Autor Wątek: Wymiana kompletnej pomy olejowej  (Przeczytany 20731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana kompletnej pomy olejowej
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwietnia 2008, 11:06:15 »
Perzan co miałeś na mysli odpisując na moje pytanie? dlaczego szkoda kasy na ta operacje, możesz coś wiecej napisac?. Pozdr :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwietnia 2008, 23:59:53 »
Znając życie i tą ch... pompę, to wałek będzie już wyżłobiony konkretnie i wymiana samego simeringu jedynie zmniejszy wyciek :(  O ile w ogóle.
Ja wymieniałem bodajże 3 simeringi, a dopiero wymiana bebechów + simering dopiero zakończyła ucieczkę oleju z tamtej okolicy :(
Pozdro.
Ps. Poszukaj, albo tu albo w Carinie pisałem jak to z moją pompą było.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2008, 12:25:29 wysłana przez SZYMON14 »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Kwietnia 2008, 09:20:22 »
Witajcie,
na ogol cisnienie w magistrali olejowej nie przekracza okolo 3 bar,dlaczego Toyota namowila mnie do wymiany pompy? Gdyz to sa najnizsze koszty przy absolutnej gwarancji na przyszklosc.Panowie te wlasnie cisnienie, majac nowa pompe mam 100% ze jest nowy zawor nadmiarowy z nowa sprzezyna i kula.Nie musze sie o to martwic. Tak sie zastanowic to przebieg tych kilkuset tysiecy co nasze Toyoty maja,napewno sa juz w jakis sposob zuzyte te zawory nadmiarowe i moga zmniejszac cisnienie.Cisnienie powyzej pol bara nie uszkodzi silnika ale cisnienie powyuzej 3 bar juz wplywa niekorzytsnie na silnik.Za pare dni buchnie cieplo i sie biore za robote wszystko obfotografuje i Wam pokaze.
Pzdr.Sky.
P.S Kocham grzebanie w silniku ale nie lubie tego robic czesciej jak raz na 4 lata, w moim silniku. To mozna uzyskac tylko wymieniajac cale podzespoly.
bawienie sie w poszczegolne elementy kosztuje drozej i wiecej przestojow.Takiej techniki servisowej nauczyli mnie szwedzi i faktycznie totalnbie sumujac jest taniej wkoncowym rachunku.Moze najpierw trzeba wylozyc wiecej ale pozniej sie jezdzi i jezdzi.Az by sie chcialo cos popsuc aby mozna bylo pogrzebac.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwietnia 2008, 10:53:36 »
a czy idąc tym tokiem rozumowania nie powinno się zmieniać całego samochodu na nowy co 4 lata ? :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Kwietnia 2008, 18:40:29 »
Sprzedam koła pompy oleju do Camry "lekko używane"  <diabel>

Jak już pisałem, wymiana kół pompy kosztowała mnie 212zł + kilka godzin w garażu, więc nie uważam tego za kosmiczny wydatek, a problem z niedosmarowaną górą silnika zniknął ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2008, 19:33:18 »
witajcie:)
Marcinm co masz na mysli mowiac niedosmarowana gora silnika??? wiesz co ja ostatnio wymienialem ten pieprzony simering na pompie  i walek bym lekko poddarty ale nie cieknie narazie: jak dlugo nie wiem mysle ze niedlugo zacznie. Tylko teraz jeden objaw po tej operacji slysze chyba bardziej gore silnika?? czy jest to mozliwe?? myslisz o tych kolkach pod deklem? duze i male w srodek??

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Kwietnia 2008, 20:04:16 »
Ja też w środe stawiam na uszczelnienie pompy olejowej,tylko z tego co widac to poprzedni właściciel nawalił tam tyle silikonu że aż bokami wyszło i mechanik mi powiedział że może tam wogóle nie byc uszczlki (simmering) ale już niedługo bede wiedział simmering kosztował mnie w ASO 63zł. Pozdr

PS: Wiec dziwne rzeczy dzieją sie z ta pompo alu musze ją rozebrac żebym wiedział na czym stoje
        Daro78 duzo ci ciekło z tej pompy? napisz coś wiecej nawet na gg
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2008, 20:11:07 wysłana przez niger »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Kwietnia 2008, 07:14:04 »
Panowie,
Uszczelnienie pomy to nie tylko wyciek wizualny tzn pod spodem z pod uszczelki siemera. Pamietajcie ze pompa ma glowna uszczelke pomiedzy blokiem silnika a tym elementem w ktorym siedzi sama pompa.Cieknie pomiedzy uszczelka  i splywa do silnika do wewnatrz wy o tym nie wiecie,Dlatego jest wazne,zdjecie tego elemntu w ktrorym siedzi pompa a to tylko jest mozliwe przy opuszczeniu miski olejowej i odczepieniu wydechu.jezeli ktos Wam nawciskal farmazonow ze wymienili nie zdejmujac miski to po propstu oszukal,niema takiej mozliwosci .Wymiana tej metalowej uszczelki jest konieczna a jezeli ja juz robicie to sie wykosztowac i zmienic cala pompe.Wtedy wszystkjie problemy znikna i bedzie mogli smialo dusic gaz do dechy bez kolatajacych sie pod czaszka czarnych mysli.Wszelakie latania na raty nie zdadza egzaminu  w czasie.Bedzie cieklo i juz predzej czy pozniej.
Osobiscie juz wszystko przygotowane i pogoda coraz lepsza tak ze niedlugo bede wymienial.
Pzdr.Camry 2.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Kwietnia 2008, 20:07:57 »
Nie wiem poco pchac sie w koszta i odrazu kupowac nową pompe olejową. Ja zmieniłem simmering i jest wszystko jak narazie ok,zresztą widziałem poprzedni simmering to skruszył mi sie w dłoni, teraz bede uszczelniał aparat zapłonowy dziś zamówiłem w ASO simmering i uszczelniacz dwu wargowy cena smieszna bo 30zł wiec tak to wyglada. :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Kwietnia 2008, 21:56:42 »
Witaj,
To samo zrobilem,wymienilem w zeszlym roku uszczelki i pol roku odnowa to samo. uszczelki orginaly kosztowaly mniejwiecej polowe pompy i tutaj polecialem w glupie koszty,teraz wiem ze bedzie wlasciwe cisnienie nie bedzie wyciekow do silnika niewidzialnych dla oka no i wlasciwe cisnienie nowy wentyl nadmiarowy,wyczyszczony smok itp. >Zreszta Toyota mnie uprzedzala aby nie robic rozbierania na raty ale chcialem  to obyc tanio.koniec taki ze kosztuje mnie to niecale dwa razy tyle. Juz wiecej nigdy nie bede wymienial elementow lecz caly zespol.Przy duzym przebiegu jest taniej.
Wez Niger np skrzynie biegow.Sypnelo sie lozysko i Ty wymieniasz te lozysko i montujesz. Wiesz ze za rok sie wszystko rozleci.Dlaczego?
poniewaz jeden walek uzyska na jednym lozysku prawidlowe katy a reszta zuzyta dopasowuje sie do tego z nowym lozyskiem i efekt koncowy musi sie wszystko rozleciec.Wymienia sie wszystkie lozyska albo nic,dlatego jest lepiej nabyc uzywana i sprawna.
Pozdr.Camry 2.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Kwietnia 2008, 20:26:06 »
Zobaczymy jak narazie to zedcydowałem sie na uszczelnienie aparatu zaplonowego,czas pokaże co bedzie dalej, napewno napisze. :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Kwietnia 2008, 22:27:28 »
Hurra,
Pompa olejowa jest juz wymieniona.Zajelo to mnie 3 godziny bite,ani chwili odpoczynku.Korzystalem z liftu i wszystkie narzedzia pedzone powietrzem lacznie z kluczem dynamometrycznym.Cudo,wkladasz klucz na srube i do oporu a on bzdeka chwile i ma dosc i nasteopna srubka.
Dzieki Marcin za te powiastke,ona oddala niesamowita przysluge. Stosowalem sie do tych zalecen.Punkt po punkcie nie inaczej.Dwa dni naprzod wszystkie zewnetrzne sruby pryskalem w-56 glownie z ukladu wydechowego.mialem pietra ze to sie pourywa,gdzie tam odkrecilo sie jak nowe.
Jak ktos z was bedzie to robic to mala wskazowka.Pompe przed zalozeniem zalalem olejem odrobina tak aby czuc bylo ze ma wsobie olej.Efekt zaraz po starcie bylo cisnienie oleju.Silnik pracuje jakby ciszej. Cisnienie odrazu jest po wystartowaniu nawet przy goracymn silniku.Czyli jednak nowa pompa z wentylem nadmiarowym robi swoje. Zrobuilem zdjecia pompy i nawet krotki film,jak Marcinie pozwolisz to wstawie do Ciebie.Aparatu do warstzatu nie bralem czlek za przeproszeniem "ujebany jak murzyn" szkoda mi aparatu smolic lapami smolucha.
Ciekawostka miska olejowa bez szlamu czysciutka po 435 000km,olej nstary co spuszczlem okolo 10kkm tez przeroczysty jak nowka oczywiscie Mobil 1 robi swoje plucze konserwuje i nawet smaruje.
Pzdr..Sky
P.S obejrzalem stara pompe zewntrzna bieznia wktorej siedzial siemering na pompie ciekla jak dziurawe wiadro.Oring tez pekniety,wywalilem niewarto sie bawic w klamoty. <taniec> <brawo> <fotograf> <glodny>

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Czerwca 2008, 18:24:36 »
Witam

Właśnie zdiagnozowałem wyciek .. z pompy oleju. Będę kupował kompletną z obudową i bebechami.
Można to gdzieś zdobyć czy tylko ASO?

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Czerwca 2008, 18:31:39 »
Ja też miałem to samo i wymieniłem sam oring w pompie olejowej i jak narazie (odpukac) jest ok

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2008, 19:39:15 »
Tylko ASO

Ja zdiagnozowałbym jeszcze skąd dokładnie cieknie, bo nie widzę sensu wymiany całej pompy, jeśli ciśnienie oleju jest w normie...

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl