Autor Wątek: [IIIgen] Przegub zewnętrzny - wymiana.  (Przeczytany 32929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
[IIIgen] Przegub zewnętrzny - wymiana.
« dnia: 07 Lutego 2007, 14:57:10 »
witam czy przegub przedni wymienia sie razem z półosią czy można sam przegub wymienic? bo mam osłone gumowo dziurawą i zaczyna przegub trekotac pomalutku wiec stad moje pytanie. jakiej marki itp z góry dziekuje :-)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2014, 01:46:50 wysłana przez marcinm »

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: przegub w camry wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2007, 16:58:55 »
Z pewnoscia wymienia sie oddzielnie. Pewnie Przemo wiecej napisze.
Przypuszczam ze schemat wymiany w 2.2 i 3.0 bedzie zblizony.

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2007, 18:01:42 »
Witam,

na początku powiem tak... przegub jak pisał mi kiedyś maniek może być nawet z JC i ma racje. Ja na swoim zrobiłem już jakieś 10kkmi nadal ok.
Co do wymiany... sam drugi raz za to bym się nie brał. A już mówie dlaczego...
W 3.0 odkręcasz półoś kluczem chyba 30 i późnej wahacz dwie 17(lub 19) i jedna 17.  Odciągasz całą piastę z tarczą, zaciskiem i już się cieszysz, że to już... a tu skucha :)
mi nie chciał wyjść wieloklin półośki z przegubu, jest tam taki pierścień zabezpieczający i nie chciał wyjść... dobrze że miałem gumówke i z aptekarską dokładnością nadcinałem stary przegub aż spadł. Następnie umyłem wszystko benzyną (super sprawa jest benzyna w sprayu - 600ml kosztuje około 15zł a penetruje wyśmienicie) i "nabiłem" nowy przegub. Wcześniej wciskając w niego tak dużo smaru jak tylko potrafił zmieścić. Nałożyłem półoś dokręciłem wahacz założyłem gumę ochronną i śmiga do tej pory (gumkę oczywiście zakładamy na półoś przez założeniem przegubu).
Robiłem to pierwszy raz w Camry, zajęło mi to około 6h. Lubię dłubać, ale nie brał bym sie za to drugi raz. :)
jak masz pytania to dawaj na maila.
jak jesteś z lublina lub okolic i masz garaż mogę pomóc :)

darex

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2007, 20:52:44 »
Witam serdecznie ja w swojej karierze wymieniłem pare przegubów i sprawa jest bardzo prosta cała procedura tak jak wyzej kolega opisał tylko ze nie trzeba do tego gumówki tylko młotek i pare rąk do pomocy , po sciągnięcii piasty z przegub jeden chyta mocna półośke a drugi energicznie uderza w przegub młotkiem jak najbliozej półośki . jedno dobre walnięcie i przegub wypada .
Pozdrawiam i życze miłej pracy.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2007, 23:07:34 »
serdeczne dzieki za pomoc na dniach biore sie za wymiane :-)

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2007, 08:42:50 »
Witam serdecznie ja w swojej karierze wymieniłem pare przegubów i sprawa jest bardzo prosta cała procedura tak jak wyzej kolega opisał tylko ze nie trzeba do tego gumówki tylko młotek i pare rąk do pomocy , po sciągnięcii piasty z przegub jeden chyta mocna półośke a drugi energicznie uderza w przegub młotkiem jak najbliozej półośki . jedno dobre walnięcie i przegub wypada .
Pozdrawiam i życze miłej pracy.

oj chyba trzeba było tej gumówki... Tłukłem jakąś godzinę z kolegą i nie znalazłem tego jednego dobrego walnięcia... :)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2008, 12:02:52 »
a co to ta gumówka , bo biore sie niedługo za robote ale mam małe watpliwosci jeszcze :),  i jaka firme polecacie?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2008, 13:54:11 »
a co to ta gumówka ...
To taka elektryczna ,,piła tarczowa".

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2008, 18:48:35 »
chce powiedziec ze wymiana zew. przegubu jest prosta  (około godzinki roboty), ten pierscien wcale wielce nie pzreszkadza. aby zdjąc przegub wystrczy ustwic w lini prostej i mocno uderzyc  i przegub schodzi. a przy zakładaniu tak samo, kedno dobre uderzenie i przegub wskakuje przez ten pierscien.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipca 2008, 21:38:22 »
Witam a czy w camry wersja canada przegub jest inny niż np: w europie? chodzi mi głównie o ilośc ząbek czy przypadkiem nie jest w tym różnica, jak to jest dokładnie, i na co mam zwrocic uwage. Prawy przegub mam do wymiany i tak sie zastanawiam czy też nie zmienic i półośki razem bo też nie jest zaciekawa :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2008, 00:52:33 »
a co jest z półośką ze jest z nia juz cos "nietak"?  USA miała wiecej rowków na wielowypuscie... ale niewiem jak Canada  - ale pewnie tez ;)

olo23

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2008, 08:33:35 »
Kanada tak samo jak USA ma więcej ząbków także szukając przegubu pytaj o wersję USA. Ja kupowałem jakiś czas temu na allegro od gościa z Wawy w dobrej cenie..
Pozdro...

O mam tu link
http://www.allegro.pl/item400624344_przegub_wewnetrzny_do_toyota_camry_3_0_v6.html
To od niego kupowałem i wszystko było ok...

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2008, 21:09:55 »
Wymiana przegubu w Camry jest praca na okolo 1.5 godziny.
Najpierw odkrecamy nakretke na osi klucz 30.Nastepnie zdejmujemy kolo oczywiscie auto jest podlewarowane i zabezpieczone.Nastepnie wpychamy os do srodka. Odkrecamy dwie sruby mocujaca  dolna czesc od kolumny McPehrsona w piaste z tarcza i siodlem hamulcowym.Dla uzyskania wieksze kata otwarcia mozna rozpiac drazek z koncowkai zdjac same siodlo i powiesic z boku.
Odchylamy do siebie i wpychamuy do konca polos.Jest wolna,nastepnie sa dwie mozliwosci odpiecie gumy wewnetrznej albo wyjecie calej osi z skrzyni biegow.Panowie macie auta o duzym przebiegu jest okazja zmienic siemering na skrzynmiu biegow i ewentualne ucieczki oleju w postaci kapania znikna.Olej uprzednio spusciwszy albo ten juz idzie na wymiane z skrzyni biegow.Przegub jest w reku.Zakladamy do imadla i rozzynamy nozem gume i oczyszczamy zgrubsza z smaru o ile on tam jest jeszcze..Nastepnie wyjmuje sie zawleczke i wybija zewnatrzna czesc przegubu.Latwiej jest pracowac na wyjetej osi.Zakladamy nowy przegub,nowa gume nastepnie zawleczke zabespieczajaca i nowy smar grafitowy.Zaciskamy tasmy na okolo manszety nie za mocno i nie za slabo tak wsam raz.Pol os do skrzyni biegow hop nastepnie nakladamy paste  Miedziana albo ceramiczna na wieloklin i zakladamy piaste i zakrecamy nowa nakretke ale jau naprawde to nowa zawleczke sila dokrecenia okolo 50.Zakladamy drazek z koncowka dosuwamy do Mc Perhsona hop dwie sruby pod klucz 19,nastepnie siodlo hamulcowe i nie zapomniec zakrecic podporki do prz<ewodu hamulcowego gietkiego bardzo wazne.Kolo i olej do skrzynmi biegow wlasciwy najlepiej pelny syntet przekladniowy lub pol syntet.Samochod idzie bardzo cicho powyzej 180km/h niema zadnych wibracji.Niewstety na minerale juz jest zly komfort powyzej 160km/h.
Jezeli mamy zmienic tylko manszete to odchylamy przegub na bok nie wyjkmujemy noizem rozcinamy stara i tutajk obecnie sa produkowane z specjalnej gumy manszety ktore nasadza sie na specjalny rozpieracz pneumatyczny i ta mala srednica roibi tak dzua po rozciagniecu poiwietrzem ze przechodzi bez dotkniecia wieksza srednioce znajdujaca sie na przegubie .nalezy uzupoelnic nowym, smarem zamknac i zlozyc.Taka operacja wymiany gumy zajmuje 25minut na jedna polos.
Pzdr.i zycze sukcesow demontazowo montazowych.-Camry 2.2
P.S Gumowke czyli flex uzywamy przy samochodach rozbitych lub tam gdzie sie nie da odkrecic,ale jak  sie dba o samochod to wszystko sie da odkrecic.
Przeguby sprzedawane jako pirackje pochodza z fabryki tej samej co wykonuje orginaly dla Toyoty. Jest bodajze" trzech" producentow przegubow homokinetycznych na swiecie ktorzy zabezpieczaja  w czesci wszystkich producentow samochodow na swiecie.-

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lipca 2008, 21:21:07 »
[...]zakladamy piaste i zakrecamy nowa nakretke ale jau naprawde to nowa zawleczke sila dokrecenia okolo 50.[...]

Na pewno tak słabo ?? U mnie to jest jakieś 220-240Nm w zależności od źródła....
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lipca 2008, 21:21:32 »
Poprostu daje już o sobie znac, jak skrecam w lewo strone to trekocze mi troche oczywiście przegub a półośka ma lekki luz i jak wkładam D lub R to mam takie stukniecie i widac jak półośka przeskakuje i z tego wnioskuje że jest do wymiany

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl