Autor Wątek: Biezpieczniki EFI w E10  (Przeczytany 2560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregpo

• Gość
Biezpieczniki EFI w E10
« dnia: 25 Czerwca 2007, 11:42:47 »
Witam.

Około 2 tyg. temu jechałem w ulewie i zgasł mi motor (ale nie wpadłem w żadną kałużę, auto nie zostało podtopione). Następnego dnia okazało się, że spalił się bezpiecznik od EFI (15A). Został wymieniony. Jednak po krótkiej przejażdżce powtórzyło się. Szczęście moje było w tym takie, że stało się to obok sklepu motoryzacyjnego, gdzie zakupiłem garść bezpieczników, wymieniłem i pojechałem dalej.
Przez tydzień było ok, po czym wczoraj problem się powtórzył, tym razem jednak auto po wymianie bezpiecznika daje się uruchomić i albo od razu go spala albo robi to po chwili (kilkanaście - kilkadziesiąt sekund).

Co to może być, na ile poważne? Z tego co zdążyłem się zorientować bezpiecznik ten dotyczy wtrysków. Ale czy na pewno? Czy ktoś z Was miał już podobny problem? napiszcie jeżeli macie jakieś pomysły. Okolice bezpieczników są suche.

Pozdrawiam
--
gregpo
Toyota Corolla E10 '94, etylina

grepe

• Gość
Odp: Biezpieczniki EFI w E10
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2007, 22:22:13 »
Ok. Problem był w kablach. Zwarcie robiły przewody od sondy lambda. Od wczoraj spokojnie poruszam się autkiem i jest dobrze.
No i awaria nie była wadą autka. W ubiegłym roku wymieniałem lambde (tzn. nie ja sam tylko w warsztacie), i tam gdzie grzebano "ból" sie odezwał :)

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl