Autor Wątek: Po instalacji BLOSA.  (Przeczytany 25308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
Odp: Po instalacji BLOSA.
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Października 2007, 21:55:30 »
Nie wiem, czy sie przestanie oplacac - benzyna tez rosnie. Co do rury to dzieki juz rozumiem jak to dziala. Ciekawe jest to ze jak mialem mikser to przechodzilem z gazu na benzyne po prostu wylaczajac przycisk. Nie moge zalewac garow gazem, raczej dostaja jakiegos lewego powietrza bo zachowuje sie tak silnik jakbym mial go jakos przedmuchac, zachowuje sie jakby mial zbyt uboga mieszanke na dzien dobry. Odpalam, i musze wcisnac mocniej pedal gazu, wtedy poszarpie, poszarpie, zawory dzwonia pali na jeden jakby gar i nagle zalewa wszystkie - nagle ryk silnika 4 tysiace obrotow i wszystko ok. Tak nagle sie swiece nie mogly zepsuc podczas wymiany. Tak jakbym ingerowal w jakis hermetyczny system i sie cos zapowietrzalo. Po zalozeniu blosa juz pierwsze odpalenie bylo trudne. Tak jakby kompletnie sie cos zmienilo. Moze mam tam jakis babel powietrza ktory sie przesuwa lub nie dopala. Nie rozumiem. Najgorsze jest to ze nikt tego nie mial wczesniej. Postaram sie nagrac filmik i wrzuce, przypuszczalnie w weekend.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Października 2007, 22:38:42 »
ja tez mam problem z przejsciem na gaz pierwszy raz po nocy , potem caly dzien jest super , przypuszczam ze cos sie tam dzieje bo nie zawsze tak sie dzieje.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Października 2007, 23:05:39 »
W instrukcjii jest napisane co robic jak zaleje Ci silnik (fakt ze benzyna ale dziala tylko nigdy mi sie go nie chce stosowac)
Przekrecasz kluczyk na ON i wciskasz pedal gazu do oporu na jakies 10-20 sek.
pzdr

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Października 2007, 08:46:29 »
Dzis chcialem nagrac filmik i oczywiscie odpalila od razu. Jest to zalezne od pogody tez chyba. Problem tez znika jak zgasze na gazie i postoi troche dluzej np ponad dwa dni to wszystko gra i odpala od strzala. Tak jakby wszystko odparowalo. Musze to naprawic bo albo rozwale zawory jak tak przegazowuje dwie mieszanki lub powietrze albo rozrusznik jak tak bede krecil. Mam jeden filmik to wrzuce go dzis w nocy.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Października 2007, 12:26:12 »
No to jestem z filmikiem. Kiepska jakosc ale zawsze cos moze pomoze. http://www.barracuda.texasnet.pl/camry/1.avi Wazy 6 mega. Opis co tam sie dzieje. Wsiadam do auta i odpalam o 7 rano po raz pierwszy auto. Odpala bez problemu bo dnia poprzedniego zgasilem go na benzynie. w 20 sekundzie filmu przelaczam go na gaz. Wiem ze zimny silnik, zawsze przelaczam na cieplym ale to dla potrzeb filmu :). Teraz najwazniejsze w 30 sekundzie filmu staram sie przejsc na benzyne. Czyli przycisk klik i musze trzymac pedal gazu do polowy wcisniety zeby nie zdechl. Zobaczcie jak sie meczy i co wyprawia. Dusi sie, obroty spadaja, potem wzrastaja. Silnik klupie niesamowicie. Kontrolka economy miga jak glupia i w 45 sekundzie w koncu dostaje kopa i juz wszystko ok. Powtarzam, ze zimny jest silnik. Na cieplym trwa to 3 sekundy nie 15.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Października 2007, 12:34:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Teraz najwazniejsze w 30 sekundzie filmu staram sie przejsc na benzyne. Czyli przycisk klik i musze trzymac pedal gazu do polowy wcisniety zeby nie zdechl
Przeciez to normalne ze przy przelanczaniu z gazu na benzyne, chwile sie dlawi, a to dlatego ze leci jeszcze gaz ktory jest w dolocie i przewodach + benzyna.
Zeby tak nie bylo powinienes miec 3 pozycje przelacznika gaz/benzyna przy czym srodkowa odcina wszystko.
Przy przelaczeniu z gazu wchodzisz na srodkowa i dopiero jak czujesz ze auto slabnie wlaczasz benzyne.
W koncu na BLOSie masz instalke I gen.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Października 2007, 12:43:06 »
Ahh no wreszcie jakis fajny pomysl. Bo ja mam tylko jeden knefel (mikrostyk) - albo masz gaz albo go nie masz. Czyli zainstalowanie przelacznika 3 poziomowego zalatwi problem. Ale jak mam to zrobic zeby uzyskac przelacznik, ktory calkowicie odcina gaz? Da sie to zrobic garazowym sposobem??

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Października 2007, 12:54:46 »
Chyba nie ma problemu na allegro sa takie za ok. 40zl
Ja mam stary dwupoziomowy przelacznik bo mi nie przeszkadza ze sie troche zadlawi, zreszta jak przelaczam na benzyne to chce ja miec odrazu.
Mialem taki pstryczek w starej audi 80 i chwilke to trwalo zanim benzyna/gaz sie wypalil (jakis kilometr przejechany)

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Października 2007, 12:59:55 »
Tez mi to by tak bardzo nie przeszkadzalo, bo w czasie jazdy szarpnie, straci na mocy ale po dwoch sekundach jest juz spokoj. Chodzi o to durne zapalanie. Jak zgasze na gazie to mam problem go odpalic potem i stoje jak ten pajac na parkingu i przegazowuje za kazdym razem zeby nie miec problemu przy odpalaniu. Moze zaloze spowrotem ta klapke przeciwwybuchowa i ona zatrzyma te resztki gazu. I mam pytanie: czy jak sie te dwie mieszanki spotykaja w silniku to silnikowi nic sie nie dzieje?
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2007, 13:15:05 wysłana przez barracuda »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Października 2007, 13:10:22 »
Dzis rano przelaczlem z benzyny na gaz oczywiscie dopiero po rozgrzaniu parownika bo wczesniej nie pozwala mi na to komputer. Slychac tylko pstryk i chodzi na gazie nie glawi mi sie przez zadna chwile. Fakt ze czasami po przelaczniu gasnie mi jak w nocy jest zimno. Ale wszystko zelezy do tego w jakiej kondycji jest silnik. A ja mam dosc daleko parownik od blosa Łukasz ma z 2-3x blizej.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Października 2007, 13:17:03 »
Piszesz mi o przelaczaniu z benzyny na gaz. Ja tez mam pstryk i nawet na zimnym silniku chodzie swietnie. Ja caly czas pisze o ODWROTNYM przelaczeniu. Z gazu na benzyne.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Października 2007, 13:22:20 »
Z tym nie mialem nigdy problemu. wtryski wlaczaja sie odrazu w momencie ich wlaczenia nastepuje wypalenie resztki gazu po czym dolącza sie benzyna. Zapalanie na benzynie tez nie ma problemu. Moze cos z wtryskami. Probowales wlac tego preparatu do czyszczenia wtryskow i przegonieniu auta. Bo szczerze mowica nie mam pomyslu.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Października 2007, 13:32:24 »
Juz caly zbiornik z calym STP przelecialem wczesniej. To nie moga byc wtryski bo to sie stalo po instalacji blosa. Na mikserze tak nie bylo. Wiec stalo sie to w dwie godziny w moim garazu w ktorym dokonalem zabiegu na camry.

johnybravo23

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Października 2007, 23:24:52 »
witaj barracuda 

Do tego co napisałeś ze masz falujace obroty  to na pierwszym miejscu wyjmij swój przepływomierz i wsadz od innej camry takiej samej gdzie obroty nie faluja.
A co do blosa jezeli za mało dostaje powietrza  to prosta sprawa kup sobie turbinke na wymuszenie powietrza rzecz bardzo przydatna a nie droga 200zł a dopiero pozniej pojedz na ustawienie gazu 

pozdr..

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Sierpnia 2008, 15:18:53 »
Wiec pojawilo sie swiatelko w tunelu. Bylem u paru gazownikow. Oczywiscie nikt nie ma czasu i trzeba sie umawiac. Chcialbym to sam zrobic bo mysle ze to jest naprawde jakas drobnostka. Moze jednak cos sie uda razem zdzialac. Otoz jeden pan powiedzial mi, ze jak przechodze z gazu na benzyne to elektrozawor  gazu mi sie nie zamyka bo prawdopodobnie byl jakos polaczony z silnikiem krokowym gazu. Kabel silnika wisi bo silniczek wymontowalem. Nie ma zmiany w momencie podlaczenia go na sucho w powietrzu. Nadal ok 10 sekund ciezko auto utrzymac na obrotach i traci moc. Dzieje sie tak, poniewaz w momencie przelaczania na benzyne dopala sie reszta gazu pomiedzy filtrem a tym elektrozaworem a tu juz leci benzyna..wiec walczy z dwoma paliwami. Pewnie sie tam gdzies mieszaja i wychodzi masakra. Dopoki sie nie dopali reszta gazu nie ma mocy. Troche tego nie rozumiem. Jakies pomysly? Moze lepiej jest jakis przelacznik dodatkowy zrobic?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl