Autor Wątek: Zestaw montażowy do hamulcow Camry 3.0  (Przeczytany 10831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Zestaw montażowy do hamulcow Camry 3.0
« dnia: 04 Lipca 2007, 18:37:22 »
Witam
Zrobilem caly uklad hamulcowy nowe tarcze przod tyl , podczas kiedy panowie montowali klocki z porzodu stwierdzili ze nie ma blaszek montarzowych , jak to nazwali "ZESTAW INSTALACYJNY KLOCKÓW HAMULCOWYCH". Niestety nie ma tego ani w sklepach w GD oraz w ASO gdzie mozna cos takiego kupic. Narazie złożyli mi to wszystko bez tego czy wogle powiniennem tam jezdzić.
Znalazlem tylko do 2.2 ja mam 3.0 V6 rok 93
Pozdrawiam.

poprawiłem błąd ortograficzny w temacie
Swoop
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2007, 23:12:49 wysłana przez Swoop »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Zestaw montarzowy do hamulcow Camry 3.0
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2007, 18:52:38 »
najpierw zajrzyj do słownika - montaż :-(
Jeśli brakuje blaszek trzymających kloce w zacisku - to nie jest dobre i bezpieczne.W ASO jest tylko inaczej się to nazywa - zajrzyj do manuala camry i posługując się angielską nazwą lub nr części powiedz w ASO czego potrzebujesz - znajdą. Blaszki są/były po jakieś 10-20pln/szt :-(
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2007, 18:56:47 »
BTW siedzę teraz w ASO - sprawdzają geometrię w lesiu - zaraz zapytam o te części i ich ceny podam wieczorem ..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2007, 19:01:18 »
Znalazłem jeszcze to:
http://tiny.pl/f8jp

Zobacz opis pod zdjeciem nr 10 "four pad support plates " i to musisz pewnie kupić ?

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2007, 20:23:11 »
Sluchaj wlasnie byłem na dole i ogladalem i musze ci powiedziec ze te 2 na kazdy zacisk to mam, te po zewnetrznej stronie i tak myśle o jake inne mogło im chodzić moze o te co pokrywają cały klocek. Bo faktycznie bez tego ciężko by jezdzić , z tego co jeszcze usłyszałem to brakuje ty sprężynek dociskowych z rysunku 7. Spróbuje się jeszcze dostać od strony silnika zeby zobaczyć czy sa te pozostałe ale jestem zawiniety bo jeśli są to czego oni chcą ??.
Pozdrawiam

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2007, 20:51:30 »
Teraz sobie przypomnialem , facet nalozyl jakis smar albo sylikon na klocki od strony zacisku , i mowil ze jak beda te blaszki to bedzie musial wyczyscic ten sylikon czyli chodzilo im o te duze blaszki ktore nazywaja sie Inner Anti-Squeal Shim oraz Anti-Squeal Shim a te skrezynki to Anti-Squeal Spring . Teraz powiedz czy martwic sie ze tego nie ma czy tez nie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2007, 21:37:36 »
bez tych blaszek można jeździć - bez nich po prostu klocki czasem popiskują ( kupowałem w ASO, komplet ok 80-100zł, bo nie było ich jak kupiłem auto... )

stosuje się je razem z fabrycznymi klockami, bo np. Ferodo są pokryte jakąś substancją, która działa jak te blaszki - jak założyłem blaszki na Ferodo, to mi się wtopiła wewnętrzna blaszka w to, i lipa...

pzdr

3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2007, 22:11:24 »
Dziś dzwonili do mnie z warsztatu gdzie to wszystko robilem i powiedzieli ze beda mieli naprawdopodobnie caly komplet tylko nie sa pewni czy bedzie psaowac w kazdym razie jesli tak to zamontuja. Jak nie to nie jezdzilem dzis i jest naprawde swietnie , kierownica przestała bić , nic nie piszczy samochod plynie i mozna rozkoszowac sie jazda no prawie bo w GD caly czas korki :(.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
Odp: Zestaw montażowy do hamulcow Camry 3.0
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipca 2007, 22:12:43 »
Zestaw blaszek + sprężynek - komplet na przód do camry 3.0 w ASO to ... uwaga... 320PLN !!! :-) Bez tych o których piszesz można jeździć ale załatw sobie sprężyny rozpychające klocki - te 'druciki' z góry - one powodują odsunięcie klocka od tarczy po zakończeniu hamowania. Poszukaj innych tańszych (od innego auta) wystarczy dogiąć i powinny pasować. Blaszki mocujące klocek w zacisku -  te ze zdjęcia nr 10 są w cenie od 20 do 25pln/szt w zależności od tego czy wewnętrza czy zewnetrzna - cena z ASO bez rabatu.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2007, 23:13:00 wysłana przez Swoop »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2007, 11:18:04 »
W Gdańsku w firmie Japparts mozna kupic taki zestaw do silnika 2.2 i pytanie czy te sprężynki beda pasowaly do moich zaciskow komplet kosztuje 90 pln wiec nie ma tragedi i wtedy bede mial komplet .
Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2007, 15:36:16 »
raczej nie będą pasowały - 2.2 ma mniejsze hamulce ( 255mm ), a co za tym idzie mniejszy klocek ;)

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2007, 16:23:07 »
Zestaw blaszek + sprężynek - komplet na przód do camry 3.0 w ASO to ... uwaga... 320PLN !!! :-) Bez tych o których piszesz można jeździć ale załatw sobie ...

zestaw samych blaszek na przod i na tyl to tez koszt 320 ( to co wymieniles to tzw zestaw naprawczy i mozna go zdekompletowac) brak tych blaszek nie pogorsza moze hamowania ale jadac po np "kocich łbach" zewnatrz samochodu slychac niemilosierne metaliczne stuki. Wiem bo przezylem brak tych blaszek w camry przez 10 tys km, obciach na maksa na dolach, jak zaczelo sie wszystko obijac

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2007, 18:46:58 »
No i Panowie z warsztatu sobie poradzili dostali jakies zamienniki , zlozyli wszystko i autko jezdzi. Oby jak najdluzej bez awaryjnie :D.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Arek

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2007, 07:20:36 »
.....
Owca !
widzę, że  zamieniłeś Vkę na 2.2 !! Opisuj wrażenia, bo albo przegapiłem wątek, albo nie puściłeś wogóle farby. Zakładaj nowy wątek dawaj fotki itp...

etz257

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2007, 08:27:10 »
raczej nie będą pasowały - 2.2 ma mniejsze hamulce ( 255mm ), a co za tym idzie mniejszy klocek ;)

pzdr
Do mnie do 2.2 pasują te z 3.0 :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl