Autor Wątek: 1.0 czy 1.3  (Przeczytany 41329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rabbit

• Gość
1.0 czy 1.3
« dnia: 13 Listopada 2004, 06:54:49 »
witam Wszystkich,

jeszcze przed miesiącem byłem szczęsliwym użytkownikiem 11-letniej Corrolki, niestety, skończyła  w przydrożnym rowie. teraz myśle o nowej Toyotce, niestety, Corolla jest poza zasięgiem i zostaje Yaris. I tu pojawia siępewien problem: jaki silnik? PLS, nie odpisujecie mi o konieczności przeglądania wszystkich postów, bo to już zrobiłem, a z postów tych wyłania siępewien mętlik. wydawać by sięmogło, że 1.3 powinno bić na głowę1.0, a tu przeczytłem np., że rozczarowuje. owszem, jest mocniejszy niż 1.0, ale nie o tyle o ile można by sięspodziewać. dobra, koniec wstępu ;-). czy ktokolwiek z was jeździł 1,0, a następnie przesiadł siędo 1,3? czy różnica jest mocno wyczuwalna?
aha, nie potrzebujęjakiś ogromnych prędkości, "140" raczej nie będęprzekraczał (choć świadomość że można byłaby cool), bardziej zależałoby mi na zrywności przy wyprzedzaniu ciężarówek.

Kwieczor

• Gość
1,3
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2004, 09:23:09 »
Bez zastanowienia
Jeżeli chodzi Ci o zryw, dynamikęi bezieczeństwo tzw aktywne - bez wachania 1,3

porównanie 1.0 - zapytaj Red Point'a, jak to było w Łodzi na Mickiewicza - robiliśmy chamówęna światłach - KAdam (1,3), RedPoint (1.0) i ja (1.3) - nie ma o czym mówić ;)

rabbit

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2004, 09:38:29 »
dzięki Kwieczor,
najpierw myślałem o 1.3, później jednak 1.0, a teraz... kurczę, moze dorzucęto 2k.... :-)
ok, to mamy głos szczęśliwego (a są inni? ;-))posiadacza 1.3. a opinie obozu przeciwnego?

adi

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2004, 09:41:04 »
ja mam 1.0 zryw nie jest taki zly i ma jakies tam przyspieszenie:)na miasto wystarczy a na podroze to zalezy ile osob i jaki bagaz :lol: ....

jesli duzo podrozujesz to 1.3.... :roll:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2004, 18:32:03 »
to ja sie wypowiem - 1.0 owszem mozna tym nawet nie zle popiszczec - nawet na 2gim biegu jak po zakretach smigasz, ale jka powiedzial Kwieczor, 1.3 to 1.3 - 1.0 sie chowa!!

ja mam takiego poniewaz kiedy go kupowalem nie bylo silnikow 1.3!!
napewno nie kupilbym 1.0 - z reszta sie przymierzam do nowetgo 1.3!:)

1.3 jest wypasik - po za tym ze wiem jak odchodza 1.3jki wzgledem mnie po rajdzie na pilsudzkiego (PS zapomnialej jeszcze o jednym 'nieznajomym' ktory tez palil gume! :-DD ) to ostatnio jka mialem ostatni przeglad to zrobilem sobie 1.3 ponad 50 km i stwierdzam ze jest wypasik!:)

definitywnie 1.3!!!!!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

rabbit

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2004, 18:36:40 »
dzięki Adiemu znam już obie strony medalu :-)
jeżdżęgłównie sam, czasami w dwie osoby. miasto lub średnie trasy (tak 100 - 200 km). na drogach "nieautostradowych" "120" w zupełnosci wystarcza, często nawet i tyle nie. przyznaję, przyznaję, najbardziej kręci mnie dizelek, ale to jakieś +10 k :-(

alan03

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2004, 20:25:45 »
z tego co pisze rabbit to wydaje mi sięże lepszym rozwiązaniem będzie jednak 1.0 chociaż ja osobiście wolałbym teraz przesiąść sięna 1.3 (ale takowym jeszcze nie jechałem).
o 1.0 przekonuje mnie niskie spalanie (około 0.5-1.0 na 100km)
W mieście całkiem nieźle sobie radzi autko, a na trasie też nie jest tragicznie, czasem trzeba zredukować ale to nic :roll:
Dlaczego wolałbym teraz jeździć 1.3 :?:  - wydaje mi sięże w ciągu 2 lat od kiedy mam ten samochodzik to trochęsięna drogach zmieniło... kiedyś spokojnie sobie jeździłem, a teraz żeby nie zostać na światłach to muszępokręcić silniczkiem nico bardziej :) ale to tylko moje wrażenia...

beep

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2004, 20:46:36 »
Niestety nie mialem przyjemnosci jezdzić Yarkiem 1.0 - sam mam 1.3 i smialo go polecam ;)

adi

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2004, 22:50:04 »
jesli nie zalezy Ci na spalaniu to biez 1.3  :twisted:  :-DD  :lol:

grzybek-r

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2004, 00:13:15 »
jezeli chcesz miec mniejsze spalanie , ubezpieczenie , itp... WYBIERZ 1,0
jezeli chcesz miec "nieco lepsze" osiagi i drozsze koszty eksploatacji , itp... WYBIERZ 1,3

decyzja nalezy do Ciebie...

kazdy wie do czego ma mu sluzc samochod......

nie licz sie ze zdaniem kolegow bo to bez sensu....

Ty bedziesz uzywtownikiem a nie koledzy....

...a jak ma Ci ktos zazdroscic auta to kup se AVE ;) (zartuje)

wybor nalezy do Ciebie...

PZDR

wwtcka

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2004, 17:49:07 »
Cytuj (zaznaczone)
wydawać by sięmogło, że 1.3 powinno bić na głowę1.0, a tu przeczytłem np., że rozczarowuje

nie wiem gdzie tak jest napisane bo 1.3 w Yarisie jest naprawde rewelacyjne, z tego co napisałeś w jakich warunkach będziesz go użytkował to jednak proponuję1.0, rachunek jest prosty albo chcesz mieć auto szybsze albo nieco ekonomiczniejsze a i przy spokojnej jeździe 1.3 potrafi zadowolić sięniewielkimi ilościami paliwa, mój osobisty rekord na trasie to 4,4 l/100km  :D

rabbit

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2004, 18:53:10 »
dzięki za opinie. jak widzę1.3 ma przewagęnasd 1.0. no nie ma sięczemu dziwić, w końcu lepiej coś mieć (parękucy więcej :-)) niż nie mieć ;-) chociaż w moim przypadku jest to też 2k w jedną lub w drugą stronę.
wwtcka, na
tym  topicu bigman pisze:

"gdy kupowałem yarisa były tylko 1.0 - potem wprowadzili 1.3 i byłem z tego powodu chory a teraz - teraz gdybym kupowął yarisa to kupiłbym albo 1.0 albo TS - często jeżdżęw trasy i mocy mi nie brakuje

1.3 jeździ przeciętnie jak na swoją pojemność - prawdęmówiąc po 1.0 to po prostu czuć niedosyt - po 1.3 spodziewałem siędużo więcej - znajome osoby, które jeździły wcześniej starlet 1.3 są po prostu zawiedzione tym co ten silnik może"

ja rozumiem że apetyt rośnie pewnie w miaręjedzenia, ale... ;-)
swoją drogą zauwazyłem też to o czym pisał Alan, kiedyś moją 1.4 śmigałem po drogach, a ostatnio coraz częściej wydawało mi się, że jestem zawalidrogą  ;-).  cóż, coraz więcej 100-konnych silników (i mocniejszych) i nie wiem, czy to co jest ok. dzisiaj będzie wystarczało za 5 lat...

wwtcka

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2004, 19:02:08 »
no to Bigman musi zweryfikować to co jest tam napisane bo moje 1.3 nie ustępuje ani trochęstarletce 1.3  :wink:  :D

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2004, 21:48:48 »
Cytuj (zaznaczone)

1.3 jeździ przeciętnie jak na swoją pojemność - prawdęmówiąc po 1.0 to po prostu czuć niedosyt - po 1.3 spodziewałem siędużo więcej - znajome osoby, które jeździły wcześniej starlet 1.3 są po prostu zawiedzione tym co ten silnik może

Ciekawe w czwartek było porównanie sił Yarisa 1,3 Janooopa (czyli zabudowa + masywny kierowca) ze Starletką 1,3 Mandesa i oba razy Satrletka przegrała o około 2 długości...

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2004, 22:04:49 »
1.0 jechalem na jezdzie probnej (w 4 osoby) i zdecydowalem sie na 1.3. I mysle ze bym zalowal ze gdybym zostal przy 1.0. Najlepiej sam sie przejedz u dilera i porownaj. Wg mnie warto bez 2 zdan doplacic pieniazki a zrezygnowac np z lakieru metalik czy czegos tam innego. Spalanie owszem bedzie wieksze pewnie o pol literka, ale to tylko dlatego ze z mocniejszym silnikiem bedziesz naturalnie szybciej jezdzil. Jak sie uprzesz i bedziesz jezdzil ekonomicznie to nie sadze zeby wiecej spalil. 1.0 to dobry silnik ale raczej do miasta.
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl