Autor Wątek: Czy to alternator? (F)  (Przeczytany 11491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SlyCom

• Gość
Czy to alternator? (F)
« dnia: 06 Listopada 2004, 21:07:34 »
Witam,

Wsiadlem sobie do samochodu, przejechalem 2-3km i raptownie oswietlenie na tablicy mi rozjasnialo a za chwile wszystko przygaslo, zapalily sie niektore kontrolki na 50% jasnosci i przejechalem jeszcze tylko pare km i wszystko padlo (elektryka) po czym nie moge uruchomic samochodu bo nawet juz rozrusznik nie kreci.

Czy to wina alternatora czy moze z innego powodu dzieje sie cos takiego? Jesli alternator to jakie sa orientacyjne koszty naprawy?

Wlodek

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2004, 21:16:19 »
Hej
sprawdz pierw aku może cos nie tak a po drugie masy w wszystkich możliwych miejscach może gdzies nie  łaczy masa
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2007, 21:19:21 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2004, 09:38:00 »
Wyglada na przerwe w obwodzie albo zwarcie.Dla pewnosci odlacz alternator i zabezpiecz koncowke przewodu bo na nim jest napiecie prowadzone do aku.Podlacz inny akumulator i zobacz czy masz napiecie na pokladzie.Potem podlacz alternator i odpalaj silnik.

SlyCom

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2004, 13:29:21 »
Odlaczylem przewod od alternatora i kontrolki pala sie normalnie, jak podlaczam na nowo wtedy znow na tablicy mam choinke.

Ta przerwa lub zwarcie jak mowil Carinus to mam nadzieje ze to diody a nie uzwojenie.

Chyba do elektryka wystarczy zawiesc sam alternator a nie ciagnac tam samochod?

Bisua

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2004, 00:20:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Chyba do elektryka wystarczy zawiesc sam alternator a nie ciagnac tam samochod?
poponowałbym jednak całą furką podjechac lepiej cała instalację sprawdzić  :wink:
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2007, 21:19:39 wysłana przez Miche »

SlyCom

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2004, 12:08:26 »
Okazuje sie ze to padl regulator napiecia. Facet mowi ze nie mozna nigdzie tego dostac a nowy regulator kosztuje ponad 500 zlotych !

Macie pomysl skad takie cos zakupic taniej ??

BabciaEwa

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2004, 17:03:11 »
A pytałes tutaj: www.mrfh.com.pl
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2007, 21:19:49 wysłana przez Miche »

SlyCom

• Gość
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2004, 12:58:46 »
mam alternator od cariny ale od jakiegos innego modelu bo wtyczka jest u mnie osadzona od gory a tutaj jakos z boku. kolo pasowe jest tez inne. Czy mozna przelozyc regulator napiecia z jednego do drugiego? nie bedzie problemu jesli beda inne parametry?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2004, 15:16:15 »
Mozna przełozyc,nic sie nie stanie.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2007, 21:19:56 wysłana przez Miche »

nowosz

• Gość
Odp: Czy to alternator? (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwietnia 2008, 09:34:34 »
Miałem podobną sytuację, Zagotował mi sie akumulator. Kupiłem regulator napięcia Bosha po regeneracji - 250 zeta :( Podróbkę oferowali mi za 400zł nowa - powyżej 500 złoty !

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwietnia 2008, 11:18:29 »
Szczęście w nieszczęściu, że pomimo takiego wzrostu napięcia nie sfajczyło Ci elektroniki.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Admin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2008, 11:39:57 »
Mi tez udało sie zagotować aku w primie. Wymieniłem cału alternator na wersje z nowszego modelu. No i aku na nowy bo ten po zagotowaniu na wiele sie nie nadawał.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2008, 17:13:34 »
W sumie to akumulator wziął na siebie cały "atak dużego napięcia" i poległ jak bohater ratując pozostałe podzespoły. Już przy napięciu rzędu 20V płynął przez niego bardzo duży prąd, co ograniczyło dalszy wzrost napięcia na alternatorze.

nowosz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwietnia 2008, 08:23:33 »
No miałem szczęście :) Miałem włączone radio dość głośno i wszystkie nawiewy na maxa (bo było strasznie zimno ) i to wydaje mi się że uchroniło mnie od zjarania instalacji :) Jechałem tak z 40 km i to po niezłych dziurach. spaliły mi się raptem 2 żarówki.
Mój zagotowany akumulator (75A) zalałem do pełne założyłem kleme i... od razu odpalił :D i tak już śmigam 3 miesiąc bez problemu :P 

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwietnia 2008, 22:36:40 »
Troszkę na zdrowiu na pewno stracił, ale jak pali to nie ma co kasy wydawać na nowy. Prawda wyjdzie na jaw zimą (o ile coś takiego jeszcze w Polsce istnieje).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl