Skoro temat od lat nieużywany to go sobie przejmę. Dziś po raz pierwszy od dawna miałem chwilę czasu i podsumowałem sobie dostępne informacje, tak aby sensownie podejść do wyboru następnego auta na przełomie 26/27. Zapisze podsumowanie mojego research’u:
Aygo X: Brak zmian, dopiero co wyszedł
Yaris: Ostatni lifting w 2024, brak zmian
Yaris Cross: Ostatni lifting w 2024, brak zmian
Corolla: W tym roku zaprezentują 13 generacje, choć nie sądzę by zdarzyła się rewolucja pokroju pokazanego prototypu. Nie wiem jak HB i TS ale myślę że Sedan to będzie to co sprzedaje się już w Chinach, tylko multimedia zmienią na Arene. W sedanie zostanie 1.8h a reszta dostanie nowe silniki 1.5.
Corolla Cross: Lifting w 2025, brak zmian.
C-HR: Przetasowanie wyposażenia na MY26, więc raczej bez zmian aż do liftingu gdzieś końcem 27
Prius: Duży lifting w połowie roku praktycznie pewny, w Japonii już nie przyjmują zamówień na najpopularniejsze wersje wyposażenia, wznowienie podobno czerwiec-lipiec. Fajnie by było jakby przeprojektowali deskę i wywali ten malutki ekranik przed kierowcą.
RAV4: Nowa właśnie wychodzi, oczywiście brak zmian
Camry: Mam nadzieję że dostanie Arene i TSS4 na MY27, z końcem roku minie 3 lata od prezentacji, mogli by ją zaktualizować jak Corollę na MY22, chociaż o same multimedia.
Nowy Hilux i Highlander pokazane, w trakcie wprowadzania.
Z egzotycznej Toyoty to Crown Signia dostanie 5 generacje hybrydy, ogromna szkoda że tego nie ma u nas bo by szło jak dzikie jako Camry Cross TS.
Z Lexusa to duża zmiana NXa lub nawet nowa generacja do końca roku praktycznie pewna.
Zobaczymy co z tego się sprawdzi