Autor Wątek: ubytek płynu chłodniczego  (Przeczytany 27325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: ubytek płynu chłodniczego
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopada 2007, 23:06:19 »
Dzieki maniek za troske, troszkę nieprecyzyjnie sie wyraziłem , u mnie nie cieknie (mam fobie na temat plam pod autem) ale zdarzają sie wycieki i w tym miejscu. Chociaz przerobiłem kwestię z chłodnicą (walnęła przy ok 200 km/h) i nie smiesznie wygladała Klamerka na bramkach na A2 w oparach płynu chłodniczego. Wychodząc z założenia, że starą chłodnicę to mam w aucie, na wymiane kupiłem nówke sztukę nie śmiganą i ciesze sie z tego.
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Listopada 2007, 21:17:52 »
mam gaz 2 gen,chłodnica jest ok nie widac żeby coś ciekło z niej korek też mysle że jest ok bo nic nie przepuszcza płynu i ścisło chodzi zostaje wiec sprawdzic te trojniki. zaznacze że wlałem płyn do uszelnienia chłodnicy. pozdr :-)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2007, 00:37:01 »
Jeśli to trójniki, to obecność uszczelniacza moze nic nie zmienić, bo problem polega na tym,że w miejscu ściskania przez obejme robią sie jajowate i bokami wali płyn. Życze ci abyc odetchnął z ulga jak ja po wymianie i spostzreżeniu, ze nic nie cieknie i niczego nie ubywa

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2007, 18:17:50 »
  tjedral w sobote jade do mojego gazownika i bedziemy sprawdzac ale mysle że to bedzie ten trójnik jak piszesz,sam nie chce dłubac przy gazie. pozdrawiam i dziekuje za podpowiedz :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopada 2007, 22:01:52 »
przecież nie przy gazie dłubiesz tylko przy wodzie  :grin:
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2007, 16:23:13 »

maniuś nie szkodzi ale i tak chce przejrzec instalke wiec gazownik jest nieunikniony  :-)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Listopada 2007, 20:41:14 »
pochwal sie niger jak dzisiaj u gazownika poszło

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2007, 11:50:28 »
cała instalka gazowa sprawdzona,wymieniłem filterek,redyktor wyczyszczony i sprawdzony. jednym słowem wszystko jest jak powinno byc z czego jestem zadowolony.   PS:    tjedral  trójniki są ok sprawdzone przyczyna była chłodnicy, zalałem płyn do uszczelniania i jak narazie stan w zbiorniczku jest, nic nie ubywa zobacze co bedzie dalej. pozdr :-)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Listopada 2007, 15:02:13 »
Ja dzis usunolem moj wyciek plynu przy mieszalniku gazu , bylem zmuszony gdyz wczoraj wieczorkiem jak wrocilem do domu patrze a samochod z przodu przecieka, maska do gory a przy mieszalniku pusil waz i malym strumieniem zasikujacym przy okazji polowe silnika wycieka mi woda. Nie chcialem sie juz bawic wieczorem i dzis rano wymienilem przewod tak przy okazji te przewody sa badziewne jak masz orginalen jezdzisz latami a te co zakladaja gazowanicy 2-3 lata i przeciek. W kazdym razie poniewaz ubylo mi sporo plynu stwierdzilem ze pojde za ciosem i wymienilem caly plyn w ukladzie chlodzenia. Przy okazji w Toyocie robi sie to pieknie w porowaniu z niemcem mam tu na mysli Audi zalanie i odpowietrzenia ukladu to sporo roboty. 

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2007, 17:40:29 »
zgadza sie ja przerabiałem ten temat wiem jak jest. :-)

coupe123

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwietnia 2008, 20:35:44 »
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Otóż w mojej camry 3.0 aut +lpg zauważyłem w dniu dzisiejszym pochlapane żółtym płynem całe przednie nadkole i część podwozia. Po zajrzeniu pod maskę okazało się że nadmiarem uciekło trochę płynu. Niepokój wzbudził kolor płynu, gdyż jest w kolorze żółto- brązowym.
Trochę się niepokoję gdyż jestem posiadaczem auta od miesiąca, na codzień żona dojeżdża autem do pracy.
Koledzy pomóżcie, bo inaczej jutro żona jedzie pekaesem :cheesy:

Pozdrawiam

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Kwietnia 2008, 07:00:36 »
Hmm nadmiar plynu , troche mi to wyglada na uszkodzona uszczelke , bo nagle pojawil sie nadmiar plynu (moze dolales). Przy uszkodzonej uszczelce wywala cisnienie do plynu i rosnie jego poziom plus olej miesza sie z plynem. Jesli tak jest sytuacja bedzie sie powtarzac.
Pozdrawiam

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Kwietnia 2008, 10:46:04 »
coupe123 : Niestety wygląda to na uwaloną uszczelkę pod głowicą  :embarassed:

Polecam : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15894.msg209367#msg209367
a także : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=12126.0

Powodzenia
In (T) we trust.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Kwietnia 2008, 21:43:53 »
Witaj,
Sprawdz pod pompa wody czy co jakis czas sie nie pojawia kropelka.Stawiam 90% na pompe wody czas ja wymienic,powod nie zmieniany co dwa lata plyn chlodniczy i wytarte uszczelki.Plyn chlodniczy nie tylko chlodzi ale smaruje pompe,w momencie jak traci wlasciwosci smarne pompe szybko  szlag trafia.
Pod pompa jest otwor wylewowy i tamtedy ucieka plyn.
pzdr.Camry 2.2

coupe123

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwietnia 2008, 21:26:57 »
Dzieki za cenne uwagi
Sprawa ma się następująco. Dzisiaj przepłukałem cały układ chłodzenie czyli: 1 raz woda + środek do czyszczenia, 2 razy sama woda, potem płyn. Uzupełniłem dodatkowo płyn zbiorniczku po przejechaniu paru kilometrów.Sprawę cały czas kontroluję - zobaczymy co będzie się działo.
Jeśli chodzi o uszczelkę to raczej bym ją wykluczył gdyż przewody wodne są elastystczne i nie ma w nich mega ciśninienia.Prawdopodobnie to będzie problem z pompą wody, gdyż cały syf jaki był w układzie mógł jej jedynie zaszkodzić. Ale to tylko założenia,a  czas pokaże "co w trawie piszczy"
Pzdr;

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl