Autor Wątek: Czy wymieniać pierścienie tłokowe w 1.3 2ee  (Przeczytany 8394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek79

• Gość
Czy wymieniać pierścienie tłokowe w 1.3 2ee
« dnia: 17 Grudnia 2007, 14:19:31 »
mam przejechane 350 tys km(80 tys lpg).Bierze mi 1l oleju 15w40 na 1000km.Niedługo będe regenerował głowicę i zastanawiam sie czy wymienić pierscienie. czy one mogą wpływac na tak duze zużycie oleju???

ts_Alpin

• Gość
Odp: Czy wymieniać pierścienie tłokowe w 1.3 2ee
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2007, 19:43:11 »
może bywasz czasem w okolicach krakowa?Mam do wyrzucenia  na złom 2 x zdekompletowane bądź rozebrane 2ee.Może akurat by ci cos spasiło.Oddam za cenę złomu.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2007, 17:03:52 »
Wielkie dzięki,ale na razie nie zapuszczam się na Południe,

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2007, 20:49:43 »
może bywasz czasem w okolicach krakowa?Mam do wyrzucenia  na złom 2 x zdekompletowane bądź rozebrane 2ee.Może akurat by ci cos spasiło.Oddam za cenę złomu.

moze masz lambde i obudowe (te blaszaną z przodu) kolektora wydechoweho na zbyciu?

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2007, 00:15:05 »
lambde chyba mam a obudowy kolektora to napewno nie mam.bo popaliły się z biegiem czasu i jeździłem bez nich.sonde trza by było sprawdzić czy dobra.jak znasz sposób na sprawdzenie jej to zapraszam.skoro jestes z sącza to zapraszam do lubnia.Napewno kojarzysz co to za miejscowość;).Pozdrawiam

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2007, 11:42:50 »
mam przejechane 350 tys km(80 tys lpg).Bierze mi 1l oleju 15w40 na 1000km.Niedługo będe regenerował głowicę i zastanawiam sie czy wymienić pierscienie. czy one mogą wpływac na tak duze zużycie oleju???

co do tego zużycia to nie jest ono aż takie duże, mi pobiera w podobnej ilości. Co do zmiany pierścieni to sam jestem ciekawy jak ci to będzie chodziło, ja miałem wypalony zawór zrobiłem samą głowice i niestety brał olej więc zdecydowałem się na kupno silnika, (taniej mnie wyniosło niż remont). poszukując porad spotkałem się z dwoma stanowiskami:
1. silniki toyoty są bezobsługowe i nie wymienia sie takich rzeczy jak pierścienie
2. ale i czytałem że robiono remonty silnika i całkiem dobrze to chodziło po remoncie
wiesz gdzie 3 polaków tam 4 zdania
pozdro

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2008, 19:43:57 »
Zmieniałem już 2 razy pierscienie w silnikach toyoty i wszystko chodzi b.dobrze.Teraz tez mam zamiar zmienić w silniku 2EE pierscienie z kompletem panewek wału i korbowymi gdyż poprzedni własciciel przegrzał troche silnik przez wyciek cieczy z układu podczas jazdy.Nie widzę przeciwskazań żeby taka wymiana mnie miała sensu pod warunkiem użycie dobrych jakościwo częsci.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2008, 19:54:57 »
a jakiej firmy pierscienie polecasz???
bo juz w przyszłym tygodniu chcę kupić...

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2008, 20:58:19 »
Kupowałem kiedyś amerykańskie Hastings-y powszechnie używane tam do remontów silników.Teraz ich nie widzę.W motosklepie są JC za 80zł lub jakieś TP za 260zł.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2008, 21:24:04 »
silniczek mam juz rozebrany...
głowica u fachowców...
Jutro kupię pierścionki JC - 78 zł
 Ciekawi mnie jak to będzie chodzilo...

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2008, 23:05:03 »
Wiesz co..Niewiem czy będzie dobrym pomysłem zakup takich pierścionków...Chyba będzie lepiej dołożyć i kupić coś lepszego.Kiedyś przymierzałem się do remontu i na forum doradzono mi że pierścionki to tylko serwis.A serwis jak wiadomo bardzo drogi na ale wówczas pasowało by choć odrobine zbliżyć jakość towaru do orginału.Wiem ile to pracy i zachodu i jakie ogromne koszta ale jak bym robił remont to raczej bym tu akurat nie oszczędził...Pozdrawiam i życzę powodzenia w reanimacji motoru(zresztą dosyć fajnego) :))) :icon_pray:

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2008, 09:05:46 »
dzięki ts_Alpin
pierścionki juz mam włozone (kupiłem jednak jakieś japońskie CTI- 120 zł)
miska włozona
Czekam do czwartku za głowicą ...

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2008, 13:37:59 »
kupilem jeszcze:
uszczelka głowicy-32zł
uszczelka kol ssącego-13zł
uszczelki kol wydechowego-razem 30zl
uszczelka pokrywy zaworów- 37 zł
pasek rozrządu + dwie rolki-170 zl
pasek alternatora 25 zl
filtr oleju 12 zł
olej 15w40 (na 1000km LOTOS GAS potem ELF lub Liqui Moly)-60 zł
płyn do chłodnicy Glico shell -50zł

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2008, 19:32:16 »
jak górę masz już poza autkiem to sprawdź sobie od razu jak tam pompa wody się ma(teraz masz łatwy dostęp).i nie skrobaj już tych tłoków tak...hi hi.zawsze to komprecha lepsza.hi hi...Uszczelkę to tez odrzałowałeś widzę...Sprawdz 15 razy jak będzie uszczelka siadać na głowice.Zeby przypadkiem nie stało się jak u mnie---mechanik amator pozatykał(kijową uszczelką) kanały wodne i przez 7 kkm biedna starlecina się gotowała.Aż do kolejnego zrzutu głowicy..Niestety było za późno:((Ślicznotka moja. :cry: ta co w awatarku....Acha.słyszałem że pasuje nowe śruby do głowicy pakować....ALe niech wyrazi zdanie może jakiś macher...

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2008, 14:00:15 »
ts_alpin
Toyotka juz śmiga....
zrobilem 50km i przestala puszczać dymka...
pompe wody wymieniłem w listopadzie-80zl
ps uszczelki-jest identyczna,a nic drozszego nie mogłem dostać...
A co do skrobania tłoków to zdjąłem nagar,a troche go bylo...
W głowicy wymienili uszczelniacze,splanowali ją ,poszlifowali gniazda i zawory , wymienili uszczelniacz wałka- wszystko400 zł
Co łącznie za części i płyny daje jakieś 900 zł .Wszystko zrobilem sam więc zostało 1000zł w kieszeni,i wydaje mi sie ze nie warto kupować używanego silnika...pojeżdże i zobacze jak sie sprawdza moje dzieło.

---------------------------------------
dodano 21.01.2008 r .  przez tomek79

juz 600 km i jest ok, oleju ubyło 0,1 l
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2008, 06:13:23 wysłana przez Radex E9 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl