Autor Wątek: Po co jest odma ?  (Przeczytany 5846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Po co jest odma ?
« dnia: 02 Grudnia 2006, 19:42:44 »
Witam . Chciałem zapytać po co jest odma i jaką spełnia rolę ? Wiem że takie coś jest ale do czego jest potrzebne to jest zgadka ? Przynajmniej dla mnie . Pozdro .

poltec

• Gość
Odp: Po co jest odma ?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2006, 11:30:05 »
Witam,

Odma prakrytycznie jest po to żeby ci olej nie wychodził bagnetem. Miałem taką sytułacje - ale nie w toyocie. Gdy było ok. -25 stopni w tamtą zimę, jechałem w trasie. Zobaczyłem mgiełkę oleju wydobywającego się z bagnet - tuż po otworzeniu maski. To już wszystkie kosztowne remonty przeszły przez moje mysli. Zajechałem do jednego mechanika, koleś mówił że blok do roboty - silnik jest przegrzany, gdy dochodził do 90 stopni to wtedy zaczyna wywalać olej (brak kompresji). W końcowej fazie na światłach miałem saune olejową w samochodzie. Zajechałem do drugiem mechanika postawiłem, już myślałem że trzeba zbierać kasiore. Zadzwoniłem a mechanik powiedział że udrożnił odmę. I wszystko wróciło do normy :grin:
Teoretycznie odma potrzebna jest do wyrównania cisnienia w skrzyni korbowej, podczas obracania wału zmieniają się ciśnienia w skrzyni korbowej.

Pozdrawiam,

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2006, 11:37:33 »
Dzięki za odpowiedz bo warto wiedzieć nie tylko  że się to ma ale jeszcze do czego to służy . Pozdro .

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2006, 16:15:32 »
Dokladniej odma sluzy do odsysania wszelkich oparow z komory silnika i przy okazji tworzy podcisnienie ktore uniemozliwia wywalenie uszczelnień.Przy zuzytych prowadnicach zaworowych i pierscieniach do komory korbowej przedostaja sie spore ilosci gazow spalinowych.

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2006, 13:51:20 »
"Zajechałem do jednego mechanika, koleś mówił że blok do roboty - silnik jest przegrzany, gdy dochodził do 90 stopni to wtedy zaczyna wywalać olej (brak kompresji). "

hahahaha, kocham naszych mechaników :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl