Autor Wątek: Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach  (Przeczytany 25497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Admin

• Gość
Odp: Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Października 2007, 15:56:56 »
Mineral sprzyja powstawaniu nagarów i osadów, natomiast półsyntetyk ma już właściwości płuczące, w takiej kolejności może rozszczelnić motor.
Zabobony. Oleje mineralne mają teraz tak samo dobre watrtości myjące jak oleje syntetyczne. Różnia sie jedynie baza na jakiej sa robione, a to wpływa jedynie na ich parametry temperaturowe i wytrzymałość filmu olejowego.

Zrób pomiar cisnienia oleju i zobacz w jakim stanie masz olej, czy nie zrobiła ci sie z niego woda przypadkiem ;)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Października 2007, 16:13:26 »
Nie zagłębiając się za mocno w temat stwierdzam że nie powinno się zmieniać oleju z minerała na półsyntetyk, czemu miało to służyć?? Auto ma spory przebieg, osady, szlamy. Teraz dostało rzadszy olej i przez to nie trzyma ciśnienia bo rzadszy olej ucieka każda możliwa dziurką.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Października 2007, 16:26:53 »
Nie zagłębiając się za mocno w temat stwierdzam że nie powinno się zmieniać oleju z minerała na półsyntetyk, czemu miało to służyć?? Auto ma spory przebieg, osady, szlamy. Teraz dostało rzadszy olej i przez to nie trzyma ciśnienia bo rzadszy olej ucieka każda możliwa dziurką.

Zakładając ze ma te osady i szlamy i jezdził na bardzo starym mineralu. Porównajcie sobie własności myjące obecnych mineralnych oleji i syntetykó pełny i semi.

Obecne mineralki bardzo ładnie dbaja o czystość silnika, czasem olej syntetyczny zostawi wiecej szlamu niz zwykła mineralka. Poszukaj sobie tematu o Castrolu. Pełny syntetyk a szlam skrobałem z silnika.

Jesli stało sie to nagle i silnik kekocze to pewnie obróciła sie panewka i tyle. Oczywiscie tzreba najpierw sprawdzić inne możliwości.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Października 2007, 17:54:54 »
Jak juz pisalem zmienialem olej 10tys km temu wiec watpliwe zeby sie z niego woda zrobila. Co do polsyntetyka to zdecydowalem sie na niego po gruntownym uszczelnianiu silnika i nic nie kapie. No i cala akcja zaczela sie po ostrej jezdzie, wyprzedzaniu przy obrotach do 6tys rpm itp

Co do panewek to jesli to one, to sprzedaje dziada na czesci  :furious3: , jutro wszystko bedzie jasne.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2007, 17:59:03 wysłana przez Mr Q »

Premier

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Października 2007, 19:15:10 »
Dobrze że mam diesla i nie mogę kręcić do 6 tys :) Może mi się panewka nie obróci. Wychodzi  na to że dałeś swojej Camry po d.pie i coś kulnęło.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Października 2007, 19:39:09 »
Dobrze że mam diesla i nie mogę kręcić do 6 tys :) Może mi się panewka nie obróci. Wychodzi  na to że dałeś swojej Camry po d.pie i coś kulnęło.

No mozliwe... ale skoro jest mozliwosc krecic do 6tys to czemu tego nie robic ;) Swoja droga wlasnie ta lampka zanim zacznie swiecic na stale mryga w rytm obrotow silnika.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Października 2007, 20:30:27 »
Co do panewek to jesli to one, to sprzedaje dziada na czesci  :furious3: , jutro wszystko bedzie jasne.

Szkoda ze Ci silnik padł :-(

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Października 2007, 20:45:27 »

To trzymam kciuki  :azn:

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Października 2007, 20:48:29 »
Swoja droga macie namiary na jakies ciekawe autko o gabarytach Camry (ale niekoniecznie Camry ;) ) do 40 tys pln? :)

Puki co temat wątku dotyczy "Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach" i niech tak pozostanie  :-) 

Szymon14

« Ostatnia zmiana: 08 Października 2007, 20:54:42 wysłana przez SZYMON14 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Października 2007, 20:53:17 »
Swoja droga macie namiary na jakies ciekawe autko o gabarytach Camry (ale niekoniecznie Camry ;) ) do 40 tys pln? :)

To nie mamy :-P

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Października 2007, 23:38:25 »
Cytat: Szymon14
Puki co temat wątku dotyczy "Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach" i niech tak pozostanie  :-) 

Szymon14

ok ok :)

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Października 2007, 12:22:49 »
No i wszystko sie wyjadnilo. Stary czujnik byl juz kiedys naprawiany i po prostu sie poddal. Po wymianie na nowy JC problem zniknal. Cena czujnika 20 pln  :cheesy:

Admin

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Października 2007, 13:47:18 »
no i dobrze. W końcu to Toyota :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Października 2007, 14:11:20 »
tak podejrzewałem - pompa nie pada z dnia na dzień, najczęściej daje objawy dużo wcześniej zanim wysypie się całkiem...

pzdr
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Października 2007, 13:32:33 »
No wiec, zeby nie bylo kolorowo to powiem Wam ze jak wracalem wczoraj do domu zaczelo mi cos klekotac pod maska, z kazdym km coraz glosniej, samochod tracil moc a jak bylem niedaleko domu juz strasznie silnik halasowal, zaczela sie zapalac kontrolka od oleju, samochod zdechł i juz nie odpalil. PEwnie silnik umarl, na dniach wrzuce na warsztat na ogledziny.  :furious3:  :cry:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl