Autor Wątek: [2.2] 1996 USA kody błędów, problemy silnikowe  (Przeczytany 8838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

romtoy

• Gość
[2.2] 1996 USA kody błędów, problemy silnikowe
« dnia: 24 Sierpnia 2008, 22:08:20 »
Witam
właśnie kupiłem Toyotę Camry 2,2 automat z gazem i mam kilka pytań.
1. jak odczytać kody błędów, gdyż zapala mi się "check engine" (kasowałem już błąd przez wyjęcie bezpiecznika ale nadal się zapala po jakimś czasie nawet jak cały czas jadę na benzynie).
2. czy drogie są częsci zawieszenia, gdyż puka mi z tyłu zawieszenie i ponadto chyba amorki też muszę wymienić bo jest bardzo "miękki".
3. czy zawory są regulowane przez podkładki regulacyjne? dochodzą mnie dziwne dźwięki jak dodaje ostro gazu i puszczam gaz, takie "brzęczenie" który po chwili zanika.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2012, 11:31:08 wysłana przez marcinm »

olo23

• Gość
Odp: Camry 1996 automat amerykańska wersja - kody błędów
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2008, 10:00:07 »
Pyt.1. Kody błędów odczytasz tylko przez podłączenie do komputera ponieważ masz OBD II i nie da się przez spięcie zworek jak to jest przy systemie OBD I.
Pyt.2. Drogie czy tanie to pojęcie względne... Części do Camry do najtańszych nie należą. Jak poszukasz na forum to Niger ostatnio wymieniał amory z tyłu i pisał ile kosztują.....
Pyt.3. Zawory są regulowane przez podkładki.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2008, 11:35:15 »
Skąd pewność, że kolega ma OBD I ? Nie podał roku, wersji...
Ja wiem ile kosztują wkłady na przód: ok 140 zł, sprężyny też na przód 127zł( jakies na L...marcinm wie jak sie nazywaja :-P) łączniki stabilizatora przód ok35zł tył ok 60 chyba(allegro)

romtoy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2008, 23:14:46 »
Dziś podjechałem do CARMANa aby podpieli sie pod komputer i okazało się że ich oprogramowanie nie jest w stanie połączyć się z oprogramowaniem  mojej Camry (mimo, że mam 3 złącza diagnostyczne). Moja Camry jest 1996 roku wersja na rynek amerykański ta wersja przed zmianą modelu bo model zmieniał się w sierpniu 1996.

a jakiej firmy amorki polecacie do Camry (i przód i tył)?

dzis też osłuchiwał mój silnik mechanik i zmartwił mnie że to brzęczenie to może być panewka! :-o
czy miał już ktos z Was jakieś przygody z silnikem 2,2?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2008, 09:16:47 »
dzis też osłuchiwał mój silnik mechanik i zmartwił mnie że to brzęczenie to może być panewka! :-o
czy miał już ktos z Was jakieś przygody z silnikem 2,2?
Ja miałem przygodę :-( Daro78 też...w obu przypadaniach panewki. Zakończyło się wymianą silnika :|
I w obu przypadkach Daro78 jeździł tymi Camrami :grin:  :-P

olo23

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2008, 09:59:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Skąd pewność, że kolega ma OBD I ? Nie podał roku, wersji...

W temacie wątku jest podany rok i wersja. I ma OBD II a nie OBD I  :-P
Niestety nie wszystkie warsztaty są w stanie odczytać kody z wersji amerykańskiej. Ja szukałem 3 miesiące takiego warsztatu aż znalazłem. Podzwoń trochę po ASO i popytaj czy mają oprogramowanie do amerykanów....
Pozdro...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2008, 10:03:09 »
No tak :embarassed: ślepota  :-P
a w aso nie odczytają kodów?

romtoy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2008, 12:37:22 »
a nie można było wymienić tych panewek? trzeba wymieniać cały silnik??? jakie to mniej więcej koszty?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2008, 13:08:23 »
Oczywiscie, ze mozna.

Koszty nie sa kosmiczne, pod warunkiem, ze wali panewka korbowodowa, a nie glowna - tego dowiesz sie jednak dopiero po rozbiorce silnika, ewentualnie jesli mechanik jest sprytny i umie uzywac stetoskopu.

Koszt "nowego" uzywanego silnika to 2-3 tysiaki, ale w jakim on jest stanie, to jeden Bog raczy wiedziec, czasem nawet w dobrym.

Daro78 ostatnio kupowal caly silnik do 2.2 ;)

Tak, czy inaczej, jak mialbym wymieniac silnik, to zastanowilbym sie nad kupnem angola w calosci, jako dawce V6  <glodny>

pzdr
3VZ.pl

romtoy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2008, 14:11:47 »
mój silnik osłuchiwał też inny mechanik i powiedział że to może być sworzeń na tłoku bo to pukanie słychać w górnej części silnika tak jakby to pukał zawór. ale tam jest regulacja na podkładki a pukanie jest słyszalne prz większych prędkościah silnika bo na jałowym nic nie słychać.

znacie może gdzieś w Łodzi lub okolic dobrego mechanika co by się podjął ewentualnej naprawy silnika lub dokładnej jego oceny?

olo23

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpnia 2008, 08:23:16 »
Cytuj (zaznaczone)
No tak embarassed ślepota  tongue
a w aso nie odczytają kodów?

Niestety niewiele ASO posiada oprogramowanie do wersji amerykańskich.... :|

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2008, 22:02:52 »
koszt panewek korbowodowych to 105zeta,a dobry spec wymieni przez miske olejowa, tyle że to może być uszczelka pod głowicą,bo stuki metaliczne są identyczne a tak było u mnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl