Autor Wątek: Poziom płynu chłodzącego (F)  (Przeczytany 17225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SlyCom

• Gość
Poziom płynu chłodzącego (F)
« dnia: 26 Listopada 2004, 09:03:41 »
Witam,

mam pytanie. Ile i czy w ogóle dolewacie płynu chłodzącego do swoich samochodów w trakcie normalnego użytkowania? Ja dolewam tak około 700ml borygo przez 3 ostatnie miesiące.

Czy to normalne że płyn może tak ubywać czy coś jest nie tak? Woda ma prawo parować ale nie wiem jak płyn.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2008, 00:19:51 wysłana przez Janmor »

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Poziom p³ynu ch³odz±cego (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2004, 09:09:40 »
Ja czasem dolewam troche ale nie jakies duze ilosci.

Z tego co kiedys slyszalem/czytalem to carina "tak ma" ze plyn lubi znikac ze zbiorniczka wyrownawczego ale w chlodnicy nadal jest i z temperatura jest wszystko ok.
U mnie akurat nie bylo tego "zjawiska"
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

SlyCom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2004, 09:28:38 »
Płyn w chłodnicy jest ok tak samo jak temperatura. tylko tak jak napisalem wczesniej plynu dolewam czasem. Wyciekow nie ma zadnych ogladajac samochod

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2004, 21:23:03 »
Zawsze sprawdź sobie na zimnym ile masz w chłodnicy,jak tam będzie dobrze,to ok,tzn.ma być pod korek.Mi troszke ubywa z wyrównawczego,ale minimalnie,tak że przez 3 miesiące dolać musze około 200mml może.Widze,jak mi po zbiorniczku ścieka z samej góry,tak jakby sięcoś skraplało.Wogóle sięnieprzejmuje dolewam czasem glycoschella i śmigam dalej :-DD

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2004, 23:07:30 »
qrcze musze sprawdzić ;) myśle że w granicy 0.5l na pare4 miesięcy, ale bliższych statystyk nie prowadze
sprawdzam w ramach cotygodniuowych czynności w kadą sobotkę: olej, płyny, czyszczonko, jak coś stuka to lewarek i łom  :-DD

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2004, 00:15:32 »
Cytuj (zaznaczone)
jak coś stuka to lewarek i łom  

podstawowe narzędzia do naprawy carinki jak coś stuka,a w co walisz jak stuka,a niewiesz co stuka? :lol:  :-DD  :cidea ,ja bym walił w pokrywe zaworów :lol:  :lol:  :lol:
 Ja sprawdzam tak co drugi ,lub trzeci dzień olej i poziom płynów.Już mi tak zostało z cientaka,z tym ,że kontroluje poprostu,czy nic złego sięniedzieje,nie żeby co chwila czegoś dolewać.Częste kontrole przynoszą oczekiwany efekt,bo jak coś nieprzejdzie kontroli to łom i do dzieła :lol:

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2004, 01:54:10 »
Jak dla mnie to w takich przypadkach woda odparowuje wiec wystarczy wlac aqua pro destilata i będzie ok Jak sie myle niech ktoś to naprostuje

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2004, 09:09:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Ile i czy w ogóle dolewacie płynu chłodzącego do swoich samochodów w trakcie normalnego użytkowania? Ja dolewam tak około 700ml borygo przez 3 ostatnie miesiące.

Ja przez 200tys nie dolałem ani kropli:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2004, 13:38:39 »
To chyba niemożliwe :-DD ,żeby niedolać przez 200tyś :wink:

jaari

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2004, 17:58:55 »
Cytat: serwisSJ

A ja nie dolałem przez 20 tys. (narazie  :-DD ).
I mam nadzieję, że dociągnędo rekordu "SerwisSJ".

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2004, 18:17:06 »
Cytat: serwisSJ
Cytuj (zaznaczone)
Ile i czy w ogóle dolewacie płynu chłodzącego do swoich samochodów w trakcie normalnego użytkowania? Ja dolewam tak około 700ml borygo przez 3 ostatnie miesiące.

Gold Edition to co innego

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2004, 01:36:40 »
Plynu nie ma prawa ubywac, Carina tak nie ma ;)
Powodem moze byc nieszczelnosc np. przy o-ringu pompy wodnej, z tylu leci po bloku, lub inna nawet niewielka nieszczelnosc np. na przewodach (jak masz nalany plyn zamiast wody latwo to sprawdzic - plyn odparowujac zostawia po sobie bialo-zolto-zielony osad, wiec dobrze obejrzyj komore silnika.
Innym powodem moze byc uszkodzenie uszczelki pod glowica i przedostawanie sie plynu do ukladu smarowania (to juz powazniejsza sprawa)
Pozdrawiam

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2004, 02:01:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Plynu nie ma prawa ubywac, Carina tak nie ma  
nie dokońca sie zgodze gdyż w takich temperaturach płyn traci swoje własciwości i normalne jest iż po pewnym okresie go ubywa

SlyCom

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2004, 22:41:00 »
Nie wiem jak to jest gdy uszczelka pod głowicą padnie. Robięmiesięcznie około 5000 km. wydaje mi sięże gdyby to była uszczelka to płynu ubywało by więcej przez ten czas niż około 0,5L-0,7L  przez okres 3 miesięcy.

Sprawdzałem koło silnika i nie ma tam żadnego dziwnie kolorowego osadu.

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2004, 02:26:24 »
Cytuj (zaznaczone)
nie dokońca sie zgodze gdyż w takich temperaturach płyn traci swoje własciwości i normalne jest iż po pewnym okresie go ubywa

Hmmm rocznie robie ok 40-50kkm i nigdy nie ubywa mi plynu z ukladu chlodzenia, wymieniam plyn raz na dwa lata. Plynu moze ubyc w przypadku kiedy osiagnie temperarture wrzenia wtedy moze ulatywac przez odpowietrzenie zbiornika wyrownawczego, ale nie jest to normalna sytuacja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl