Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas jazdy  (Przeczytany 64651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michael

• Gość
Odp: Drgania kierownicy...
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:11:38 »
Właśnie dołączyłem podobny temat. Ja to sprawdziłem. Jeśli chodzi o drgania podczas jazdy to tzw doważanie kół na aucie znacząco poprawia komfort jazdy. Polecam! A masz kolego dragania auta podczas hamowania z dużych prędkości?

michael

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:15:45 »
Artoone,
masz jakiś patent na to felerne hamowanie? Te drgania to też mniejsza skuteczność hamowania. Doświadczyłem tego parokrotnie prawie robiąc dzwona i to od tyłu.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwietnia 2005, 20:43:52 »
Cytat: MayeKK
drgania przy ok. 120km/h

No i ja też sięnabawiłem tego problemu :evil:  :evil:  :evil:
Wiem na pewno, że z tarczami i całą resztą układu jezdnego jest wszystko w porządku, bo problem pojawił sięzaraz po wymianie kół na nowe (nowe alu) a opony w zeszłym sezonie sprawowały siędobrze. Po wyważeniu i wyjechaniu na obwodnicę, zawróciłem na poprawkę, która na niewiele sięzdała. Coś mi sięwydaje, że przyczyną mogą być nakrętki zabezpieczające, które mają inną masęniż reszta. Będęmusiał to sprawdzić.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwietnia 2005, 20:50:03 »
Adrian mam to samo ale przy predkosci 105 -110 i nie mam nakretek zabezpieczajacych

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Kwietnia 2005, 22:13:38 »
Cytat: Bubu
mam to samo ale przy predkosci 105 -110 i nie mam nakretek zabezpieczajacych

Przyczyn może być wiele ... http://warsztat.pl/news/diagnostyka/2002/pazdziernik/1.htm

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Kwietnia 2005, 14:05:41 »
Cytat: MayeKK
listopad 1999r............

chcialem dowazyc kola na osiach ale w szczecinie nie ma autobalansu.......:(

Ja miałem też rocznik 1999. Normalna sprawa, praktycznie nie do usunięcia. Miałem wymieniane na gwarancji tarcze, felgi (dali nawet alusy), kolumne kierownicy. Zawsze powracało, problem bardzo dobrze znany w serwisach. Czasami wymiana kół na np. zimówki pomagało ale nigdy nie było idealnie. Moim zdaniem wyważanie nic nie da ale spróbować możesz. Powodzenia.

Pozdr.
Rafał Piaskowski.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwietnia 2005, 11:42:04 »
Wyważali mi już pięć razy w ciągu dwóch tygodni i bez rezultatu. :evil:  Dziś oddali kasęza wyważenie. :D  Argumentem na moją korzyść było to, że po każdym wyważeniu koła po zdięciu z urządzenia i ponownym założeniu na wyważarkęwskazania były 15-25 g., także ewidentnie jest to wina urządzenia. Na jutro jadęna dowżanie i napiszęo rezultatach.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Kwietnia 2005, 12:21:58 »
Cytat: Adrian
Wyważali mi już pięć razy w ciągu dwóch tygodni i bez rezultatu.  Dziś oddali kasęza wyważenie.  Argumentem na moją korzyść było to, że po każdym wyważeniu koła po zdięciu z urządzenia i ponownym założeniu na wyważarkęwskazania były 15-25 g., także ewidentnie jest to wina urządzenia. Na jutro jadęna dowżanie i napiszęo rezultatach.

Nie nie!
 Ja miałem identyczny problem. Okazało sie, że nowe opony były paściowato krzywe. Jest to taki efekt, że "wnetrze opony pracuje" i po jakims przebiegu jest ona krzywa inaczej niż wtedy gdy ja wywazali. Daj znac co załatwisz.

tunix

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Kwietnia 2005, 13:15:25 »
Cytat: serwisSJ

Nie nie!
 Ja miałem identyczny problem. Okazało sie, że nowe opony były paściowato krzywe. Jest to taki efekt, że "wnetrze opony pracuje" i po jakims przebiegu jest ona krzywa inaczej niż wtedy gdy ja wywazali. Daj znac co załatwisz.

Co znaczy "paściowato krzywe"?

Dołączęjeszcze jedno pytanie - jaka jest norma "nieokrągłości" opon? Wczoraj trzeci raz w ciągu 2 tygodni wyważałem opony. Podczas obracania na wyważarce wyraźne widać, że koła są nie do końca okrągłe. Nie wiem czy to jest przyczyną ale efekt jest taki, że w zakresie 100-120 km/h na gładkiej nawierzchni kierownica lekko drży. Opony to Dunlop SP 2050. Auto stało na nich w salonie kilka miesięcy w jednej pozycji. Czy to mogło spowodować odkształcenie?

tx

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Kwietnia 2005, 21:58:04 »
Cytat: serwisSJ
Nie nie!

No i chyba wykrakałeś! :evil:
Faktycznie ani wyważenie, ani co gorsza doważenie nic nie dało :cry: . Jutro sprawdzę, która to opona i będęją reklamował. Nie wiem czy coś wskóram ale walczyć trzeba, bo tylko tyle mi zostało. A przy okazji powtórzęprzedmówcę
Cytat: tunix
Co znaczy "paściowato krzywe"?

Janek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Kwietnia 2005, 22:21:34 »
przy hamowaniu kierownica bije jeżeli są krzywe lub brudne tarcze
w tym samochodzie jest to TTTM (ten typ tak ma). w pewnych przypadkach da sięto naprawić w innych trzeba sięprzyzwyczaić. w aucie mojego ojca pomogła wymiana felg na aluminiowe (po kilkukrotnych wizytach w aso)

tunix

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Kwietnia 2005, 22:54:32 »
Cytat: Adrian

Faktycznie ani wyważenie, ani co gorsza doważenie nic nie dało :cry: . Jutro sprawdzę, która to opona i będęją reklamował. Nie wiem czy coś wskóram ale walczyć trzeba, bo tylko tyle mi zostało.

Przed chwilą rozmawiałem ze znajomym znajomego, który pracuje w firmie z grupy goodyear. Podobno zdarzały sięprzypadki nieokrągłości opon wynikające z uszkodzenia czegośtam i podobno takich kół wyważyć sięnie da. Wyważasz, jeździsz kilka dni, zakładasz na wyważarkęi opony biją. Do tego te bicia czasami są większe, czasami mniejsze. Wg znajomego takie reklamacje z reguły są uznawane. Ja w poniedziałek reklamujęswoje.

tx

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Kwietnia 2005, 22:59:15 »
Cytat: tunix
Wg znajomego takie reklamacje z reguły są uznawane.

Na to liczę!!! :wink:

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Kwietnia 2005, 22:46:04 »
Qrde!!! jak my mieliśmy naszą ave z 98r. nie było żadnego bicia kierownicy :shock:  przy chamowaniu również żadnego bicia :shock:.A zrobione nią było 90 tys . Jedyna rzecz która denerwowała to osiągi :cwalbrush  ale czego sie można spodziewać po 1.6

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwietnia 2005, 12:48:50 »
I co? I sflustrowany pojechałem dziś do serwisu, który obiecał, że znajdą przyczynę, którą najprawdopodobniej są koła :roll: . Mają świeżynęwyważarkęi wyważą te koła a jeśli będą dalej biły to nie wezmą grosza za usługę:shock: . Pojechałem, wyważyli (po raz 7 i 8). I co? I bije dalej. GROSZA NIE WZIÊLI!!! Werdykt - "źle dopasowane alufejgi, zbyt głębokie osadzenie". :?  Pozostało mi reklamowanie felg, tylko, że mi sięjuż nie chce. Ale zbiore siły, zdejmęi wyślę, tylko czy uznają???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl