Autor Wątek: Drżenie kierownicy podczas hamowania?!  (Przeczytany 2482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo23

• Gość
Drżenie kierownicy podczas hamowania?!
« dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:19:55 »
Odkąd kupiłem auto podczas hamowania przede wszystkim przy większych prędkościach czuję wyraźne drżenie na kierownicy. Auto zachowuje się dobrze, nie ściąga na boki itd. Przegląd nie wykazał ani zużycia amorków, ani końcówek drążka. Opony zostały wyważone, klocki mam zmienione. Mechanior twierdzi że opony mogą być zdeformowane. Faktycznie to ich ostatni sezon ale na zimówkach też mam ten objaw także raczej to wykluczam. Czy to może być kwestia docisku klocków? Jeśli tak to powinno mi auto ściągać na bok podczas hamowania.... Czekam na propozycje...

Franz

• Gość
Odp: Drżenie kierownicy podczas hamowania?!
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:31:56 »
Pozostały do sprawdzenia jeszcze tarcze.

olo23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:37:40 »
Tarcze przednie wyglądają wporządku natomiast tylne faktycznie mają lekki rant. Z tymże siła hamowania jest w 70% na przód także to chyba też nie to...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:53:24 »
tarcze do wymiany albo do toczenia.

toczenie ok 200, nowe tarcze 300

http://www.allegro.pl/item122090728_tarcze_hamulcowe_brembo_toyota_camry_przod.html

nic dodać nic ująć, brałem od gościa już 3 komplety, jest ok, tylko trochę dupowaty w kontakcie

pzdr
3VZ.pl

Franz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2006, 22:01:41 »
Wszystkie Toyoty,  które miałem do tej pory, po pewnym okresie użytkowania miały podobny objaw. Przy hamowaniu z dużej prędkości wystepowało tzw. "bicie"-  przyczyną były nierówne tarcze .  Trudno ocenić ich jakość- parametry  na oko. Zapewne ktoś bardziej doświadczony dorzuci swoje trzy grosze

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2006, 09:01:41 »
Sprawdzić równość tarcz można następująco:
1. odkręcić koło
2. dokręcić samą tarczę do piasty nakrętkami od koła
Teraz przydał by się czujnik zegarowy z podstawą magnetyczną ale można domowo

3. sztywny drut przy pomocy zacisków stolarskich albo innych patentów zamotować tak,
żeby dotykał tarczy na jej części czołowej
4. ustawić w automacie N lub na luz w manualu
5. przekręcić kilka razy jeżeli są momenty ze drut ociera i nie ociera krzywa tarcza.

Można też jeżeli nie ma rantów przyłożyć sztywny liniał w kilku miejscach (tak jak się bada równość ściany przy pomocy poziomicy) i będzie widać krzywiznę

Miałem podobny problem wymiana tarcz i kloców pomogła ale nie do końca później dodatkowo wymieniłem tuleje na wachaczach i skończyło się.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2006, 09:03:55 wysłana przez rmoteka »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl