Autor Wątek: Jak zrobic zimny dolot do filtra w silniku 2.0 3SFE? (F)  (Przeczytany 51926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pin555

• Gość
Jak zrobiÌ zimny dolot do filtra w silniku 2.0 3SFE? (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Czerwca 2005, 22:49:46 »
Cytat: k r z y s i e k
Oj chłopy, gdyby nawet ten filtr dawał by dużo, o ile filtr moze dać cokolwiek, ja bym nawet powiedział że filtr dał by najwięcej jak by go wogóle nie było  :D .

Jakby go nie bylo w skrzynce na niego przewidzianej to tak, ale po odlaczeniu fabrycznego dolotu (przed przepustnica), niweczymy miesieczna prace czterech japonczykow i jednego amerykanina  :wink:  ktorzy zjawiska falowe zjadaja na lunch.
Probowalem. Pierwsze wrazenie: ale to auto zap... Pozniej jeszcze raz, stoper do reki i...
pol sekundy w plecy. Ale za to ryczy jak Maxi Megane  :lol:

Cytuj (zaznaczone)

ten cały efekt, o ile wogóle jest, można zaobserwować jedynie na zimnym silniku bo potem jest napewno gorzej niż było kto mial malucha ten wie o co chodzi.

No, to sie wlasnie chlopaki zastanawiaja, skad wziac zimne powietrze, nie?  :wink:

Cytuj (zaznaczone)

Po to sie właśnie stosuje intercoolery żeby schładzać powietrze doładaowania bo jeszcze sprężarka podnosi temperaturępowietrza.

Uuuu... Ale sprezarka to dmucha lepiej niz opalarka do drewna, wiec naprawde jest co schladzac. A i tak do okolo 80 stopni  :lol:

Az taki antywszystko nie jestem  :wink:  Testowalem kiedys chip, stozek, wkladki, nawet magnetyzery ktos mi dawno temu dal do zabawy. Mialem tez utwardzony zawias, nakladki dystansowe, zmieniony wydech i... mam seryjna Carine.
Ale zawsze z wielka przyjemnoscia podchodzilem do jakiegokolwiek dlubania przy samochodzie, wiec opinie opiniami - jakkolwiek prawdziwe by nie byly - nie przejmujcie sie, bo sami dojdziecie do prawdy  :lol:

pin555

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Czerwca 2005, 23:03:42 »
Cytat: k r z y s i e k

ale pod machą rajdowego subaru Subaru WRC napewno nie zobaczysz takiego filtra.

Bo tam jest turbosprezarka. Wtedy ani dolot ani wydech nie maja juz takiego znaczenia
jak w silnikach wolnossacych.
W silnikach bez turbo walczymy o kazdy gram powietrza, bo bez niego nie bedziemy mieli gdzie wtryskiwac dodatkowego paliwa. Stad strumienice dolotu i wydechu, filtry stozkowe itp. Natomiast w turbo pozostaje tak ustawic doladowanie, zeby powietrza nie bylo za duzo, jak na wydajnosc wtryskiwaczy, czy wytrzymalosc elementow silnika :-)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Czerwca 2005, 23:06:13 »
Ja mam wkładke KN w seryjnej puszce zaprojektowanej przez trzech jopońców i jednego anglika i przynajmniej ciągnie zimne powietrze spod reflektora,wiem ,że spadku osiągów niemam i niemusze latać do ASO po filtry co 10tyś.km,tylko se tego przeczyszcze i jest git.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Lipca 2005, 12:47:52 »
No i ja też już jestem "szczęśliwym" psoiadaczem zimnego dolotu z miejsca po halogenie;)
Wrzucęfotki jak będęmógł.
Niestety z uwagi na moją kiepską pamięć nie zmierzyłem żadnych czasów przed i po zmianie, ale jedyne co mogępowiedzieć, że WYDAJE mi się, że chyba ciut lepiej idzie na niższych obrotach teraz.
Poza tym w przeciwieństwie do Szuta u mnie stary dolot nadal jest.
Wywaliłem jedynie poszukęrezonansową.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Lipca 2005, 01:11:59 »
Poza tym ciekawoską jest to, ze przez 8 jest uzywania samochodu w pudle reszonansowym znalazły się2 liście malutkie i odorbinkępiasku:)
Mysle wiec, ze ten rezonaotr jao filtr syfow nie jest jakos super potrzbny;)

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Lipca 2005, 08:50:45 »
Michal_P, czekamy na foteczki ?? a kiedy bedzie wizyta na hamowni ??

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Lipca 2005, 14:28:54 »
Boże ale ja straszny jestem;)
Wkrótce:)
Musze 100 PLN znaleźć:)

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Lipca 2005, 14:54:56 »
http://sklep.tuning.pl/produkt.php?p_id=12728&t_id=68&d_id=71225
Myslicie że warto taką osłonęinstalować??

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Lipca 2005, 18:13:28 »
No napewno warto ,ale nie za 50zł!! Sam bym se zrobił taką osłone za mniej jak 10zł.Wg.mnie to ta Jacky jest za mała ,gorące powietrze i tak będzie do niego wlatywać,czuje ,że wali ściemą z tej oferty ,poważnie ,taka osłona powinna być bardziej stanowcza.Ja w cientaku miałem stożek raz z taką osłoną ,raz bez ,niebyło różnicy w osiagach.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Lipca 2005, 21:09:33 »
Zamontowałem tewrmometr, który mierzy temperaturęnad filtrem.
Wynik jest taki.
W czasie jazdy takiej szybszej obecnie temperatura jest zasdniczo taka jak otoczenia, wiec mysle ze filtr zasysa calkiem chłodne powietrze.
W korku za to zabawa sięzaczyna. Rekordowa temperatura to 65 stopni po krótkim postoju (to wcale duży korek nie był).
A więc jest super, pod warunkiem ze sięjedzie, gdyż temperaturka spada natychmiastowo wręcz:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Lipca 2005, 11:30:12 »
No ok ,a jaką temperature łapie seryjny uchwyt powietrza do wkładki?? Ten chwyt ja mam bezpośrednio przy reflektorze i wydaje sięmiejscem niegorącym ,ale niewiem jaką ma temp.  :chmmm

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 24 Lipca 2005, 12:43:09 »
Zmierzęi Ci powiem ale myślę, że łapie taką samą:)
W sumie tu raczej chodzi bardziej o iloś c powietrza niż temperature (Bo ona i tak jest podobna czy powietrze jest pobierane spod zderzaka czy z reflektora) ale stwierdziłem że i tak zmierzę;)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Lipca 2005, 12:57:24 »
Może głupie pytanie i wyjdzie ,że zabardzo sięnieznam ,ale zapytam ,jak w silniku 3sfe mierzona jest dokładna ilość powietrza za filtrem?? MAP sensorem? To gówienko wkręcone w puszke filtra ,to co to jest?czujnik temp?? Niegdzie niema polskiej książki do silnika 3s-fe w carinie,tylko 1.6 i diesel. Interesuje mnie ,skąd silnik bierze dokładne dane jak dawkować paliwo.....jest TPS,MAP,....co jeszcze?niewiem tego tak samo jak tego ,dlaczego zrezygnowano z wałków w bloku na rzecz wałków w gówicy.....prosze ,oto zestaw pytań na niedziele .
Pozdro

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Lipca 2005, 12:59:14 »
Cytat: FAWORYT
To gówienko wkręcone w puszke filtra ,to co to jest?czujnik temp??

To jest czujnik temperatury. Znalazłem to na jakiejś niemieckiej stronie która opisywała co zmienić z tym czujnikiem aby Tuning zaistniał;)

Czy przepływka mierzyła ilość powietrza??
Bo chiałem coś takiego zmontować, aby samemu sprawdzić ile powietrza "więcej" obecnie przelatuje przez te kanały po "rozszerzeniu" dolotu:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Lipca 2005, 13:06:39 »
Cytuj (zaznaczone)
Znalazłem to na jakiejś niemieckiej stronie która opisywała co zmienić z tym czujnikiem aby Tuning zaistniał

To moze zdradź ten sekret...

Cytuj (zaznaczone)
Czy przepływka mierzyła ilość powietrza??
Bo chiałem coś takiego zmontować, aby samemu sprawdzić ile powietrza "więcej" obecnie przelatuje przez te kanały po "rozszerzeniu" dolotu:)

No od tego przepływomierz jest,ale do czego byś go podłączył ,zeby dwał sygnał?Przecież oryginalnie go niema.Pewnie jakiś myk trzeba by zrobić , bo ja nadal niewiem co mierzy ilośc powietrza za filtrem? W oplu jest przepływka,fordzie też ,BMW też ,ale w Carinie 3sfe niema....WHY??[/code]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl