Jak go odbieralem nowego to mial wlany toyoty olej (czyli castrol), na 1 przegladzie chcialem miec mobila bo castrola mi zezarl 2l. To teraz mobila zre 1,5l na 11,5kkm. Mam nadzieje, ze do przegladu juz nic mi nie zezre 
Skoro Wam tez bierze olej, tzn ze taki urok tych silnikow.
Zony 8 letnia xsara hdi nie pije oleju, nic nie dolewam miedzy przegladami.
Witam!
Nigdy jeszcze nie widziałem, żeby ktoś pisał o tym, że nowy silnik D4D zużywa olej w tempie 2 litry/15 tys. km!
Owszem, wielokrotnie była mowa o silnikach benzynowych, ale nigdy o dieslach Toyoty.
Moja Avensis ma obecnie na licznik prawie 210 tys. km i chyba tyle przejechanych

i zasadniczo nie uzupełniam oleju. W tej chwili po raz drugi mam olej Castrol Magnatec GTD DIESEL 5W40.
Wcześniej, tj. od kupna (przy stanie licznika 146 tys. km) wlewałem do silnika olej Mobil 1 5W50. Zdecydowałem się na ten olej mimo, że nie wiedziałem jaki był poprzednio używany. Przyjąłem założenie, że w silniku był olej syntetyczny, poczytałem to forum i wybrałem tego Mobila.
Dlaczego zmieniłem olej na Castrola? Zmieniłem gdyż w ciągu 15 tys. km pomiędzy wymianami musiałem dolewać, na początku ~1,5, później ~2,5 litra. Jeżdżąc na Castrolu dolałem za pierwszym razem nie więcej niż 0,5 litra. Teraz na razie nic, ale z drugiej strony tym razem nie było wyjazdów wakacyjnych na drugi koniec Europy czyli długiej jazdy po autostradach.
Podsumowując, wg mnie
nie jest to normalne byś do nowego silnika D4D musiał dolewać olej w takich ilościach!