???
U mnie jest tak :
Ostra jazda miejska i na Obwodnicy ( Jestem z trójmiasta ) - obroty na 4500 - 5000, spalanie gazu 11,5 do 12 l/ 100 km
Naprawdę ekonomiczna jazda - obroty dp max 3000, płynna jazda na mało uczęszczanych trasach ( tak więc odchodzi wyprzedzanie i szarpanie sie z redukcjami biegów ) spalanie gazu 9,5 l/100.

Moim zdaniem to zużycie jast za wysokie . Wydaje mi sie że przy ostrożnej jeździe na trasie powinno być max7,5 l/100
u mnie w lipcu zamontowalem epigazu heweliusza czy jakos tak i spalanie wychodzi (tez trojmiasto, tez 4e-fe)
max zima tylko w miescie 10,5 l/100
min lato tylko trasa v max 140 7,1 l/100
srednio miasto80%/trasa 20% 8,5 - 9,5 l/100 jazda dynamiczna ale bez szalenstw
przy ciezkim bucie twoje 12 w miescie raczej nie przeraza

slawmajewski

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2006, 11:37:46 »
'99 4e-fe u mnie spalanie
8,5-9 gazu przy ciężkiej nodze, w korkach itp.
na tarsie 7,5 gazu  i mniej  ;)

Misiek1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2006, 10:58:21 »
Ja mam 1,6(Chyba 4AFE,wsyd,że nie jestem pewien) na sekwencyjnym BRC i pali mi srednio 8,5L.Najmnie spaliła 7L na trasie-do 130km/h,najwięcej 10,5L na trasie przy mało płynnej jeździe(fotoradary,czyli 80-170 i tak w kółko)Na instalacji zrobiłem prawie 30tkm i jestem b.zadowolony.Za instalacje dałem 3200

dziki

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2006, 16:40:34 »
Zużycie gazu jest prawidłowe. Mi pali ok 10.5 w mieście jeżdząc normalnie, ale jakos nie uważam specjalnie na spalanie. W zimie 11.5 (benzyny jakies 10). Na trasie przy normalnej jezdzie - 8.3, czasem 0,2 wiecej czasem mniej. Benzyny palił mi ok 6.5.
;D

Mam Corollę E-10 z 93 Silnik 1,6 4A-FE 114KM.
Gaz mam zwykły bez żadnej elektoniki. Zużycie gazu podobnie jak w cytacie z tym, że przy ostrejździe potrafi dojść do 12 litrów LPG. Nic nie zmieniam i nie kombinuję bo lepiej jeżdzić tak jak jest niż mułem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl