Autor Wątek: Dym spod maski - o co chodzi ???  (Przeczytany 14174 razy)

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dym spod maski - o co chodzi ???
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2008, 23:25:56 »
Myślę że niedługo będę mógł napisać w czym problem. W poniedziałek odstawiam samochód do warsztatu (trzeba było odstać swoje w kolejce) - na początek będą sprawdzone zawory, kompresja i rozrząd... i mam nadzieję, że wieści będą dobre... :-)
Od jakichś dwóch tygodni zapalam samochód na zamkniętej przepustnicy i nie ma problemu (poza jednym feralnym dniem, kiedy lubił zgasnąć...)

póki co życzę Forumowiczom miłego weekendu  :grin:
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Października 2008, 22:21:14 »
Odebrałem dziś samochód z warsztatu i generalnie jestem zadowolony z wyników...

Rozrząd nieprzestawiony, zawory są w porządku bez potrzeby regulacji a kompresja... ponoć jak w nowym silniku  :grin:
To ostatnie zaskoczyło mnie najbardziej - wartości - 1: 12,5. 2: 12,2. 3: 13,1. 4: 13,0. - niezłe  :cheesy:
To co zostało wykryte, to bardzo luźno wkręcone świece (wymieniałem je 2 miesięce temu i nie sprawdziłem, czy coś się nie poluzowało - a to się podobno zdarza).

Nie wiem tylko cały czas skąd się wziął dym z filtra powietrza... W każym razie problem już się nie powtórzył a samochód zapala bez wciskania gazu w podłogę... Zobaczymy więc co się będzie dziać.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Października 2008, 23:48:28 »
Faktycznie, ładne ciśnienie.
Jeżeli diagnoza była właściwa to potwierdza się moje podejrzenie - słaba kompresja :)
Jednakowoż mimo wszystko miej swój silnik "na oku", bo rozbieżność w kompresji masz na skraju tolerancji. Dopuszczalna różnica między najsłabszym a najlepszym cylindrem to 1atm. U Ciebie to już 0,9.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Maja 2009, 13:16:20 »
Dla porządku i na zamknięcie wątku, chciałem dodać, że wszystkie problemy z zapalaniem jakie tu opisywałem zniknęły po... wymianie filtra paliwa.  :cool:

Pozdrawiam, Maciek
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl