OOOO Ale się naczytalem. Hubciu ja zrobilrm wymiane uszczelniaczy bo też mi brala olej i to sporo ok 1l.na 300 Km ale przy szybkiej jeździe. Przy okazji remontu mechanik wymienił mi pierścionki na tłokach. Jak narazie wszystko jest OK. Ale ja mialem przejechane ponad 300 tyś Km. Koszt naprawy zmieścił się w 1300zł. i teraz ponoć jest wszystko OK. Żona twierdzi że od 6 miesięcy oleju nie ubywa. Tak na moj gust to ten twoj silnik jest jakiś felerny l radził bym go wymienić na inny uzywany, bo z tego nic już raczej nie będzie i szkoda kasy ładować;
A tak na marginesie to moją rolke mialem przez 4 lata i zrobilem na niej 200 tyś bez awarji nie licząc brania oleju, ale te silniki czyli 4AFE ponoć tak mają czyli uszczelniacze po 10 latach puszczają. A tak na marginesie teraz śmigam Hondą Civic 98 z przebiegiem 230 tyś i nic się nie dzieje olej od wymiany do wyniany co 10 tyś. Kupilem ją jak miala 180 tyś i do tej pory chodzi jak zyleta od wymiany do wymiany nic nie dolewam.
Pozwole se zmodyfikować ten post bo jeszcze o dziwo mam takie uprawnienia hehehe i powiem że jak masz możliwość ti kup inny nie ruszany silnik, a co do zamaiany silnika na 4AFE to gdzieś tu na forum jest dokladny opis wraz z fotkami jak to zrobić.
Ja preferuje nie ruszania Japońskich silników, bo ta moja 114 konna Toyota po tym remoncie nie może nawet stanąć przy tej 90 konnej Hondzie.
A apropo Twojego pytnia to te silniki mają inny dolot powietrza.
Wejdź sobie na allegro i zobacz jak wyglądają doloty do twojego silnika.
Czyli na fotki silników auta z tego rocznika. Nie twierdze że mam racje ale silniki 1,4 z tego rocznika miały inny dolot.