Autor Wątek: Spodek obrotow po właczeniu klimy  (Przeczytany 2440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zjabol

• Gość
Spodek obrotow po właczeniu klimy
« dnia: 18 Września 2007, 18:32:20 »
Kupilem w zeszłym roku Camry 2.2 ale bez klimy. pod wpływem chwili zakupilem kompletna klimatyzacje o innej camry 2.2. Ile schodow musiałem pokonac  !!!. Wreszcie wszystko ruszyło. (Sprezarka, przewody, skraplacz, osuszacz, alternator,kontroler sterujacy klima, parownik, termostat parownika,przekazniki i wentylato klimy).   Problem mam następujacy . Gdy zaczyna pracowac spreżarka spadaja mi obroty z 850 na 550.
w ASO powiedzieli mi ze do klimy komputer ma inny program.  Pomozcie mi prosze  jak moge sobie z tym poradzic . Moze podniesc obroty do 1100 ?. A moze mozna przeprogramowac komputer. Macie kogos kto to umie ?. Moja 2.2 nie ma katalizatora i sondy lambda. A moze zamienic komputer .  A moze ktos ma jakis inny pomysł .   Pozdrawiam

Premier

• Gość
Odp: Spodek obrotow po właczeniu klimy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2007, 19:05:29 »
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, masz innego kompa. Nie znam się za bardzo ale podnoszenie obrotów biegu jałowego wydaje się trochę dziwne, a z tego co wiem jeśli to jest komp denso to nawet w d4d nie wiedzą jak przy nim majstrować.

Włączaj klimę tylko na trasie :grin:

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2007, 19:54:40 »
Porównaj silnik krokowy z camry bez/z klimą wydaj mi się, że z klimą ma jeszcze bypass zapobiegający spadkowi obrotów.. BTW - kozak jesteś z dozbrajaniem auta w klimę ! ;-) Jeśli jesteś z okolic Wawy to mam znajomka, który 'dozbraja' tak auta i zna się dobrze na camry - może on CI pomoże...
Pisz na priv.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2007, 14:07:45 »
w ASO powiedzieli mi ze do klimy komputer ma inny program. 
Moja 2.2 nie ma katalizatora i sondy lambda.

możesz zadzwonić do ASO i im powiedzieć żeby się rozpędzili, i walnęli głową w ścianę - powinno pomóc

Twoje auto nie ma kata i lambdy, bo ktoś wyjął, czy tak jest z defaultu, bo coś mi się wierzyć w to do końca nie chce... chyba że z Włoch ją przywiozłeś, ale i tak nie wydaje mi się żeby były wersje bez kata i lambdy...

wersja z klimą ma na kolektorze dolotowym ASV ( Air Suction Valve opisywany też jako Air Switching Valve - nie mylić z VSV-Vacuum Switching Valve for EGR ), czyli nie tyle bypass, jak pisał Maniek, co dodatkową możliwość zassania z zewnątrz powietrza żeby zrównoważyć opór sprężarki

jak chcesz, to zrobię Ci fotkę gdzie to dokładnie jest, bo niestety Repair Manual nie jest zbyt bogaty w tym temacie...

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl