Autor Wątek: Jakie żarówki polecacie?  (Przeczytany 128730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Odp: Jakie żarówki polecacie?
« Odpowiedź #120 dnia: 11 Maja 2005, 20:04:43 »
Anyway kapitalny pomysł SOBER:)

FreddyK

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 11 Maja 2005, 22:04:19 »
A Bosch Polska, jak milczał, tak milczy:( Ale czego sięspodziewać w tym kraju?!

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Maja 2005, 22:38:50 »
ech, szkoda bo zaciekawiły mnie te żaróweczki.

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 12 Maja 2005, 03:12:55 »
Cytat: Sober
Żeby uciąć ten temat czy warto czy nie warto poniżej porównanie :D

Dwuletnie żarówki halogenowe:
Obrazek

GT150
Obrazek

WNIOSKI: Wg mnie świecą tak samo daleko i tak samo jasno jak zwykłe nowe żarówki halogenowe, przy czym barwa jest troche bardziej biała. Za to warto zmieniać żarówki tak co 2 lata albo częściej.

porównanie super. Przyznam się, że myślałem, że wymiana żarówek na to tak bardziej "dla picu" ale teraz mnie przekonałeś, dla mnie różnica jest istotna - GT swiecą jaśniej, i skrajne obiekty są lepiej widoczne, stąd może nawet wrażenie, że świecą dalej.

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Maja 2005, 12:05:52 »
Cytat: tomek_paseo
Cytat: leonekkk
Moze zagrzmi to troche głupio jak sięwyciąga zarówki h4 z reflektorów niechce niczego uszkodzic a dzisiaj mam zamiar włorzyć gt 150

No więc tak - do wymiany żarówki w lampie od strony akumulatora potrzeba dość dużo cierpliwości i sprawnych paluszków ;-) Miejsca jest niewiele, ale można sobie poradzić bez demontowania puszki bezpieczników.

1. Odkręcamy mocowanie akumulatora i wystarczy, że odsuniemy go sobie kilka cm w bok.

2. Odłączamy wtyczkę- czasami trzeba z tym siętroszkępomęczyć ;-)

3. Zdejmujemy gumową osłonę, pamiętając, by potem nie założyć jej na lewą stronę. Tutaj potrzebne będzie działanie siłowe, bo czasami draństwo nie chce zejść :)

4. Teraz ostatnia rzecz - odgięcie metalowego druciku - "sprężynki" i uwolnienie żarówki. Drucik ten jest dosc twardy, a do tego nie widać metalowego "zaczepu" z którego mamy go zdjąc, a następnie zaczepić. Ja pomogłem sobie małym lusterkiem, które pozwoliło mi na podlgąd sytuacji - tak, żebym wiedział, w jaki kierunek i zwrot powinna posiadać siła  :wink:

5. Wyjmujemy dotychczasową żarówkę

6. Wkładamy GT 150  :wink:

7. Drucik, gumka, kabelek, ponownie ustawiamy i mocujemy akumulator

8. Czekamy do zmierzchu

9. Włączamy światła

10. Cieszymy się :-DD  :-DD  :-DD

Witam
pozwalam sobie zanegować p.1 zestawienia czynności
Pierwsza wymina żarówek (24.12.2004 wieczorem na stacji benzynowej) - facet z Asistance mozolił się1,5 godziny, ja sięprzyglądałem i pomagałem.
Potem trochęsam w domu podłubałem, obejrzałem i w sobotęz nienacka nadarzyła sięokazja zostania Adamem Słodowym (padły na raz mijania i pozycyjna)
Kurs do Janek, zakup kompletu Philipsa 2+2, powrót i do roboty:
wymiana 4 żarówek (wymieniłem wszystko z przodu) zajęła mi 10 minut !!!
jedyne narzędzie, jakiego użyłem to lusterko !!!

Naprawdę"sięda się" - nawet sięspecjalnie nie wybrudziłem ;)

Pozdrawiam,
K.

jami

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 17 Maja 2005, 10:16:24 »
Ja wreszcie kupiłem GT 150, bo trochęmnie cena h7 odstraszała. Trzeba jednak przyznać, że efekt był wart zachodu, światło jest wyraźnie bielsze i równomierne, światło pada nie tyle dalej co intensywniej dzięki czemu zakręty sa lepiej doświetlone. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że nie te żarowki nie przepalają sięza szybko.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 17 Maja 2005, 14:49:28 »
Cytat: Kwieczor
Naprawdę"sięda się" - nawet sięspecjalnie nie wybrudziłem ;)

Dokładnie, nie ma z wymianą tragedii, mnie to zajęło ok 20 minut ale robiłem to po raz pierwszy. Teraz bym na pewno szybciej wymienił. Za to współczuje jak ktoś musi żarówki wymieniać gdzieś po ciemku na trasie :| Za to niestety sie upaprałem bo te całe gumki były wybrudzone jakimś smarem (?)
Seat Leon Cupra :D

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 17 Maja 2005, 14:56:52 »
Tia, jest tam taki białe smarowidło - chyba dla poprawy i uszczelnienia styku...

Brick

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Maja 2005, 15:05:16 »
Jako ,ze czesto zmianiam zarowki ;) teraz mam Blue Vision ULTRA Philipsa w moim Yarisie. Jak dla mnie te zarowki swieca duzo pzyjemniej niz GT150 i swiatlo jest o niebo bardziej biale i jakos tak jasniej na drodze.

Ostatnio widzialem test kilkunastu zarowek h4 na jakiejs niemieckiej stronie i ze wszystkich philipsa wlasnie BV wypadly najlepiej ,ogolnie byly w czolowce ,moge gdzies odkopac linka ,jakby ktos byl zainteresowany.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 17 Maja 2005, 15:26:16 »
Cytat: Brick
moge gdzies odkopac linka ,jakby ktos byl zainteresowany.
ja bym poprosił  :wink:

Brick

• Gość

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Września 2005, 15:24:24 »
Mam głupie pewnie pytanie, nie chce jednak zakładać nowego tematu a to sie tyczy w pewnym sensie żarówek:
Czy w Yarisie kierunkowskazy to są żarówki PY21W??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57053978&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. - takie np??

Z góry dzięki za odpowiedź:)

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 07 Września 2005, 13:01:53 »
no cóż, nikt nie odpowiedział a ja już kupiłęm:) Powiadomię, jeśli będą pasować:D

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 10 Września 2005, 18:10:24 »
Ok, wymieniłem kierunki.
Trzeba było w nadkolu jedną śrubęodkręcić, odsłonić plastikową osłonęi ręką wymanewrować żarówki:D
Ale bylo warto, choć różnicębardziej widziałem w mojej Carinie niż w Yarku:D

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 18 Października 2005, 01:49:04 »
Widze że wielu z forumowiczów miało w swoich yarkach żaróweczki gt 150 i było zadowolonych tymczasem TUNGSRAMY megalight +60% świecą lepiej niż gt 150 i  do tego kosztują całe 26 zł  :lol:  
Śmiem tak twerdzić gdyż mój braciszek miał w swoim aucie (lanos) jedne i drugie, i  lepsze były tungsramy!!!

Zajrzyjcie tutaj( mały test)   http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=274300343&page=&view=&sb=5&o=

Wypowiedzi innych użytkowników o tungsramach:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Board=lanos&Number=275594029&Forum=f9&Words=tungsram%20%BFar%F3wki&Searchpage=0&Limit=25&Main=275583528&Search=true&where=bodysub&Name=&daterange=1&newerval=1&newertype=y&olderval=&oldertype=&bodyprev=#Post275594029

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Board=panda&Number=275689707&Forum=c4&Words=tungsram%20%BFar%F3wki&Searchpage=0&Limit=25&Main=275686850&Search=true&where=bodysub&Name=&daterange=1&newerval=1&newertype=y&olderval=&oldertype=&bodyprev=#Post275689707

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl