Autor Wątek: Zamiana ASB na manual; 2,2 Kanada  (Przeczytany 2189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Litwa

• Gość
Zamiana ASB na manual; 2,2 Kanada
« dnia: 06 Listopada 2006, 21:21:14 »
Witam forumowiczow po dluzszej przerwie !

Powod rozlaki z forum byl prosty... rozlaka z Camrakiem. Camry jezdzil moj ojciec gdy ja sobie siedzialem w Finlandii.
Dlugo nie pojezdzil, jakies 6 miesiecy. Skrzynka byla wczesniej wymieniona na uzywke z Lodzi i dzialala na poczatku wysmienicie.
Jadnak po jakims czasie biegi do przodu zaczely wchodzic przy wyzszych obrotach. Koniec byl taki, ze nie mozna bylo jej ruszyc jak sie na 4000-5000 obrotow nie weszlo. Do tylu ok.

Powedrowala do lokalnego speca pod Czestochowa (Rekszowice) i wlasnie ja rozbiera.

Juz mnie troche szlag trafia, bo drugi raz nie mam ochoty wydawac 3000pln za impreze ze skrzynia.
Troche przy tym samochodzie ostatno zrobilem i szkoda by sie bylo jej pozbywac.
Wiec rozpatrujac rozne scenariusze diagnozy skrzyni doszedlem do opcji wymiany skrzynki na manual.
Wiem, ze to profanacja ale to zdecydowanie przedluzylo by zywotnosc samochodu.

Jesli juz ktos kiedys zrobil taka przekladke to bardzo prosze o pomoc i rade !
A jak ktos wie, gdzie jest dobra skrzynka automat do kupienia to tez bede wdzieczny !

Pozdrawiam,
Marek

ps. pozdrowienia dla Mańka ! ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zamiana ASB na manual; 2,2 Kanada
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2006, 22:30:22 »
powiem Ci tak :

taniej wyjdzie Cię kupno następnego A/T, lub jego naprawa, bo :

1) skrzynia M/T - ok 800zł
2) półosie : ze 300/szt
3) ECU : 200zł ( nie wiem czy wiązka też nie inna )
4) pedały : ze 200zł
5) lewarek + cięgła + obudowa : też z 200zł
6) przepustnica : 300zł ( mam w domu, bo myślałem że jest taka sama i teraz mi leży... )
7) sprzęgło : 500zł
8 )pompa sprzęgła, przewody : 200zł
9) robocizna : nie wiadomo
10) jakie inne części, nie mam pojęcia, ale na pewno coś się znajdzie...

zrobiłbym ten A/T i jeździł :) ... toczył się :D

pzdr
3VZ.pl

Litwa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2006, 11:53:33 »
Marcin, dzieki za info !

W sumie myslalem, ze do przekladki wystarcza - skrzynia, lewarek i pedaly ale z elektryka i innymi drobiazgami to faktycznie troche zabawy i koszt.

Zobaczymy co macher powie o mojej skrzyni. Przesle jego spostrzezenia na forum i bede sie zastanawial co dalej robic. Boje sie jednak, ze stan moze byc nie za ciekawy bo troche ja przegrzalem probujac sie do domu dotoczyc na wysokich obrotach. Olej sie chyba zagotowal bo troche smierdzialo spod maski :(

Jak ktos z forumowiczow ma namiary na jakis dobry egzemplarz skrzyni to sie polecam !

ps. stara skrzynie w czesciach sprzedalem za grosze, moze szkoda, bo cos moglo by sie teraz przydac :(

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2006, 14:32:36 »
napisałem, co wiedziałem, bo ostatnio byłem u gościa po części do mnie i mówił że jakiś koleś kupił od niego skrzynię, bo będzie wymieniał na M/T, tylko że nie pomyślał o pedałach itp, itd...

ja znowu kupiłem kiedyś przepustnicę z A/T i teraz mi leży, bo jest zupełnie inna, tj. inaczej ma zaczepioną linkę, koło linki ma inną średnicę, i inny TPS jest ( jakby ktoś chciał TPS z A/T, to też sie polecam :D )

co do skrzyni, zagadaj do gościa z Allegro, który ma nick "standardfix" czy jakoś tak, gość jest koło Garwolina i ma kilka Camry na części...

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl