Autor Wątek: Alufelgi - myśli różne...  (Przeczytany 79304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Alufelgi - myśli różne...
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Listopada 2005, 08:04:45 »
adamez76, a 205 masz na jakiej feldze?? 15 czy 16 cali??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Listopada 2005, 13:05:07 »
Witam.na początku chciałbym pochwalić to forum - chyba dla niego warto kupić Toyote:) , zebym wiedzial , iz na forum Hondy jest jak jest to pewnie bym tak zrobil - mozna czekac do do grobowej deski zanim ktos wrzuci  swoj wywod.
Przejdzmy do meritu.
Własnie dzis zalozylem obuwie zimowe do auta na 15" feldze i co sie okazało - iz prowadzi sie praktycznie tak samo ale za to z duzo wiekszym komfortem podrozowania (po naszych wertepach).
Nie wiem czy Honda nie przesadzila kladac 16" do tego auta w wersji cywilnej - to nie TypeR - pierwotnie Sport byl na 15".
Na nierownosciach auto ma tendencje do podskakiwania - czego nie moglem sprawdzic przed zakupem - gdyz nie mieli nigdzie sporta na testowce (wyjechalem kawaleczek bez tablic - pozwolono m)i ale tego nie moznabylo nazwac jada probna.
Ogolnie jak narazie jestem zadowolony z auta szczegolnie teraz na 15".
Co myslicie o tym i ewentualnie jakie felgi byscie polecali??
Co powiedzie o Toora T940 Chrom LOOK - tylko tyle ze to wloszczyzna i nie bardzo wiem jak z ich jakoscia??
Jesli sie zdecyduje to na cos z jajem napewno:) - prosze o sugestie i opinie??
Wiem, ze ladniej wyglada na 16" ale czy bedzie warto sie meczyc??
Fakt dopiero 3000 zrobilem autkiem i praktycznie w lato nie jezdzilem - moze po zimie mi przejdzie, lecz na chwile obecna bardzo powaznie rozwazam zmieniejszenie felg.
Jeszcze jedna sprawa - malo jest felgo 5 x 114,3 ET45 SR 64 wiec czy jak bym zapodal ET 40 jest ich wiecej to czy bedzie to jakis problem??

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Listopada 2005, 14:03:20 »
tak, tez mam podobnie, po zmianie z letnich 205/55/16 na zimowe 195/65/15 odczuwam wielka ulge, jakby ilosc dziur w jezdni zmniejszyla sie o polowe :)
ale jednak, zwlaszcza przy szybkiej jezdzie roznice w prowadzeniu na niekorzysc "15 sa wyczuwalne.
aspekt wizualny, jak dla mnie zupelnie nieistotny.
wszystko zalezy od twoich priorytetow, ale jezeli chodzi o zime to moim zdaniem zdecydowanie wyzszy profil i wezsze opony.
pzdr!

przy zmianie zalecanego ET najlepiej po prostu przymierzyc, czy wszystko ci sie tam zmiesci :)

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Listopada 2005, 14:12:45 »
Niom tez mam standardowo 205/55/16 zszedlem na 185/65/15 na zimowkach - mieszcze sie w tolerancji (W swiadectwie homologacji mam alternatywne ogumienie 19/60/15) wiec mniej wiecej to samo co 185/65/15 jesli chodzi o srednice koła.

Co powiecie na reszte moich pytan??
Czy Toora jest ok?? - mam na mysli firme
Co ewentualnie byscie do tego auta zaproponowali w 15"??

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Listopada 2005, 14:20:19 »
a mi sie 'lepiej' jezdzi na 195/45/16 niz an zimowych 175/65/14!! na nieruwnosciach jezt 'widocznie' lepiej.....
oczywisice jak sie wpadnie w niewiadomo jaka dziure - to napewno 14stka jest 'wygodniejsza'!;)

mi sie wydaje ze bardzo duzo zalezy od opon.... od ich mieszanki i sposobu budowy.....
dobry przyklad - BF Goodrich Profiler-G (G jest bodajze wzmacniany!) opona ze wzmacnianym sciankami - czuc pod nia koamienie na drodze!!

type-R ma chyba 17scie w seri!;)
uwazam ze ktos kto kupuje odmiane 'sport' powinien sie liczyc z tym ze bedize twardziej.....
ja osobiscie uwazam ze w Civicu 16scie to male kolo......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Listopada 2005, 14:31:00 »
Hmm - lubie twarde ale nie za twarde mam Bridgestone Potenza.
Nie dosyc, ze obnizyli i utwardzili auto to jeszcze 16" zapodali - owszem jest fajnie po rownej drodze - opona pewnie tez jest wzmocniona i byc moze iz bardziej miekka mieszanka dalaby cos na +.
Po pierwsze liczyczylem sie ze bedzie sztywniej ale nie az tak - po drugie to nie scigam sie tym autem (bo nie ma czym 1.6 110ps)No od czasy do czasu poskromie jakies TDI w skodzie z goscie ktory mysli ze moze wszystko:)ale na codzien chce wmiare pewnie podrozowac.
Lubie auta ktore dobrze reguja na ruch kirownicy i nie plywaja w zakretach ale ta 16" to chyba przesada - nie wiem moze mi przejdzie bo dopiero zrobilem z 30km po zmianie:)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Listopada 2005, 15:08:20 »
Cytat: borkomar
Jeszcze jedna sprawa - malo jest felgo 5 x 114,3 ET45 SR 64 wiec czy jak bym zapodal ET 40 jest ich wiecej to czy bedzie to jakis problem??

jeżeli zapodasz ET 40 to koło wysunie sięna zewnątrz auta. Na 99% nie będzie ocierać o błotniki bo to zmiana minimalan, jednakże napewno będziesz jeszcze bardziej odczuwał koleiny i dziury w nawierzchni. Zmniejszając parametr ET powodujesz, że zwiększają sięsiły przenoszone na koło kierownycy o przez to odczucia są takie że auto jeździ jak wklejone w asfalt ale i bardziej czujesz drogęnie zawsze w dobrym sensie.  Jak już 15 to z ET takim jak w 16 bo będzie "zamienił stryjek siekierkęna kijek"  :wink:  

A czy 16 czy 15 - tak jak napisał lifeson, to zależy czego ci potrzeba. Komfortu czy super prowadzenia auta, jak jeździsz - normalnie czy wyduszasz z auta siódme poty szczególnie w zakrętach. jeśli odpowiesz sobie na to pytanie będziesz znał odpowiedż które wybrać.

Niom tez mam standardowo 205/55/16 zszedlem na 185/65/15 na zimowkach

Już sama szerokość opony 185 powoduje że czujesz bardziej komfortowo - a i różnica w wysokości opony jest wiellka (patrz dalej), nie wspominając że zimówki są bardzie miękkie od letnich kapci.
Wypadałoby przełożyć na próbę15 na letnich 205 czy 195 i stestować komfort i prowadzenie.
Są także różnice w oponach i np. 205 nieraz nie jest odpowiednikiem szerokości 205 innej firmy tylko 215 pomimo oznaczenia 205.
Temat morze. Jeśli masz jakieś pytania zapraszam na PW ewentualnie spocik w Płocku też da radę :-DD

Niom tez mam standardowo 205/55/16 zszedlem na 185/65/15 na zimowkach - mieszcze sie w tolerancji (W swiadectwie homologacji mam alternatywne ogumienie 19/60/15)

ale jeszcze są tu pewne nieprawidłowości
te rozmiary nie są swoimi odpowiednikami  :!: - są spore różnice między nimi powyżej 3%
185/65/15 ma średnicę62,15 cm wys opony 24,05
195/60/15 ma średnicę61,50 cm wys opony 23,40
205/55/16 ma średnicę63,19 cm wys opony 22,55

Na 205 masz przekłamania licznika, mniejsze przyśpieszenie. To jest wyrażnie za duża średnica koła o ponad 3%. Nie wiem jaki masz silnik ale możesz mieć także zwiększone spalanie (szczególnie przy małym silniku).

Osobiście przerabiałem w carinie 205/40/17 ET 25; 205/50/16 ET35 i 195/60/14 ET 42 i 185/65/14 ET 42 (letnie) i 185/65/14 ET 42 (zimówki). I naprawdęjest w tym zagadnieniu tyle aspektów (szerokość, profil, fakryczna szerokość, indeks prędkości a co za tym idzie twardość gumy, parametr ET i wreszcze przekrój opony) że kupienie nowej opony o właściwych parametrach dla swojego stylu jazdy to wyzwanie :-DD

Na koniec wykładu. 195/60/15 będzie optymalnym rozwiązaniem, aczkolwiek bliżej będzie mu do komfortu zimówki niż obecnych 16 (patrz różnice w wysokości opony) a i auto będzie sięlepiej zbierać (mniejsza waga koła)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Listopada 2005, 16:33:04 »
Kryspin   :athunbsup  
chyba wszystko na ten temat.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Listopada 2005, 16:35:41 »
można zamykać  :-DD  :-DD

sorry za OT

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Listopada 2005, 17:22:56 »
Fakt dopiero 3000 zrobilem autkiem

Zwróć uwagęprzy jakich temperaturach jeździłeś. Letnie opony w temperaturach rzędu 5 stopni są już bardzo twarde i stąd efekt. 205/55/16 to wcale nie jest niski profil, wg mnie w lecie powinno siękomfortowo jeździć.

Sprawdź też ciśnienie - z fabryki auta przyjeżdzają z mocno napompowanymi kołami a potem w serwisie spuszczają, może u Ciebie zapomnieli? ;-)

Ja bym pochopnie sie nie decydował na zmianę. 205/55/16 to chyba optymalny rozmiar przy tej średnicy koła  :-DD
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Listopada 2005, 20:10:57 »
ja nie wiedzialem ze tu mowa o 205/55/16!!!

takie mam w ave!! komfort na maxa!!!

o czym my mowimy??
tak wogole to auto na takim profilu plywa jak ku#$ w kiblu!;)
jak sie przesiadam ze swojego to musze brac nie zla poprawke w zakretach - mimo iz fura dwa razy wieksza!!

205/55/16 niskoprofilowe opony! 8)  :-DD

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Listopada 2005, 20:35:10 »
No wlasnie nie sa niskie a skacze sie na nich - Nie porownuj Ave do 3D auta takich gabarytow - to inna sprawa wogole i  ave nie ma utwardzonej zawiechy.Poza tym moze byc to spowodowane wzmacniana oponka ktora jest poprostu twardzsza.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Listopada 2005, 20:54:59 »
baqrdzo malo jest wzmacnianych opon i nie sadze aby te montowane fabrycznie byly tak owe.....
nawet moge powiedziec ze napewno nie sa, bo wzmacnia sie wylacznie opony niskoprofilowe, a te do takich nie naleza......
generalnie podejrzewam ze jest to kwestia zawieszenia (hondy zawsze mialy 'dobre', 'twarde' zawiechy) bo 205/55/16 (dla porownania w P 307) to rowniez baaaardzo gladka, rowna jazda bez zadnego 'skakania'!;)

generalnie chyba beddize ciezko komus cokolwiek doradzic....
mozemy tylko wypowiedzec swoje zdanie.....

ja po zalozeniu 16stek powiedizalem ze KAZDE auto ktore kupie odrazu wyposazam w duze kola i niskoprofilowe opony, bo WEDLUG MNIE plusow takiego kola jest wiecej niz minusow!!

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Listopada 2005, 23:48:01 »
Poza tym moze byc to spowodowane wzmacniana oponka ktora jest poprostu twardzsza.

To bardzo łatwo wizualnie ustalić czy jest wzmacniana czy nie. A może być bo wzmacnia sięod profili 55 w dół jeśli sięnie mylę. Ale nawet to nie powinno aż tak wpływać na komfort.

195/65R15 to już będzie balonik i bardzo kiepskie właściwości jezdne - wiem bo jeździłem. Zauważcie że obecnie już odchodzi sięod tak wysokich profili o ile jeszcze kilka lat temu to była norma, po prostu tak wysoki profil wcale nie dodaje już komfortu bo tak czy siak musisz nabić opone do odpowiedniego ciśnienia i większość tej przestrzeni i tak nie pracuje. Jedynym argumentem za jest minimalnie mniejsze zużycie paliwa i stabilniejsza jazda w koleinach.

Uff, koniec wywodu :D
Seat Leon Cupra :D

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Listopada 2005, 00:26:16 »
Hmm nie twierdze ze nie macie teoretycznie racji - ale przy 185/65/15 na zimowce ktora nie nalezy do super miekkich -DUNLOP jest jak dla mnie znacznie lepiej - nie mowie o wyciskaniu wszystkiego z auta w zakrecie - szkoda ze nie znam nikogo kto ma felgi 16" z moim rozstawem i na innych gumach i wtedy widzialbym czy to wina opon czy tez nie.
Nastepna sprawa - Ciekawe dlaczego Cif Sport przed liftingiem wychodzil fabrycznie na 15" czyli chyba do 2004r a pozniej zmienili cala piaste z 4 na srob i wiekszyli srednice obreczy??Czasem dobrych rozwiazan nie nalezy ulepszac bo mozna spiep....pi pi pi :)

ps: Jak sprawdzic czy jest wzmacniana?? Ma index V chyba - teraz nie moge zerknac bo mam je u Tescia  (przyszlego) w garage :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl