Autor Wątek: Szarpanie na rozgrzanym silniku i spadek obrotów (F)  (Przeczytany 20595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
szarpanie na rozgrzanym silniku i spadek obrotów (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maja 2005, 00:33:45 »
ja bym szukał lewego powietrza zasysanego do kolektora, przeczyść przepustnicę, sprawdź wężyki i uszczelki.

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maja 2005, 15:26:15 »
Cytat: p_flori
ja bym szukał lewego powietrza zasysanego do kolektora, przeczyść przepustnicę, sprawdź wężyki i uszczelki.

Wg mnie lewe powietrze może powodować wzrost obrotów a nie spadek, Ja bym zaczął od sprawdznia aparatu zapłobowego i kabli wys napięcia oraz regulatora wolnych obrotów tj silniczka krokwego.
krzysiek

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Maja 2005, 18:49:10 »
Cytat: k r z y s i e k
Wg mnie lewe powietrze może powodować wzrost obrotów a nie spadek

To zależy ile go wleci, ale zanim elektronika połapie się, że ma za dużo powietrza i zwiększy dawkępaliwa, to to obroty spadną.
Przerabiałem to jak mi spadał wężyk od czujnika podciśnienia. Obroty falujące 400-1000 na jałowym, a w czasie jazdy raczej spoko.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Maja 2005, 09:39:47 »
dzięki Wam za wszystkie podpowiedzi, muszęto w końcu wyjaśnić bo to strasznie denerwujące, zacznęod tego co prawie nic nie kosztuje czyli czyszczenia przepustnicy i sprawdzania wszystkiego a jak to nic nie pomoże to chyba jednak będęmusiał zmienić kable wn i może kopułkęz palcem . Zastanawia mnie tylko ciągle to czemu nic sięnie dzieje na początku po uruchomieniu nawet przy deszczowej pogodzie a dopiero zaczyna prychać, stukać prawie gasnąć na wolnych po kilkunastu minutach jazdy po mieście i co ciekawe potrafi tak robić chwilęi przestać, potem znowu. Jeśli jeszcze coś przyjdzie Wam na myśl to proszęo podpowiedzi, dzięki, pozdrawiam

sneerix

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Maja 2005, 20:18:21 »
Witajcie (długie, sorki)

Walczęwłaśnie z podobnym problemem.

Moje autko to Carinka II 1990 (zabytek) z motorem 1.6 16V 4AFE, buda AT171, przebieg oficjalny 203k km, z czego sam zrobiłem ponad 140k. Auto jeździ tylko na benzynie.

Objawy: zimny silnik pracuje w miarępoprawnie (płynnie, nie szarpie, troszkęwysokie obroty zimą po uruchomieniu silnika - 2200-2500, ale to nie problem na dziś)
po rozgrzaniu silnika (teraz 3-5 minut jazdy) następujęprzełączenie (czuć jadąc, że delikatnie traci na mocy) i tu sięzaczynają sięproblemy. Auto nie chce przyspieszać na obrotach do 3 tyś., szarpie. Zależy od uruchomienia, czasem jest to bardziej odczuwalne czasem mniej. Niekiedy po kilkunastu minutach jazdy objawy ustępują, ale w większości wypadków nie.
Paliwko sprawdzane na różnych stacjach. Prędkośc maksymalna na poziomie 160-165, w zasadzie bez znaczenia czy jadęsam czy pełnym autem.
Jeżdzęod momentu kupna na półsyntetyku.
Spalanie moim zdaniem przyzwoite, na trasie nie przekracza 7l, na mieście jak jest ciepło poniżej 8l.

Ze swojej strony wymieniłem filtr powietrza, świeczki, przewody WN, kopułkęi palec
Obmacałem okablowanie na ile byłem w stanie.
Komputer nie zgłasza błędów.

Nie jest to sytuacja, która uniemozliwiłaby jazdę, ale nieco upierdliwa. Jakby jakieś pomysły będębardzo wdzięczny. Serwis w Olsztynie rozkłada łapki (najlepiej wymieniliby pół auta), lokalni magicy też nie potrafią znaleźć rozwiązania.

Starałem sięprzejżeć całe forum zanim zapytałem, ale gdybym coś przeoczył prosiłbym o wskazanie:-)

Jakbyście mieli pomysły co z tym począć, lub komu dać zarobić

Z góry dzięki i pozdrawiam :-)

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Maja 2005, 21:20:37 »
Cytuj (zaznaczone)
po rozgrzaniu silnika (teraz 3-5 minut jazdy) następujęprzełączenie

przełączanie na co- na gaz? problem dotyczy gazu czy benzyny?

AW7777

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Maja 2005, 21:41:46 »
Miałem ten sam problem w mojej Carinie 7AFE,
na wolnych obrotach, przy ciepłym silniku, brak jednego cylindra
przy ruszaniu szarpie, jak przy krzywej tarczy sprzęgła, aż tłumik z tyłu wali o podłogę.
powyżej 2500 obr zachowuje siępoprawnie.

Wymieniłem kopułkęi palec - bez zmian
Wymieniłem kable WN na nowe firmy TESLA - jest dobrze.
spadło zużycie paliwa, dynamika OK

sneerix

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Maja 2005, 21:57:19 »
Cytat: p_flori
Cytuj (zaznaczone)
po rozgrzaniu silnika (teraz 3-5 minut jazdy) następujęprzełączenie

przełączanie na co- na gaz? problem dotyczy gazu czy benzyny?

Mogłem wyrazić sięnieprecyzyjnie. Auto nie ma instalacji LPG.
A co do przełączenia - nie mam pojęcia co sięprzełącza, ale jest "pstryk" i motor zaczyna pracować inaczej. Może zaczyna korzystać z danych podawanych przez sondęlambda? (wybaczcie jeśli gadam głupoty, ale nie jestem ekspertem)

Geronimo42

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpnia 2005, 19:30:24 »
Witam.Mam Carinne 1,8 i objawy jak u AW7777 ale u mnie to pompa paliwa.Tak stwierdzil mechanik i chyba ma racje bo to od ciaglej jazdy na rezerwie.A w 1,8 pompa jest smarowana paliwem.Moze ktos posiada do tego modelu?Pozdrawiam

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Sierpnia 2005, 20:48:55 »
witam po długim czasie, ale dopiero teraz wiem co dolega mojej carinie jest to uszkodzony jeden wtryskiwacz, po wszystkich próbach które sam wykonałem i nic nie dały (kody nic nie pokazywały, wymiana świec, kabli wn, kopułki i palca) oddałem samochód do mechanika, który na moją sugestięnaciągnął pasek rozrządu (był lekko luźny), przeczyścił przepustnicę, wyrególował zawory i nic to nie dało dopiero po kilku godzinach udało mu sięzdjagnozować że to wtryskiwacz czasami sięzawiesza i silnik pracuje bez jednego garu, u mnie było o tyle trudniej to zdjagnozować że zawieszał sie tylko kiedy miał na to ochotę( oczywiście nie wtedy kiedy szukało sięprzyczyny), niestety najgorsze jest to że nie mam jeszcze zastępczego ciągle szukam( jeśli ktoś ma jakiś namiar na używki to poproszę1,6 4AFE najlepiej w okolicach Trójmiasta) no ale wkońcu wiem co boli moją carinęto tyle może to komuś pomoże znaleźć przyczynęw jego aucie

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpnia 2005, 08:04:09 »
sebarosz, zadzwoń tutaj - facet jest z Łodzi ale ma dużo używek do toyek /z angoli również/, wysyła kurierem czy pocztą ale to sprawdzona i rzetelna firma 604 56 00 00
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpnia 2005, 17:30:18 »

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Sierpnia 2005, 22:05:28 »
dzięki Krzysiek za chęci ale na tej aukcji mimo opisu nie ma wtryskiwacza paliwa do 4AFE, dostałem ten wtryskiwacz dokładnie tam gdzie podpowiedział Kryspin w Łodzi dzięki, kosztował 200 plus 20 (nowy w ASO 660) za kuriera ale dostałem na drugi dzień i toyotka chodzi już inaczej, także wszystkim tym którzy mają problemy z brakiem mocy, szarpaniem polecam sprawdzenie także wtryskiwaczy, pozdrawiam i dziękujęza wszystkie podpowiedzi

ZeroSuper

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Sierpnia 2005, 23:04:04 »
Ja siępodłącze pod wątek ze swoim problemem.
Od czasu do czasu (niezależnie od temperatury silnika) po ostrym przygazowaniu (5000 - 6000obr) i wciśnięciu sprzęgła silnik gasnie. Normalnie obroty trzyma w okolicach 700, na ssaniu 1300.
Carina II 1.6 16V tylko benzyna.
Gdzie zacząć szukać przyczyny ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl