Autor Wątek: Jak dobrać żarówki ?  (Przeczytany 26626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

snowy

• Gość
Jak dobrać żarówki ?
« dnia: 10 Czerwca 2006, 21:57:39 »
Witam
Jestem tu nowy, więc przy okazji chciałem się ze wszystkimi przywitać.

Mam problem ponieważ reflektory w mojej Camry dają zdecydowanie za mało światła w nocy. Problem leży chyba w słabych żarówkach. Chcę kupić Philips Power 2 Night, ale nie wiem czy się sprawdzą. Czy ktoś może montował takie u siebie?

Drugie pytanie jest dla mnie bardziej skąplikowane. Nie wiem jakie żarówki dobrać. Na reflektorach jest napisane H1 i H4 (H4 są od świateł mijania, a H1 od długich ? Czy się myle ?), ale samochód (Camry 3.0 1995 r, wersja amerykańska) był sprowadzony i po sprowadzeniu musiał mieć zmienione reflektory na europejskie. Nie wiem czy to wprowadza jakieś zmiany i czy te żarówki będą odpowiednie. Jestem laikiem w tej sprawie, więc przepraszam za takie pytanie, ale zależy mi na tym.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

etz257

• Gość
Odp: Jak dobrać żarówki ?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2006, 22:16:43 »
Witam!
Więc tak z żarówkami jest tak że kup sobie Philipsa Premium albo zwykłego (najlepiej żeby miały filtr UV). Ja miałem 50% światła więcej i po pół roku sięspaliła a wcale więcej światła nie dawała a kosztowała 25zł/szt. Dobrze że masz oswietlenie europejskie bo te reflektory są leprze :)
Więc tak kup sobie H4 i H1. W europejskiej wersji jest tak że włączając mijania świecą się H4 awłączając długie załączają się H1 ale oprócz tego włokno w H4 zmienia się na to do świateł drogowych. W amerykańcu jest chyba tak że do mijania H4 dołączają się tylko H1 bezzmiany włokna w H4. Tam trzeba zrobić jakąś nie wielką przeróbkę ale nie wiem dokładnie jaką. I wtedy długie są jak marzenie a co do krótkich to w sumie bez rewelacji jak u mnie. Ale wiem że w żarówki nie warto inwestować.
Pozdrawiam

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2006, 22:25:32 »
Ja używałem Philips BlueVision zarówno H4 jak i H1. Potem zmieniłem H4 na Philips GT 150 i na swiatełka nie moge narzekac :)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2006, 03:34:06 »
Te niebieskie żarówki to bzdet, niebieski filtr zabiera część światła. Też miałem kiedyś +50% i spaliły się po kilku m - cach. Wystrzegajcie się żarówek z supermarketów i innych tunningowych bajerów. Najlepiej założyć białe philipsy albo osramy i będzie luz.

etz257

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2006, 10:26:15 »
Te niebieskie żarówki to bzdet, niebieski filtr zabiera część światła. Też miałem kiedyś +50% i spaliły się po kilku m - cach. Wystrzegajcie się żarówek z supermarketów i innych tunningowych bajerów. Najlepiej założyć białe philipsy albo osramy i będzie luz.
W pełni się zgadzam!!! Żarówki o nazwie xenon to dziadostwo i nie zakladajcie choćby je dawali za darmo ;)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2006, 17:51:18 »
GT150 ? To lekko przepalowałeś - poczekaj na wnikliwego diagnostę albo misia na trasie - wrócisz bez dowodu :(
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2006, 18:50:43 »
GT150 ? To lekko przepalowałeś - poczekaj na wnikliwego diagnostę albo misia na trasie - wrócisz bez dowodu :(

A ze to niby dlaczego? Moc standardowa, wszystko legal. To jest prawie to samo co Vision Plus czy jakos tak. Wiecej info:

http://www.eurocar-sklep.pl/product_info.php?products_id=30

lub

http://sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=86349

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2006, 21:25:45 »
Ups.. mea culpa - wydawało mi się, że gdzieś widziałem, że są 150Watowe i mają napis "not for use on roads'

snowy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2006, 22:11:19 »
Wielkie dzięki
Już mniej więcej wszystko wiem
Pozdrawiam

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2006, 22:47:41 »
Moja camry tez jest amerykanska i nie przerobiona zarowki ha hb4 - mijania hb3 dogowe - ale pala sie razem z hb4.
Mam jedno pytanie czy w twoje przerobione swiatla to sa nadal te "lezki" bo nie widzialem zeby europejskie camry mialy takie swiatla ja w USA po liftingu?

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca 2006, 23:05:29 »
Ups.. mea culpa - wydawało mi się, że gdzieś widziałem, że są 150Watowe i mają napis "not for use on roads'

Nie szkodzi, każdy może sie pomylić :)

Swoją drogą polecam te żaróweczki :D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2006, 18:19:25 »

takie też są, i tak dokładnie jest napisane :) mimo to niektórzy jeżdża :>

ja polecam żarówki Osram, lub Philips D2S - 35W - odciąża instalację elektryczną  ;D ;D ;D

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2006, 19:00:45 »
ja polecam żarówki Osram, lub Philips D2S - 35W - odciąża instalację elektryczną  ;D ;D ;D
i przynajmniej jest na nich ponad 100m zasięg na mijania ;-))

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2006, 19:13:46 »

takie też są, i tak dokładnie jest napisane :) mimo to niektórzy jeżdża :>

pzdr

Pierwsze slysze. Nigdzie takiego napisu nie znalazlem :) W koncu to normalne żarówki 60/55W :)

snowy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2006, 22:46:01 »
Jeśli chodzi o te reflektory, to niestety zmiana wiązała się też ze zmianą grilla, bo bez tego zostały by dwie dziury. Teraz od przodu nie różni się znacznie od europejskiej wersji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl