Autor Wątek: Regulacja zaworów  (Przeczytany 27874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Odp: Regulacja zaworów
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Października 2007, 11:34:49 »
honda civic 1.6 objezdza camry 3.0
Przesadziles , zwlaszcza ze silnik civic 1.6 wcale nie jest słaby zreszta ja nie wiem o jakim mowisz silniku bo hondy maja silniki 1.6 Vtech ktore maja 185 koni dodajac mase to nic dziwnego ze objezdza camry jak chce. Spadek mocy oczywiscie moze byc ale nie o polowe bo jakby 3.0 mialo 100 koni to nawet dewoo by poradzilo sobie.
Kazdy ma gorszy dzien i moze cos "fajnego" napisac.

owca

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Października 2007, 15:14:16 »
nie o to mi chodzi. Chodzi o to ze 3.0 z grajacymi zaworami, brakiem kompresji i innymi usterkami nie bedzie mialo nawet 140 koni. Sam widzialem tego typu samochody na hamowni i jak tylko zdobede zdjecia,opis i wykresy samochodow ktore tu przytaczam to od razu umieszcze je (zeby nie bylo ze tworze legendy)

Co do mierzenia mocy na kolach - widzisz mi panowie w automacie nie chca sprawdzic mocy na kolach bo wg nich mozna uszkodzic skrzynie i zbyt wiele czynnikow wplynie na wykres - moga zmierzyc moc silnika ale to bedzie znowu dla mnie bez znaczenia.
Kolejna rzecz Marcinm, wyszlo ci na kolach 90 koni, przy zmienionej glowicy, ustawionych zaworach i takie tam, ta moc jest najwazniejsza. Moc wg normy i na silniku to juz sa przeliczenia matematyczne mocy na kolach. Jesli teraz twoj samochod traci 50 koni, to 185 konna camry ma juz 135 koni ! - teraz podliczyc pozostale czynniki typu kompresja, niedrozny katalizator, i cos tam jeszcze to mozena odjac kolejne 10 koni i co wtedy ?

Ogolnie o co kaman, ano o to ze camry w bardzo dobrym stanie sa dynamiczne, te z zajezdzonymi silnikami juz nie sa. BLOS tez nie daje dobrego kopa, pamietajmy ze wprowadza niewielkie ograniczenie dolotu i pozatym nie podaje gazu punktowo (czyli ostatnie garki dostaja zawsze zubozona mieszanke i dlatego tam najczesciej sa najbardziej rozlegulowane zawory)

Nie porownuje tez samochodow roznych klas - tu tez niechce mowic o hondzie vtec, mowie tylko ze ogolnie starsze toyoty mialy mocno zanizone moce silnikow, w camry priorytetem nie byla moc i dynamika a niezawodnosc i cisza polaczona z komfortem. są póltoratonowe samochody z mniejszymi silnikami ktore tez objada camry - tu nie o to chodzi. Tez jak bede mial wiecej czasu to przytocze tu nazwy i porownania , zeby nie bylo ze wszystko sobie z glowy wzialem.

Panowie wątek dotyczy regulacji zaworów a nie wyższości Hondy nad Camry - bardzo proszę o nie odbieganie od głównego tematu wątku.   

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2007, 20:44:56 wysłana przez SZYMON14 »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Marca 2008, 15:30:26 »
Witam
Panowie zastanawiam sie nad regulacja zaworow , poprzedni wlasciciel mowil ze regulowal jakies 30tys temu , a pisze dlatego ze wczoraj był u mnie RadoGD pochwalic sie swoja Camry i posluchjalem jak chodzi jego silnik i chodzi bardzo cicho w porównaniu do mojego. W linkach macie nagrane dzwiki pracy mojego silnika wyraznie slychac stuki moim zdaniem zaworow ale bardziej doswiadczeni niech sie wypowiedza , jesli dzwiek z pracy na PB i LPG sa takie same jak mocno sie wsluchac to na PG slychac wtryski.
Moze ten dzwiek to nie zawory czekam na opinie bo mechanicy wzruszaja ramionami (jak zawsze  :angry:).
http://www.youtube.com/watch?v=RgUAE6a-t1o
http://www.youtube.com/watch?v=YPETSA04HuI
Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Marca 2008, 19:01:37 »
boże mój, ależ się tłucze...

btw dziwne, że na LPG Ci się zwiększyły luzy - bo taki jest odgłos - zrzuć pokrywy zaworów, i pomierz szczelinomierzem - będziesz wiedział na czym stoisz.

pzdr
3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Marca 2008, 21:35:48 »
Czyli wizyta w warsztacie mnie czeka szczerze mowiac mam tak od poczatku od zakupu, pytanie, czy mozna z tym jezdzic jeszcze z tydzien, czy musze niezwlocznie pojawic sie w warsztacie. Z tego wsyztskiego wynika ze zle wyregulowali te zawory u poprzedniego wlasciciela bo tak jak pisalem wczesnej mam tak od zakupu czyli jakies 20-25kkm. moim zdaniem tak klepie spod tylniej glowicy byc moze ktos poszedl na latwizne i regulowal przednia a tylna zostawil. Ogolnie to mnie zmartwiliscie bo w warsztacie do ktorego mam zaufanie regulacja to 600pln plus czesci.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Marca 2008, 22:16:19 »
wiadomo że im szybciej to zrobisz tym lepiej ale ten tydzień różnicy przy poprzednich 20k km w tym stanie wiele nie zmieni wiec spokojnie możesz jeszcze trochę tak pojeździć

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Marca 2008, 22:39:45 »
te 600 to lekka przesada, a "lekka" to delikatnie powiedziane.

tydzień możesz jeździć, skoro od kupna jeździsz, to tydzień nie pogorszy sprawy, chyba że zrobisz w tym czasie 10kkm.

z tego, co wiem, to w ASO już jest taniej wyregulować zawory ( ok 4 roboczogoczin ), więc może poszukaj innego warsztatu, albo zrób sam... ?

pzdr
3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marca 2008, 23:08:42 »
Ja zrobiłem regulację zaworów jakiś miesiąc temu w dobrym serwisie aut japońskich i zapłaciłem za wszystko (R+M) 400 PLN.
PS. Twoja camry chodzi jak massey- fergusson :)
Pozdro

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Marca 2008, 06:33:48 »
z tego, co wiem, to w ASO już jest taniej wyregulować zawory ( ok 4 roboczogoczin ), więc może poszukaj innego warsztatu, albo zrób sam... ?
pzdr
Zadzwonilem do ASO w Gdansku wiec regulacja zaworow 1200pln plus plytki z czego panowie powiedzieli ze zwykle plytki 200-300 pln (ze za tyle trzeba ich wyminic). Wiec ten moj warsztat nie chce drogo.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marca 2008, 09:56:51 »
Witam
Pojechalem do polecanego przez poprzedniego wlasciciela wartsztatu i panowie stwierdzili ze najpierw zdejma pokrywe glowicy i wtedy oblukaja, ale podejzewaja ze moze byc przytarty walek lub wystarczy regulacja. Ale to co mnie pociesza to ze za usluge chac 150 a nie 600 tak ja w tym moim. Idac ze warsztat jest dobry bo od godziny otwarcia stoi kolejka samochodow.
W poniedzilek stawiam we wtorek zaczynaja robic jak bede wiedzial to powiem co i jak.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Marca 2008, 13:55:16 »
dobrze byłoby, jakby zdjęli pokrywy obu głowic  :grin:

regulacja zaworów to nie problem, jednak przygotuj się na większe koszty, niż 150zł - jeśli je słychać, tzn że mają za duże luzy, a co za tym idzie będziesz musiał kupić płytki grubsze, niż obecnie posiadane.

pzdr
3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Marca 2008, 15:45:56 »
dobrze byłoby, jakby zdjęli pokrywy obu głowic  :grin:

regulacja zaworów to nie problem, jednak przygotuj się na większe koszty, niż 150zł - jeśli je słychać, tzn że mają za duże luzy, a co za tym idzie będziesz musiał kupić płytki grubsze, niż obecnie posiadane.

pzdr
Tak rozumiem co do kosztow ale ten poprzedni mechanik stwierdzil ze 600 to on chce za samo zrzucenie pokrywi i spr plus koszty plytek i regulacji wspominal cos o kwotach rzedu 1000-1200 , ja myse ze lacznie w tym wypadku nie wyjdzie wiecej niz 600.

radogd

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Marca 2008, 21:37:54 »
hmm a ja sie zastanawiam czy umnie nie chodzi za cicho :) a tak nawiasem to czy zawory moga byc odpowiedzialne za dlawienie sie silnika na zimnym?? tzn jak rano ruszam na pb to jest taki objaw jakby brakowalo paliwa albo go nie dostawal poprostu sie dusi i niechce isc ale tylko gdy sie jedzie gdy stoi to normalnie wchodzi na obroty ale nieco wolniej niz na rozgrzanym zas jazda juz na rozgrzanym przebiega normalnie ten objaw traf w granicach jednego kilometra i potem wraca wszystko do normy. Jak myslicie??
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2008, 21:39:41 wysłana przez radogd »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Marca 2008, 21:42:53 »
normalne że śilnik zimny nie bedzie pracował tak samo jak na rozgrzanym :-)

radogd

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Marca 2008, 21:47:24 »
zgadza sie ale nie jest normalne ze niechce wogole pracowac przy obciazeniu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl