Autor Wątek: kupiłem cari - i co dalej? (F)  (Przeczytany 11207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafi

• Gość
kupiłem cari - i co dalej? (F)
« dnia: 14 Listopada 2004, 19:55:52 »
Cześć,

W końcu kupilem cari (kiedyś sięWas pytalem o koszty jej utrzymania) trwało to trzy miesiące ale w końcu kupiłem.
   Co powieninienem w niej wymienic? (oprocz oleju itp.) Na co zwrócić uwage przy eksploatacji? Jak zabezpieczyć przed korozją? i inne ważne? Jakie klocki stosować, płyn do chłodnicy? itp. Czy w Gdańsku i Łodźi jest jakis klub? co ile wymiana oleju? (w książce jest co 15 000km). Jak poznać czy mam silnik lean bearn? (1993, 1.6 16V GLI kombi) i ile ma koni?

Pozdrawian, Rafi
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2007, 20:44:40 wysłana przez Swoop »

Rafik

• Gość
kupi³em cari - i co dalej? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2004, 21:27:37 »
Lean Burn mają troche zmieniony układ rozrządu i głowice(ale tego nie odróżnisz) jak również kolektor wylotowy, o tym poczytaj temat na tym forum "Lambda do 4AFE" jeżeli masz Lean Burn to masz 107 KM jeżeli nie to 115 KM.

Yacek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2004, 22:33:50 »
Ja zacząłbym od

- wymiany paska rozrządu (przy okazji pozostałych 2 o ile noszą ślady zmęczenia)
- przed zimą warto by dodatkowo wymienić płyn chłodzący i hamulcowy
- obejrzyj świeczki .. ja ostatnio przekonałem sie że u mnie od nowości nie były wymieniane
od nowości ('94 ponad 100 tyś) :)

- pozatym musisz pojezdzic coby wyłapać ewentualne niedomagania

Pozdrawiam
Yacek

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2004, 01:05:18 »
Popieram
Wymienic rozrzad + rolke i to co zwykle sie wymienia na przegladach czyli swiece, olej filtry no i co tam jeszcze trzeba bedzie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

jaari

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2004, 12:23:29 »
Deeno w zasadzie już Ci wszystko podpowiedział... Ja dodałbym jeszcze sprawdzenie stanu łączników stabilizatora (+ gumki) - niewielkie koszty wymiany, a zupełnie inny komfort jazdy  :D  W Łodzi polecam serwis na Krzemienieckiej i na Bruzdowej.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2004, 18:56:17 »
Przy okazji wymiany paska i napinacza - wymień simeringi - nie będziesz musiał drugi raz jeździc do mechanika.
Olej w skrzyni biegów.
Filtr powietrza.
Świece - u mnie były w tragicznym stanie.
Silnik LB - sonda lambda widoczna na rurze za kolektorem wydechowym ( od przodu auta za chłodnicą ) , na pokrywie zaworów informacja o stosowaniu Only Platinium Spark - to z moich informacji.
Jak jeżdżony w PL to nie zaszkodzi też wymienić filtr paliwa.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2004, 19:35:57 »
Jak będziesz wymieniał przed zimą płyn chłodniczy to dobre opinie zbiera płyn schella "Glycoschell" prawdopodobnie tak sięto pisze,ja mam też taki wlany.Jeżeli kupiłeś ją niedawno to kontroluj stan oleju w silniku,bo niewiesz jeszcze czy silnik już nadmiernie go zużywa,czy nie,a jak niebędziesz kontrolował jego stanu,to będzie klęska,ale może wcześniej zapali ci siękontrolka oleju na tablicy rozdzielczej.Staraj siępodczas wymiany oleju korzystać z orginalnych filtrów oleju nippon-denso,kosztuje w serwisie 30zł bodajże jest tam jakiś podwójny element filtrujący który przez długi czas nieulega zatkaniu,dzięki czemu zwiększa siętrwałość silnika i możesz dłużej jeżdzić na tym samym oleju.w normalnym filtronie jest podobno wkład filtrujący z cienkiego papieru mikroskopijnymi dziurkami,który zatka sięszybciej,więc jego działanie filtracyjne potrwa nieco krócej niż oryginału.To tylko tak przy okazji o tych filtrach

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2004, 19:52:24 »
Cytuj (zaznaczone)
ale może wcześniej zapali ci siękontrolka oleju na tablicy rozdzielczej

Zdaje sie ze we wszystkich 1.6 nei ma kontrolki niskiego poziomu oleju.
Chyba ze miales na mysli cisnienie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2004, 20:38:25 »
W każdym bądź razie kontrolke,która poinformuje drivera o zbyt niskim ciśnieniu oleju,lub o jego minimalnym stanie.Jeżeli cokolwiek sięzapali poinformuje o tym,aby sprawdzić stan na bagnecie,dolać pół litra i jechać

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2004, 22:09:56 »
Zrób autku przegląd taki solidny jak napisane wyżej filtry, rozrząd itp napewno sięwróci w przyszłych nie przewidzianych naprawacch. Pewnie pomyślisz że to wszystko kosztuje ale jest warte inwestycji zobaczysz :D

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopada 2004, 00:00:25 »
Dzięki, może jeszcze ktoś cos dopisze.
jaari podaj mi proszędokładny adres tych warsztatów w Łodzi. (rafwdo@wp.pl).
Może jeszcze ktoś zna jakieś sprawdzone warsztaty w trójmieście?

Don_Pablo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2005, 01:48:06 »
Witam również i pozdrawiam z Zielonej Góry  :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl