Autor Wątek: Komputer pokładowy - Ave T25  (Przeczytany 55197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jagjag

• Gość
Odp: Komputer pokładowy - Ave T25
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Stycznia 2005, 21:54:56 »
Niestety moja radość z nowego komputera nie trwała zbyt długo. Przejechałem ok.500km i niestety objawy te same co poprzednio. Reset przy ruszeniu na prostej drodze po gadzinnym parkowaniu?
Wyszła na jaw kolejna ciekawostka  - opisywane w innych postach parowanie reflektorów. Jeden już wysechł a drugi jest zaparowany od tygodnia.

jagjag

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Stycznia 2005, 21:56:23 »
oczywiście po godzinnym parkowaniu

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Stycznia 2005, 22:03:00 »
:dead

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Stycznia 2005, 22:16:35 »
Cytat: jagjag
Niestety moja radość z nowego komputera nie trwała zbyt długo. Przejechałem ok.500km i niestety objawy te same co poprzednio. Reset przy ruszeniu na prostej drodze po gadzinnym parkowaniu?
Wyszła na jaw kolejna ciekawostka  - opisywane w innych postach parowanie reflektorów. Jeden już wysechł a drugi jest zaparowany od tygodnia.

a przy jakim stanie paliwa tak siędzieje?

jagjag

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Stycznia 2005, 18:04:43 »
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale tym razem było to ok. pół zbiornika.

vert

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:36:24 »
Posiadam Ave D4D z 2004 roku i niestety mam kłopot z komputerem pokładowym. Od samego początku zaniżał średnie zużycie paliwa o około 0,4 litra/100km, lecz to był błąd do spokojnego przełknięcia. Od miesiąca błąd ten nagle znacznie wzrósł, tzn. komputer pokazuje średnie np. 5,8 l/100km, a na stacji benzynowej wychodzi 7,2 l/100km. Wraz ze wskazaniami średniego zużycia paliwa, wariuje wskazanie zasięgu, pokazując wartości nie do osiagnięcia (zbyt duży zasięg tuż po tankowaniu). Właśnie wróciłem z przeglądu po 15tkm, gdzie chłopaki nie znalazły przyczyny, a jedynie podociskały wtyczki, aczkolwiek nic to nie zmieniło. Zastanowiła mnie tylko informacja mechaników,że miałem bardzo brudny filtr powietrza, który to oni przeczyścili. Czy mozliwe jest, iż poprzez brudny filtr powietrza zanieczyścił sięnp przepływomierz, powodując zakłucenia w odczycie komputera. Jeśli ktoś miał podobny problem i zechciałby mi podpowiedzieć co robić, to z góry dziękujęi pozdrawiam.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:44:42 »
A resetujesz wskazania po zatankowaniu? :wink:

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:54:20 »
W T25 po tankowaniu sam sięresetuje.

MichaliK

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Kwietnia 2005, 23:43:03 »
niestety jest to jedna z bolączek Ave II (niestety nie jedyna)
W serwisie nic nie pomoga, a TMP przeprosi.
wskazania komputera pokladowego nalezy przyjac jako orientacyjne.
Temat byl juz omawiany na forum, tyle ze ktos dodatkowo pisał o resetowaniu sie kompa podczas jazdy....wowczas cieszylem sie ze mnie temat jakos omija szerokim lukiem, ale bylem w bledzie....zdarzylo mi sie to juz kilka razy  :evil:

Pozdr.
MichaliK

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Kwietnia 2005, 06:51:40 »
Cytat: vert
Czy mozliwe jest, iż poprzez brudny filtr powietrza zanieczyścił sięnp przepływomierz, powodując zakłucenia w odczycie komputera.

Jak zanieczyści sięprzepływomierz to AVE będzie "mułowate" i będzie więcej paliło

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Kwietnia 2005, 06:56:08 »
Acha w mojej AVE D4D komputer pokazuje zużycie paliwa wyższe niż jest w rzeczywistości.  / około 1litra/ :evil: a mam przepływomierz powietrza do wymiany :cry:

tisot

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Kwietnia 2005, 14:07:18 »
U mnie w d4 wlasnie zrobili przeglad po 15 i rowniez stwierdzili ze przeplywomiesz sie zabrudzil i trza go bylo przeczyscic. Jakiez bylo moje zdziwko gdy podjechalem na stacje i zatankowalem pod korek. Komp wskazal zasieg 480 km gdy przez ostatnie tankowania bylo ok 520. Pomyslalem ki diabel. Dzis w serwisie wyjasniono mi ze ta nieudana bestja :) czyli komp zapamietuje mniej wiecej ostatnie 50 km jazdy i przelicza wg tego zuzycie - chlopaki na testach poginali z lekka :). Wiec jezeli ktos dawal w palnik przed tankowaniem zasieg mu spadnie. A tak na marginesie trzeba bazowac na zdobywnym doswiadczeniu a nie na elektronice i finito w tym temacie.

:aslyer A jeszcze jedno dla kombiarzy w Ave II - jak wam bedzie cos skrzypiec z tytłu to pewnikiem wahacze do wymiany na gwarancji ...spierniczyli jakies tuleje i trza wymienic  :adiabelek
Milego majowego  :modlitwa i gumowych drzew

wal02

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Lipca 2005, 06:11:29 »
Przy każdym uruchomieniu silnika resetuje się średnia prędkość i ilośc przejechanych kilometrów. Serwis twierdzi uparcie że tak jest prawidłowo. Czy mają rację? Proszę o opinię /Avensis 2004/
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:35:19 wysłana przez ayrsen »

jurek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Lipca 2005, 09:12:55 »
niestety tak. ilość przejechanych kilometrow trzeba ustawiac recznie  poz. A poz. B. tam gdzie jest licznik przejechanych kilometrow.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:37:07 wysłana przez ayrsen »

wal02

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Lipca 2005, 12:16:36 »
A średnia prędkość jazdy też powinna się resetować przy każdym uruchomienie silnika?
Jeśli tak, to ten parametr jest do niczego nie potrzebny. Inne marki samochodów takich rozwiązań nie mają.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:40:23 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl