Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #180 dnia: 05 Września 2010, 20:27:23 »
Owszem, aczkolwiek bardziej interesowałoby mnie zdjęcie modułu z VSS, bo nie wierzę w jego mechaniczne uszkodzenie, prędzej podejrzewałbym coś na wiązce, względnie sam czujnik.

3VZ.pl

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #181 dnia: 05 Września 2010, 20:39:22 »
Przypominam o temacie wątku.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #182 dnia: 06 Września 2010, 01:26:16 »
Czego się czepia znowu ? Człowiek ma problem, próbujemy rozwiązać.

Lepiej zajrzyj do wątku o oleju, gdzie sporo czasu temu prosiłem o sklejenie 2 postów, i coś chyba nie dotarło do władzy... <diabel>
3VZ.pl

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 28 Października 2010, 23:08:52 »
Panowie, problem mam. Moja skrzynka z biegami, automat, powariowala. Kazdy bieg ciagnie tylko max do 2200 obrotow i do tego brak kickdown. Niema roznicy czy pedal w podloge czy do polowy czy jak inaczej jeszcze brak roznicy. Co powiecie??
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #184 dnia: 29 Października 2010, 08:44:47 »
No przecież pisałeś już o tym.

Zrobiłeś coś w stronę diagnostyki, czy jedynie odczekałeś 2 miesiące ?

3VZ.pl

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 29 Października 2010, 23:03:57 »
Zrobilem to co mi mechanior doradzal... wymienic linke sterowania czy tez linke kickdownu nie wiem jak to sie nazywa(przepustnica-skrzynia)
Pozdrawiam Bartek

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 29 Października 2010, 23:16:36 »
Witam
Czy po rozgrzaniu silnika i skrzyni jest jakaś zmiana w przełączaniu biegów przez skrzynię?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #187 dnia: 29 Października 2010, 23:38:47 »
Zrobilem to co mi mechanior doradzal... wymienic linke sterowania czy tez linke kickdownu nie wiem jak to sie nazywa(przepustnica-skrzynia)

O, to wreszcie wiem, kto do mnie dzwonił.

Ta linka nie ma nic do rzeczy.

Pytałem o kody - nie odpowiedziałeś.

Pytanie z mojej strony jest takie : masz chęci/umiejętności, czy wszystko, co będziemy pisać, będziesz zlecał mechanikowi, co doradza ?

Zrób manualny test, wtedy wykluczysz, bądź potwierdzisz elektronikę.

3VZ.pl

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 30 Października 2010, 11:14:00 »
Checi sa. To co daje rade zrobic we wlasnym zakresie to robie sam, ale nie wszystko daje rade z roznych powodow. Jak mam zrobic ten manualny test, bo przyznam szczerze nie mam pojecia coz to...
A co do kodow to pisalem ze nie pamietam ale w przyszlym tygodniu bede podpinal auto pod komputer wiec Ci napisze
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #189 dnia: 30 Października 2010, 19:35:02 »
Następny z komputerem.<zalamka> Żeby Wam się tylko windows nie zawiesił, bo trzeba będzie resetować <diabel>

Zadziwiające, że wciąż są ludzie, wierzący w podpinanie OBD1 do komputera. Co mniej dziwne, wciąż są mechanicy, którzy bez zmrużenia oka potrafią za to skasować ileśtam złotych. Jest popyt, jest podaż  <diabel>

3VZ.pl

Offline Aro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Listopada 2010, 14:52:33 »
Witam!

Mam kłopot z moją camry, a mianowicie wczoraj jadąc z pracy przy próbie wyprzedzania, skrzynia nie zmieniła biegu,tylko się "ślizga" i tak zostało, wogóle skrzynia biegów nie reaguje na jakiekolwiek zmiany,co ciekawe po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika na chwile,wszystko wraca do normy ale tylko na krótkim dystansie,potem znowu to samo - brak zmiany,pedał gazu reaguje,a biegi się nie zmieniają.

1 regulowałem linkę gazu ale dalej bez zmian
2 kilka dni temu "pożyczałem " prąd koledze bo nie mógł zapalić auta (może tu się coś stało )?

Proszę a rady i sugestie bardziej doświadczonych w temacie  co to może być.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Listopada 2010, 17:06:47 »
Sprawdź wtyczki.

Zresetuj ECU. Pojeździj. Sprawdź kody.

Powstrzymam się tym razem od napisania tego, co zwykle  <diabel>
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 18 Listopada 2010, 08:23:18 »
Odpowiem za Marcinma,
W nowoczesnym samochodzie  wymienia sie akumulator w momencie kiedy nadchodzi pora.To oznacza ze ledwie zipie.Nie czeka sie do startow przypomocy kabli gdyz jest to niebezpieczenstwo dla elektroniki. Jak odbieranie pradu od kogos tak samo jak i dawanie.Dlaczego ludzie sa poddenerwowani i robia glupstwa w postaci zamiany polaryzacji lub krotkic zwarc i to wystarczy co kolega opisal.
Akumulator zly jest olbrzymim niebespieczenstwem dla calej samochodowej elektroniki powod przy spadlku napiecia ponizej 11V nie wystepuje ochrona elektryczna zadnego systemu.Niedosc ze mu niedobrze to jeszcze "poja goraca woda".
Wyglada zes bratku popadl w koszty ale moze cos zadzialalo i i zrob to co pisze Marcinm.
Pzdr.A8 2.2
P.S co roku to samo czy z Was nikt sie niczego nie mozec nauczyc zapamietac to zapisywac ani swoich starych archaicznych rutyn zmienic nie moze. To co bylo dobre dla starych samochodow niema mozliwosci zastosowania w  samochodach po roku 90-tym.
Nie wolno nigdy startowac samochodu nackanego elektronika za pomoca kabli, pychu. Jak juz jest wpadka i nie funkcjonuje to jedyne co mozna zrobic pozyczyc akumulator i wsadzic na moment do swojego auta odpalic i pojechac i zakupic nowy akumulator a stary oddac wlascicielowi.Albo poprosic aby ten uzytkownik pojechal i zakupil dla Ciebie nowa batterie.Niezawsze akumulator co jest slaby na jesieni przyspadku temeratur jest zly tylko moze byc niedoladowany i trzeba jego podladowac. I problem zniknie .Jezeli sie po paru dniach powtorzy wymiana natychmiastowa akumulatora lub sprawdzenie napiecia ladowania ktore winno wynosic 14.2V max przy okolo 2 tys obrotow.
Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #193 dnia: 18 Listopada 2010, 11:31:44 »
Odnośnie ładowania, Camry ze sprawnym układem, ładuje 14,4-14,5 nawet na wolnych obrotach.
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 18 Listopada 2010, 12:50:55 »
Marcin ja tak mialem tzn napiecie ladowania dokladnie tyle wynosilo i sie okazalo ze alternator pracowal w opcji niewlasciwej i wystarczylo oklo miesiaca i sie wzial i spalil a akumulator z przewladowania szlag trafil.Dobrze ze mamy skroty odrazu kupilem z gwarancja na zlomie po 70 000km w roku 2007 no i jezdzi jak nowka chodzi swietnie i laduje 14.4 V ale to orginal a nie reperowany.
PzdrA8 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl