Autor Wątek: PRZEDZIWNE SZARPANIE  (Przeczytany 7175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« dnia: 27 Października 2004, 12:40:40 »
Wtam Panowie....kłopot mam przeogromny, głównie dlatego,ze nigdy z czymś takim sie nie zetknąłem....juz opisuje....podczas jazdy ( nie zawsze, najczęściej podczas dogrzewania sięsilnika ) występują ostre szarpnięcia, którym towarzyszy metaliczy dzwięk ( jakby dwie przesuwające sie po sobie powierzchnie ), objaw jest podobny do takiego jak sięjedzie na pierwszym lub drugim biegu ma wysokie obroty i gwałtownie puści pedał gazu, w pierwszej chwili myślałem ze noga ześlizguje mi sie z manetki, ale to nie to, gdyz problem występuje również podczas jazdy na luzie ( oczywiście wtedy objawy sa mniej drastyczne ), temu wszystkiemu towarzyszy zanik pradu w samochodzie ( nie wiem jak światla, ale radio przestaje pracować na chwile analogicznie jak podczas rozruchu samochodu )....szczerze mówiac martwi mnie to przogromnie bo w ostatnim czasie wylałem juz sporo kasy na to auto, a coś czuje ze szykuje sięnastępna niespodzianka...Panowie help bo w serwisie jest ciezko, zazwyczaj mówią ze wszystko jest w porządku złaszcza gdy objaw ma charakter chwilowy.....pozdrawiam wszystkich

Rafik

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2004, 23:09:25 »
Z tego co piszesz wygląda mi to na elektrykę, chwilowe zaniki zasilania.( Radio przestaje działać, niektóre świece nie dają iskry i silnikiem szarpie).

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2004, 10:46:31 »
Rafik, tylko w co mam zaglądać i gdzie szukać przyczyny moich klopotów, i skąd taki metaliczny dźwięk ( czy jak silnik gubi iskre to pojawia sięcoś takiego ? ) .... pozdro

SlyCom

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2004, 12:23:34 »
ten metaliczny odgłos to jakby sięcoś przycierało.

KARlos

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2004, 13:05:18 »
Witajcie
Musze przyznac ze to dosc dziwna przypadłość!! Taz sie z takim czyms nie spotkałem. A alternator jest ok ? Nie ma luzów, ładuje zawsze i nie zaciera sie łożysko? Sprawdz profilaktycznie - ale to raczej nikle szanse ze to jest to.

Pozdrawiam

Rafik

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopada 2004, 14:36:36 »
Postaraj sięsprawdzić przewody wysokiego napięcia.

Pozdrawiam

ZACHARY

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopada 2004, 15:23:50 »
ale zaraz Panowie!!!
Dolat pisze, że te szarpnięcia występują też na luzie!!!

wydaje mi się, że to może być problem np z mechanizmem różnicowym/?/

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2004, 14:05:49 »
Panowie, problem jest coraz większy...już nie tylko szarpie ale i gaśnie ( zresztą samochód gubi cały prąd )  zarówno podczas jazdy na biegu ( wtedy szarpie )...na luzie ( zarówno tocząc sięjak i stojac ).....wogóle wszystko to zdarza sięw pierwszych 10 minutach jazdy...później już nie obserwuje tych objawów....dziś zawiozłem atuo do serwisu i zobaczymy co powiedza, szcerzęmówiac troche sięmartwie bo w serwisie jescze niczego tanio mi nie zrobili ...pozdrawiam koledzy

Bisua

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2004, 19:42:06 »
przy podobnych objawach poza gubieniem prądu w mojej Cari wystarczyło przejrzeć instalacje i wyregulowac skład mieszanki (szarpanie na biegach i na luzie )

Rafik

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2004, 15:50:49 »
Dolatowi chyba serwis zrobił carinke jak należy, bo sięnic nie chwali, chyba cały czas nią zapodaje.

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2004, 17:10:58 »
Hellow Rafik....dobrze by było...niestety musze wyprowadzić cięz błędu...do wtorku Carinka stoi w serwisie...niby sprawdzaja...ostatno mechanik zadzwonił i mówi ze mój problem wynika ze zŁego funkcjonowania regulatora temperatury i  / lub mechanizmu zaponowego ....proponuje wymienic za bagatela 600 pln częsci + 300 robocizna...szeczerzęmówiąc nie zanam sięna tym i sięzgodziłem...w końcu co mam zrobc...ale zaczynam powoli zarabiac jedynie na auto...i troszkęmnie to wkurza...pozdrawiam

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2004, 19:13:19 »
Hellow Panowie jakies fatum ciązy nade mną, a raczej nad moim autem...jak już wspominałem auto mi gasło i gubiło prad....więc panowie w serwisie ( juz 9 dzeń roboczy ) dojść do przyczyny nie mogą...niby wymienili czujnik temperatury i aparat zapłoonowy...i co ?....i nic Panowie....jak było tak jest...powim więcej jest gorzej ......bo nie są w stanie wogóle auta uruchomic....a jak juz sięuda to odwrotnie niż ostatnio jak zimne to wszystko ok ...a jak sięrozgrzej to przerywa i gaśnie...te ostatnie objawy znam tylko z opowieści serwisu....ponadto mówią ze wszystko sprawdzili....wszystkie kody błędów, wszystkie połączenia elektryczne....i niby w porządku tylko nie zapala i gaśnie ( kolejny weekend spedze w tramwaju ...tym razem długi weekend ) jak już ją zrobie ( jeśli mi cierpliwości starczy i kasy rzecz jasna )....to sie zastanowie czy jej nie sprzdać, bo coś ta "panienka" nie odwzajemnia mojej miłości ...pozdro all

CarinaGTI

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2004, 21:48:45 »
domyślam sięże takie rzeczy jak:palec, kopułkia, cewka posprawdzali napewno
z rzeczy niertypowych które mi sięprzytrafiały z gaśnięciem auta to nadpalony kabel w wiązce głównej silnika, i przewód wchodzący (zasysacz powietrza)przy przepustnicy z tyłu - 10-15 cm od początku przepustnicy (rozgałęźnia siędo podciśnienia i paru innych dupereli) a później idzie p0rzy podszybiu (20cm poniżej jego) do jakiegoś kolankaobjawy gaśnięcie + falujące obroty) wystarczyło dosztukować new one, hmmm a czy sprawdzali czy jest prąd przed cewką??

Dolat

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2004, 11:22:29 »
Hellow, Panowie.....po trzech tygodniach jazdy środkami komunikacji miejskiej ( przypomnęze mój samochód stoi w servisie ) .....panowie mechanicy ( servic miał kiedyś autoryzacje TOYOTY ) poddali sie w końcu, meldując ze nie potrafią sprostac mojej usterce...zaproponowali mi wizyte w ASO.....panowie płakac sie chce....

Rafik

• Gość
PRZEDZIWNE SZARPANIE
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2004, 20:51:14 »
No to będziemy płakać razem bo ja zostałem upewniony że padła mi właśnie sonda lambda a nie co innego a cena nowej to 1886zł  :asmiliecry

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl