Autor Wątek: Nierowne obroty  (Przeczytany 7259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Nierowne obroty
« dnia: 16 Grudnia 2006, 16:14:22 »
Witam
Mam problem z bardzo nierownymi obrotami na gazie i benzynie zaczelo sie dzisiaj przy wlaczaniu samochodu uslyszalem strzal (jak na lpg tylko wlaczalem na benz) i od tego czasu zaczal chodzic bardzo nierowno, problem znika przy obrotach ok 2000.
Zresetowalem juz kompa obejrzalem dolot wszystko niby ok
z przeplywomierzem chyba tez wszystko ok bo on u mnie na gazie nic nie mierzy(sprawdzalem odlaczajac)
co robic?? :cry:

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nierowne obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2006, 12:11:13 »
wyszlo na to ze jakas rurka podlaczona do kolektora podajaca (chyba!!) spaliny sie odczepila i znowu wszystko wrocilo do normy :-)

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2007, 16:47:20 »
Pojawił się problem w moim aucie:( juz mowie o co chodzi zaczela dziwnie plywac na obrotach. gdy zapale i chodzi na ssaniu jest ok 1200-1400 obrotow i nic sie nie dzieje ale gdy zlapie juz temperature zaczyna sie plywanie tak samo na wolnych obrotach i to samo w czasie jazdy:( jadac rowno tak np. ze 2000obr/m  czuc jak auto delikatnie buja nie szarpie ale faluje wskazowka obrotomierza waha sie tak delikatnie o jej grubosc. nie jest to az tak mocne ale wkurza jak sie jedzie. nie ma tego np. gdy auto przyspiesza i gaz jest wcisniety mocniej. powiem jeszcze ze swiece zmienione filtr powietrza tez przewody nawet po spryskaniu woda nie kopia lapalem reka i nic. nie ma kopulki tylko cewki zaplonowe:( nie wiem juz gdzie szukac przyczyny. to samo na gazie i na benzynie. moze ktos z was mial podobny klopocik??? piszcie co i jak moze jakis czujnik tylko ktory i jak go wylapac.?? a nie ma wogole kontroli CHECK?? czy ten model nie mial tego?? model USA

Watki zostały scalone, proszę używać opcji "szukaj"

Pozdrawiam Szymon14
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2007, 18:43:53 wysłana przez SZYMON14 »

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2007, 17:50:21 »
jest "kontrola check" - sprawdz ja. Miej na uwadze ze kontrolka check engine zapala sie nie przy kazdym bledzie (juz o tym pisalem, mialem tak w starej camry) - ale juz przy sprawdzaniu bledow pojawia sie wszystkie

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2007, 00:01:41 »
ale u mnie nie swieci check nawet po przekreceniu kluczyka.:( czekam na jakies wskazowki co to moze byc czemu faluje:((((???

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2007, 01:16:01 »
Objawy takie same jak ja opisalem, sprawdz wszystkie rurki czy gdzies pod kolektorem dolotowym nie wisza luzno.
Lampka mogla sie przepalic  :grin: albo gazownicy odlaczyli zeby komp nie wyrzucal bledow przy prostej instalacji

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2007, 12:30:48 »
ale u mnie nie swieci check nawet po przekreceniu kluczyka.:( czekam na jakies wskazowki co to moze byc czemu faluje:((((???

Sprawdz czy zarowka sie nie przepalila od CHECK , warto by bylo aby byla sprawda. Tak jak pisze Łukasz sprawdz wszystkie przewody ciśnieniowe być moze jakis pekniety . U mnie przepalily sie od PWR i O/D OFF i jezdzilem na 3 biegach i myslalem ze cos sie dzieje ze skrzynią wystarczylo wymienic zaroweczki przy okazji sprawdzilem wszystkie. W moim modelu CAMRY wyjecie zegarow zajmuje 10 minut nie wiem jak u ciebie bo masz inna bude.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2007, 16:26:20 »
dzisiaj zajme sie zegarami i zobacze ta zarowke. a co do rurek wszystko ok:( pozatym u mnie problem nie znika przy dwoch tysiacach tylko najbardziej go tedy odczuwam gdy jade rowno 2 tys obrotow wtedy czuje jak buja autem:( myslalem ze cos z automatem ale raczej nie bo skrzynia zmienia biegi plynnie nic nie czuje ciagnie tez ok a nawet na postoju gdy trzymam gaz rowno tez czuje jak obroty delikatnie rosna i spadaja. powiedzcie czy to moze byc przyczyna czujnika temperatury cieczy bo chyba jak go odpinam to ajkby problem malal ale moze byc ze tak mi sie tylko wydaje:)
Pozdrawiam

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2007, 23:15:16 »
przewody wszystkie ok kontrolka zrobiona. jak szarpalo tak szarpie razmocniej raz wcale:( check nie swieci sie w czasie jazdy niby wszystko ok a szarpie i pali duzo:(

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopada 2007, 11:55:01 »
Daro - czytam o problemach w Twojej camry - dobra rada - jedź do dobrego koniecznie innego gazownika, niech przejrzy Ci autko pod kątem instalacji LPG.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopada 2007, 12:29:59 »
Wiesz co to nie od instalacji LPG bo gaz ma tydzien dopiero a przed montazem tez szarpalo tak samo:( nie mam pojecia co sie dzieje. Wlasnie dzisiaj jadac do pracy zaswiecila sie kontrolka Check na stale nie gasnie nawet po powtornym zapaleniu auta czyli cos sie pojawilo jakis blad. jak odczytac ten kod bledu? i czy po wylaczeniu zaplonu kontrolka check nie powinna gasnac?

mam jeszcze pytanie czy w roczniku 97 Usa mozna odczytac kod poprzez mruganie kontrolki? tu podobno jest jakis OBDII  i gdzie jest lista kodow bo jakos nie moge znalezc nigdzie:( sa linki ale one nie dzialaja:((

Scaliłem posty - prosze używać opcji "modyfikuj"

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2007, 18:33:26 wysłana przez SZYMON14 »

olo23

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopada 2007, 15:23:40 »
Check Engine zapala ci się najprawdopodobniej bo masz błąd na sondzie lambda. Normalne po założeniu gazu. Trzeba pomęczyć teraz gazownika żeby ci dobrze wyregulował mieszankę wykasował błąd (albo sam to zrób odłączając aku na 2 minuty) i nie powinna się ponownie zapalać.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Listopada 2007, 16:23:07 »
chyba cos nie tak z ta mieszanka bo po zdjeciu klemy bylo ok ale tylko przez jakies 50km pozniej znowu sie zapalila:( nie wiem juz co jest grane. za ubogo raczej nie ma bo pali jak smok nadal. nie wiem czy skrzyna nie przeciaga troche na biegach tak jakby pozno zmieniala ale moze tak ma byc nie mialem nigdy wczesniej camry w automacie:

olo23

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopada 2007, 17:28:24 »
Nie ma co się zastanawiać za długo i umów się z gazownikiem na regulację. Check engine nie powinien się zapalać....

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2007, 18:53:28 »
Mam takie pytanie. Camry na benzynie na postoju wpada w drgania. Nie dość, że samochód bardzo drga to jeszcze obroty spadają czasem nawet do 400, tak, że niemal gaśnie. Mechanik powiedział, że jeden cylinder "wypada". Stwierdził też, że to kwestia nagaru w kopułce lub zapieczonych wtryskiwaczy. Wlał mi do baku STP ale wyjeździłem PB i nie nie pomogło. Co jest wg Was bardziej prawdopodobne, kopułka, czy te wtryskiwacze i czy jest sens wlać jeszcze raz ten środek STP? Czy STP wpływa na spalanie benzyny, tzn. czy gdy jest wlany to samochód może palić więcej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl