Autor Wątek: Jaki olej zalać do Camry?  (Przeczytany 138836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: jaki olej zalac do camry?
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Sierpnia 2009, 17:54:43 »
Miałem coś innego na myśli niż siedzenie,
Faktycznie zrobiłem błąd w wyrazie "sit"-shit,
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2009, 18:22:24 wysłana przez niger »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Sierpnia 2009, 17:56:47 »

Nie wiem co Castrol ma wspólnego z siedzeniem <diabel>
Może shit :grin:
[/quote]

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Sierpnia 2009, 17:58:13 »
Nie rozumiem o co ci chodzi przy twojej wypowiedzi

ja rozumiem

EOT
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

szymon_camry

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 07 Września 2009, 13:03:35 »
Witam. Mam Camry 2.4 VVTI z 2007 r przybieram sie do wymiany oleju, auto sprowadzone z USA, przeleciane 60 000 km, co ile km sie wymienia olej? Jaki polecacie? Jeszcze jaki filtr?
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 13:17:21 wysłana przez szymon_camry »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 07 Września 2009, 14:27:43 »
Mobil 1   0W-50   wymiana co 10kkm. Oczywiscie za kazdym razem nowy filtr oleju.Pamietaj o filtrze powietrza ktory sie wymienia co 45kkm. Skrzynia biegow co 24kkm automnat jak i manual.Z jakiego rejonu kilmatycznego USA pochodzi ten samochod  bardzo wazne odpowiedz.
Pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 14:30:25 wysłana przez Camry 2.2 »

szymon_camry

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Września 2009, 14:57:04 »
SAmochod jeżdził chyba po Wirgini z reszta sam dokonca nie wiem, a jaki olej do skrzyni? w instukjci pisze Toyota Genuine ATF WS (ATF JWS3324 or NWS9638), filtr oleju dostane u nas w polsce? bo filtr powietrza to wątpie. Jeszcze pytanie, mam troche mało płynu chłodniczego jaki najlepiej dolać? kolor różowy, jeszcze co do oleju to 0w-50 mobila chyba nie ma.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 15:08:49 wysłana przez szymon_camry »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Września 2009, 16:12:18 »
Jeśli samochód jest zza wody, to rodzaj oleju jest napisany na korku wlewu  <zolta>

Płyn zalej jakikolwiek, może być Prestone, może być Dynagel. Byle nie była to woda.

Chyba nie podejrzewasz, że ktoś na podstawie koloru płynu powie Ci, co to za jeden, bo jedyne, co mi się ciśnie pod palce, to że na pewno jest to oranżada.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 07 Września 2009, 17:58:38 »
Mniejwiecej odpowiada to klimatowi srodkowej europy.Zimy moga byc lzejsze niz tam.
Czyli nie musisz sie martwic.
70kkm przebiegu niema wplywu na stan silnika, zalejesz tylko olejem syntetycznym ten co podalem jest z najwyzszej polki nie tylko cenowej ale i jakosciowej.Gdybys mial trudnosci z jego nabyciem mozesz wlac Mobil 1  5W-50. Mozesz lac ten co ma na treck coden nr 5 czyli rozlewany w Polsce ja jezdze na tym w Szwecji ten jest dostepny  ogolnie i nie narzekam spisuje sie nienagannie.
mamy dwa rodzaje glyckolu na swiecie  ktore sa produkowane przez setki producentow po roscienczeniu kolor niebiesko zielonkawy glyckol tani  bez ekstra ochrony silnika  i chlodnicy przed korozja.
Kolor czerwony posiada glyckol najwyzszej jakosci ktory zawiera pelna ochrone antykorozyjna chlodnicy i aluminiowego silnika  i posiada wlasciwosci smarne ale tylko do max trzech lat tutaj trzeba sie sluchac producenta i dostosowac sie co on zaleca. Glyckol po trzec latach staje sie medium agresywnym i potrafi dokonac niezlych spustoszen w systemie chlodniczym.Jazda na dobrym glyckolu powoduje ze pompe wody bedziesz zmienial co 300kkm.
Pzdr.Camry 2.2

szymon_camry

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Września 2009, 08:50:25 »
http://moto.allegro.pl/item724655234_mobil_5w_50_5w50_4l_warszawa_nowe_opakowanie.html
Bedzie OK ? pisze ze silniki turbodolawane ale rozumiem ze i moja camry normalnie na nim bedzie jezdzila mimo ze na korku pisze 5w20 lub 0w20
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2009, 08:53:49 wysłana przez szymon_camry »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Września 2009, 10:38:59 »
Lej, nie żałuj.

Ewentualnie Motul 8100 5W40, bo z tym mam trochę lepsze doświadczenia, niż z Mobilem.

pzdr
3VZ.pl

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Września 2009, 19:16:04 »
Najważniejszym parametrem jest lepkość oleju. Ja mam w Camry kanada
1995r lepkość podana na korku wlewu oleju 5W30 i taki olej trzeba wlewać. Juz o tym pisałem. Firma jest drugorzędna oczywiście mówimy o olejach z górnej półki. Ja leje Texaco 5W30 i oleju przy przebiegu ok.400 tyś od wymiany do wymiany mi starcza,mimo,że troche mi się poci silnik. Wątek ten jest strasznie rozdęty. Także reasumując do Camry
lejemy olej tylko o lepkości 5W30 tak jak mówi fabryka Nie poprawiajmy
japończyków. Dla ciekawości do Hondy Accord 2005r wersja USA lejemy olej o lepkości 5W20 (w polsce nie do dostania)Pzdr.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Września 2009, 20:08:54 »
Witaj MOKMA,
Tak dzialaja wskazowki do samochodu pochodzacego z tej strefy klimatycznej. Europa ma zimy lagodniejsze,  dlatego spokojnie mozesz wlac 5W-50.
Wiesz moj samochod tez juz ma 468tys.km i po wymianie pompy olejowej na nowa mam piekny suchy silnik
od zmiany do zmiany nic nie ubywa.Tlumacze tutaj na forum ze podstawa smarowania precyzyjnej maszyny jest olej ktory wszedzie sie w kreci a taki tylko moze byc syntetyczny.Ludzie nie szanuja i nie wymieniaja o czasie jezdza na mineralach no to konie poszly po betonie.
pzdr.camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Września 2009, 01:02:29 »
Ależ panowie kombinujecie.

5W50 jest cholernie uniwersalnym olejem, więc nie widzę przeciwwskazań, żeby go lać. Jak będziemy się wybierać na Alaskę, to sobie wlejemy 0W20, i będzie miło, ale do codziennej eksploatacji nie ma się co zastanawiać nad tym, czy po W mamy 20, 30, czy 60.

Rzeczywiście, 5W20 jest w PL nieosiągalny  <diabel> http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=5w20

Wracając do tematu : najlepiej zalać taki olej, żeby nasz silnik nie wyglądał tak :

,

jak również, żeby nie zrobił sobie przypadkiem takiego kuku :

Żeby nie było, że wywlekam jakieś cuda, to zdjęcie pierwsze przedstawia znany i lubiany 1MZ po przebiegu 300kkm, i, uprzedzając pytanie, nie wiem, co tam było zalane ;) ( pachnie, jak olej, więc pewnie olej ).

Zdjęcie drugie, to również znany, i jeszcze bardziej lubiany ( przeze mnie ) 3VZ, a raczej jego panewki główne i jedna korbowa. Jako ciekawostkę dodam, że ołner był w stanie wyrwać sworzeń z tłoka, zostawiając w jednym cylindrze denko, jak również urwać korbowód na drugim cylindrze. W misce była sieczka z tłoka, korbowodów, i tego, co napotkały na swej drodze ( rzecz stała się przy 5kRPM  <diabel> ).

pzdr
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2009, 01:04:12 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Września 2009, 04:39:22 »
Witaj Marcinmie,
Przyklad swietny, jak mineral udaje syntetyczny olej,panewka pierwsza niedosmarowana i uszkodzona mechanicznie.Zmeczenie materialu pod wplywem luzow gosciu jezdzil na stukajacym silniku dluzszy czas.Morderca.
Panewka druga,zatkany kanal olejowy smarowanie od czasu doczasu.
Panewka trzecia gosciu musial sie scigac na silniku stukajacym ,totalne zmecznie kompozycji z powodu temperatury i zupelnego braku smarowania. Morderca.
Kiedys na promie byl przestoj wielogodzinny.Prom towarowy Malmö-Travemunde. Wjezdzam  do portu.Trzeci oficer poznal moja ciezarowke i przyszedl na kaje.Mialem wtedy  tez imoport silnikow z Niemiec.>Pyta sie Michal moglbys cos zobaczyc.
Tak poszedlem do maszynowni a tam jeden z silnikow a byly takie trzy napedzaly agregaty pradotwiorcze.idealne warunki pracy.Silniki 12 cylindrowe rzedowe dlugie jak cholera.W tym jednym silniku panewki wybebeszone i pokazuje co sadzisz po tym. Byla inna struktora zniszczenia panewki niz u Mordercy.Silniki byla eksploatowane na Mobil S rok (1986).Powiedzialem to nie jest awaria tylko naturalne zmeczenie materialu . t o przelecialo najmniej pol miliona godzin pracy a  trzeci odpowiada ,nie, wiecej 700tys godzin bez naprawy zadnej. napisalem im na papierze.Za dwa tygodnie znowu sie spotykam.pokazuje werdykt firmy niemieckiej ktora wydala taki sam werdykt i firmy szwedzkiej ktory byl identyczny.Byla dobra butelka Whisky po kolacji.
pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2009, 04:44:53 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Września 2009, 09:10:26 »
Nie wiem, czy jeździł na stukającym, ale tu też jest ciekawostka : gość kupił sobie pierwszy w życiu automat, ale nie powiedziano mu, że automaty mają O/D, wskutek czego jechał 180 po A4 na 3 biegu, co w wyparku A540e przełożyło się na ok 5500rpm. Gdyby miał sprawny układ chłodzenia, albo gdyby stanął, kiedy "temperatura zaczęła skakać", to może uniknąłby zrobienia miazgi z silnika, uznawanego, za ciężki do zajechania  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl