Autor Wątek: szum z tyłu  (Przeczytany 2048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzes24

• Gość
szum z tyłu
« dnia: 23 Maja 2006, 12:07:31 »
Cześć!
Podczas jazdy w Corola HB 2002 da się słyszeć u mnie lekkie ,,łu łu" dochodzące z tylnej osi przy prędkości 60-80 km/h..Sprawdziłem wyważenie-O.K.,lekkie bicie osiowe opony ok.0,3mm.Amortyzatory,zawieszenie sprawdzone na przeglądzie-O.K.Gumiarz stwierdził lekkie wyząbkowanie opon tylnycgch..Przebieg 38tys.,opony DUNLOP2000SP.
 Co o tym sądzicie,a może mieliście podobne przypadki?
 Jak temu zaradzić?

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: szum z tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2006, 12:19:07 »
Jeżeli są ząbki na oponach, to może znaczyć że amorki nie są już takie sprawne jak może się wydawać. Skąd ta pewność że "łu" dochodzi z tyłu? Kiedyś miałem bagażnik dachowy, który właśnie przy takiej prędkości wpadałw w wibracje, ale przekonałem się o tym po wymianie połowy tylnego zawieszenia.

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2006, 12:36:26 »
Po przełożeniu tylnych opon do przodu na krzyż,a przednich na tył w/g instrukcji obsługi ,odczucie  i to ,,łu-łu"jajowatych kól przeniesło się do przodu i znacznie się nasiliłoKierownica nie bije.
 Czy te opony nadaja się jeszcze do jazdy?

TOYBOY98

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2006, 23:08:55 »
hej panowie, poszukajcie w Auto Swiecie, opony firmy Goodyear zakladane a Avensisach o ile dobrze pamietam mialy tendecje do zabkowania, po prostu wina opon, dziadostwo montuja, byle taniej, ciecie kosztow produkcji, specjalne umwoy z dostawcami czesci a potem sie ludziom cuda dzieja, nie mozna ciagle obnizac kosztow produkcji bo w aucie za np. 60 tys. sa juz montowane podzespoly na miare seicento, i to mnie wkurza, zero snobizmu, oszczednosc na kazdym kroku, pocieszam sie tym,ze jak patrze na czarne i beznadziejne wnetrza niemieckich wynalazow to moje nie jest takie strasze, szczegolnie w seatach i w skodach bardzo pieknie prezentuje sie deska rozdzielcza, a co do tego zabkowania, to wlasnie w 80% wina opon

nvc

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2006, 10:01:08 »
Oponki oponkami ale może łożyska?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl