Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.  (Przeczytany 83546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Kwietnia 2008, 13:30:57 »
Dokładnie mam tak samo jeśli chodzi o obroty, a olej wymieniam co 40 tyś. Tak sobie mysle czy zmiana oleju w skrzyni na orginalny castrol taki leją w ASO czy coś by zmieniło, jak myslicie? a jaki wy olej macie w skrzyniach? pozdr :-)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Kwietnia 2008, 19:46:31 »
Ja chyba tez mam Castrol ale nie chodzi tu o orginal czy tez nie olej musi spelniac parametry i koniec nie liczyl bym na duza poprawe jesli zmienisz powiedzmy dextrona na castrola.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Kwietnia 2008, 22:09:25 »
Z tego co dowiedziałem sie w ASO to wszystkie toyoty są zalewane castrolem mowa o skrzyni wiec tak jak piszesz zmana na castrol może nic nie dac,tylko zastanawiam sie dlaczego na zimnym silniku nie mam tych obiowów nie puka nic natomiast na rozgrzanym silniku pojawia sie ten objaw, ale jak kiedyś mi pisał maniek ls jak z D chce wrzucic na R to wrzucam na N i naciskam dwa razy hamulec i wciskam R i nic nie stuknie jest płynna zmiana tak samo jest w odwrotnej kolejności, czy sprzęgło mi siada? sam już nie wiem co to może byc :-)

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Kwietnia 2008, 22:17:07 »
ja w mojej mam 800rpm na N a jak dam D na hamulcu to spada do 600rpm bo skrzynia hamuje
czy to ok? jak podniosę na 1000 na N to będzie ok 800 na D na hamulcu pewnie ale będzie pewnie też więcej palił :(

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Kwietnia 2008, 10:39:20 »
Ja wczoraj zobaczyłem że dostaje mi lewe powietrze śilnik,i okazało sie że wężyk od podciśnienia jest uszkodzony który wchodzi z prawej strony do pokrywy zaworów usztywniłem to i zabezpieczyłem pastą i teraz jest super, obroty są stabilne i nie falują jak było wcześniej i powiem że obroty na biegu jałowym podniosły sie troszke ponad 800 i teraz p[raca silniczka jest piekna i nie odczuwalna w środku :-)

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Kwietnia 2008, 18:54:50 »
masz 800 na N?
a ile masz na D na hamulcu?

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Kwietnia 2008, 21:04:29 »
na D mam 800 a na N minimalnie powyzej 800

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Kwietnia 2008, 14:16:07 »
zaprezentuje lepkość tematu (czyli, ze wracam do tego samego), skrzynia manual, wymiana zalecana przez ASO co 40kkm (to chyba standard) olej castrol 55 pln za litr (z pompy),(objętosc 2,5 litra) do tego uszczelka korka skrzyni 2 sztuki 7,91 pln. usługa 118,34 ( w tym mycie auta,  kawa, jakis gadżet reklamówka od ASO). czas 30 - 40 min. acha jeszcze sprawdzenie zawieszenia 35,50 pln (dużo dokładniej niz np Shellautoserv)
pozdrawiam
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Kwietnia 2008, 14:31:16 »
to ja to powinno byc z tymi obrotami po włączeniu D mysle ze skrzynia stawia wtedy opór ale tez komuper zwieksza obroty automatycznie po włączeniu D wiec powinno lekko podskoczyc i opasc do tej samej wtarosci okolo chyba nie? :) :grin:

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Kwietnia 2008, 15:58:38 »
Chyba nawet w manual repair pisza o obrotach ze bieg jalowy 700-750 na D 800 itp. U mnie sie to sprawdza tak zreszta jak pisalem wczesniej.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Kwietnia 2008, 16:26:56 »
a u mnie jak włączę D i trzymam na hamulcu to strasznie opadają
teraz podniosłem na N do przeszło 1000rpm i jak wrzucam D to mam ok 700 i już się auto tak nie trzęsie...
ale jest 300rpm różnicy czy to normalne?

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Kwietnia 2008, 17:58:03 »
Mam pytanie, czy ktoś wie jak i gdzie regulować linką od skrzyni biegów znajdującą się przy przepustnicy?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Kwietnia 2008, 19:39:44 »
gdzies to było ale niewiem dalej jak to ma byc dokładnie? najlpepiej jakby ktos zrobił zdjecie i na zdjeciu pokazał jak i gdzie to zrobic...

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Kwietnia 2008, 06:53:10 »
Panowie jest w pdf ktore sa na forum proponuje opcje szukaj. Inna propozycja to nie ruszac linki jesli bedzie dobrze w pdf'ach.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Kwietnia 2008, 21:14:27 »
Jak zliwidujesz za niskie obroty to wtedy zobaczysz jak zachowuje sie skrzynia. Calkiem mozliwe ze silniczek krokowy wymaga czyszczenia.

a jak sie to czyści, ten silniczek krokowy? mam go odkręconego od kolektora i teraz bym go przeciscił bo widze ze jest naparwde duzo tego czarnegoosadu na nim...    czy mam odkrecic popreosttu tą obudowe czarną? i co tam jest w srodku? nic nie wypadnie - zebym pozniej to skrecil wsztsko :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl