Autor Wątek: jaki olej do camry  (Przeczytany 25875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: jaki olej do camry
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2006, 16:40:55 »
to co proponujesz zostac na mineralnym i głowy sobie nie zawracac?

owca

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2006, 17:11:01 »
dokladnie. zalejesz polsysntekim zacznie ci kopcic albo sie wylewac na asfalt i wtedy juz niestety bedzie za pozno za ponowna przesiadke na mineralny. a tak to lejesz mineralny, troszke wiecej go pali i czesciej musisz dolewac, ale jest dosyc tani wiec masz problem z glowy

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2006, 17:17:07 »
ok a jeszcze mam jedno pytanko do ciebie do czego służy guziczek na na drązku w automacie po wciśnieciu go zapala sie na pomaranczowo na desce rozdzielczej  nie pamietam co pisze?

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2006, 17:50:44 »
Do wylaczenia 4 biegu

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2006, 18:07:15 »
a ja mam jeszcze pytanie czy widzial ktos w sklepie olej Mobil 1 0W-30 Fuel Economy Formula
bo jest na stronce producenta ale w zadnym sklepie go nie widzialem

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopada 2006, 23:21:44 »
Witam Jak fabryka zaleca olej 5w30 to chyba wie co robi, z czegos to wynika.
Ja mam przebieg 355000 i leje syntetyk taki jaki zaleca fabryka. wymiana oleju co 10 tyś. olej Texaco. Oleju nic nie bieże. Camry kanada 1995

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopada 2006, 00:14:11 »
nieźle... zamiast kanada 95 mógłbyś napisać 1MZ-FE - byłoby trochę jaśniej :D

ja już nie zmieniam na syntetyk, bo po pierwsze koszty, a po drugie mam półsyntetyk od niewiadomokiedy :D

pzdr
3VZ.pl

Admin

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Listopada 2006, 11:46:50 »
dokladnie. zalejesz polsysntekim zacznie ci kopcic albo sie wylewac na asfalt i wtedy juz niestety bedzie za pozno za ponowna przesiadke na mineralny. a tak to lejesz mineralny, troszke wiecej go pali i czesciej musisz dolewac, ale jest dosyc tani wiec masz problem z glowy

Tak tak a popatrzyłeś na parametry tego oleju.
Elf Sporti SRI 15W40 - mineralny API - SJ 135 -27 st.C 9mg KOH/g
Elf Competition STI 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF 154 -33 st.C 9mg KOH/g
Własności myjące takie same, z tym ze ma wyższą klase lepkości i do tego tem. płynięcia niższą. Taka zmiana nie powinna nic zrobic silnikowi. Jak by zmieił na 0W to wtedy zapewne by sie rozleciał ale nie dlatego ze to stary silnik a dlatego ze nie jest do tego silnika stworzony.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2006, 13:25:58 »
Cytuj (zaznaczone)
wraz z przebiegiem olej 10W30 zamienia się w przykładowo jakby w 8W25, 6W20 aż w 5W10
hmm.. ostatnio czytalem ze to zjawisko przy lpgi cng nie zachodzi bo te gazy z olejem sie nie mieszaja
za to najwiecej oleju miesza sie z benzyna gdy jest zimny silnik, dlatego przy jezdzie miejskiej olej trzeba wymieniac wczesniej a jak na trasach to mozna sobie podarowac:]

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopada 2006, 14:47:56 »
tak, dlatego niektórzy twierdzą że "na gazie auto bierze olej", bo w normalnych warunkach ubytki oleju uzupełnia mieszająca się z nim Pb...

wygląda jednak na to że przy LPG olej nie czyści silnika tak dobrze jak na Pb... albo przy LPG jest mniej nagarów, bo olej jest długo czysty...

pzdr
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Listopada 2009, 23:13:39 »
Odkopując temat...

Dobrze pamiętam, że w mojej camrzycy jest na korku 5w30? Hmm, nie bardzo mi się chce schodzić do auta. 1997-5s-FE.

Prawdę mówiąc sprawy się komplikują jeśli nie ma pewności co było wlane wcześniej, co zalać wtedy? Półsyntetyk - jak bardzo gęsty i czy dobrze wyczytałem, że mobil?

Pzdrwm,
MSI

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Listopada 2009, 23:30:02 »
Nie wiem, czy dobrze pamiętasz.

Sprawy się nie komplikują, jeśli silnik jest sprawny, szczelny, wiemy, jaki ma obecnie olej, i ile go zjada.

Każdy swoje chwali, więc ja mówię, żeby mu nalać najpierw płukanki do silnika, obojętnie jakiego producenta.

Potem Motula 8100 5W40 i zobaczyć, ile go zje.

Jak będzie jeść nadmiernie, to 6100 10W40 i zobaczyć, ile go będzie jadła.

Jak będzie źle, to Motula 6100 15W40 czy 15W50, obojętne.

Potem to już tylko zrobić pierścienie, albo przywyknąć do dolewek.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Grudnia 2009, 17:02:04 »
Dokladnie mozna przejsc ale trzeba dokonac plukania innym olejejm tamnszym polsyntetycznym aby te wszystkie syfy ktore sa przyklejone do scianek silnika zostaly w oleju i po tygodniu wymienione znowu juz na wlasciwy taki jaki chcesz syntetyczny olej.Silniki Camry 2.2 5S-FE byly budowane tylko do wspolpracy z olejami syntetycznymi ze wzgledu na duza ilosc precyzyjnych elementow w hydraulice sterujacej silnikiem. Druga sprawa gladzie cylindrow sa chromowane i musza pracowac tylko w syntetyku. Tych silnikow sie nie szlifuje tylko wyrzuca.Ajak sie szanuje to w tej kombinacji chrom- syntetyczny olej przechodza bez problemu 1mln km.Mineral je zabija,chrom blyskawicznie sie wyciera i taki silnik po 200 000km jest juz sztruclem.
pzdr.Camry 2.2

MSI

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Grudnia 2009, 17:59:14 »
W takim razie idę w płukankę, a później mobilowe oleum w gęstości jak na korku.

Szkoda, że nie widziałem żeby był tu ktoś ze Wrocławia z taką camrzycą jak moja. Bym posłuchał jak chodzi.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Grudnia 2009, 18:35:33 »
To ja zrobilem cos fantastycznego. Kiedy moja Camry byla fabrycznie nowa po paru tysiacach kilometrow nagralem krotki film z chodzacym silnikiem.Do dzisiaj sie wsluchuje i stwierdzam ze jest taki sam  dzwiek    .Cicha tylko szumi przy dodawaniu gazu.Wtedy nie byla moja tylko mojego brata. Bogu dzieki ze wpadlem na taki sposob.dzisiaj czesto porownuje  te dzwieki. Dopiero jak uslyszalem zawory i cos jeszcze a byl to walek rozrzadu to rozpacz ogarnela mnie szalona.Popedzilem do Toyoty a oni nic nie ruszaj tylko pompe oleju zmieniaj na nowa farbrycznie zrobilem to i znowu szumi jak dawniej.Pompa jest wazna aby byla w komplecie z cala plyta przednia gdyz dostaje sie zawor nadmiarowy ustawiony i tez nowy.To wszystko jest sercem silnika.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Podvczas jazdy plukaniowej okolo tygodnia jezdzij spokojnie tak jak zwykle nie wykrecaj obrotow za wysokich.Po spuszczeniuzopbaczysz co tam wyszlo i odrazu filtr óleju rowniez nowy jeszcze raz.
Stary napewno bedzie dobrze zapchany. To jest bardzo wazne. Jazda na tym syfie wlasnie powoduje rozczelnienie silnika.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2009, 18:41:25 wysłana przez Camry 2.2 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl