Autor Wątek: Corolla E12 TS - takie moje rozwiazanie [fotostory]  (Przeczytany 39625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
Corolla E12 TS - takie moje rozwiazanie [fotostory]
« dnia: 30 Września 2008, 15:50:10 »

Po kilku systemach tworzonych w yarkach (1.0 i TS) przyszedl czas na rozpierdziuche w CTS'ie Ponizej obraz tego co wyszlo i jak bylo tworzone.
Moze komus sie przyda przy budowie Ca w E12

================== etap I - kable + drzwi ======================

Zakonczylem pierwszy i chyba najmniej przyjemny etap, czyli kladzenie kabli pod wykladzinami, plastikami i przeciskanie sie przez gumy i otwory. tak jak pisalem wczesniej:

do zasialania uzylem KnuKonceptz 4GA plus i minus od klemy (4 GA to ok 21mm2)
do sygnalu MonsterCable XLN Interkonekty 4 CH
do dzwieku MonsterCable XLN 2x16GA (to jest jakos 2x 1,3mm2)
maty bitumiczne- dekarskie - sprawdzily sie w poprzednich rozwiazaniach
tasma "parcianka" + peszel ciety wzdluznie + opaski zaciskowe itp.

zasialajace powedrowaly do peszla

z komory do wnetrza przebilem sie przez gumowy pierscien po stronie pasazera

nastepnie po sciance przegrody na druga strone komory do baterii

kable zasilajace wyszly za schowkiem...

...a potem prawym progiem powedrowaly do bagaznika

glosnikowy byl juz w gumowej rurce dlatego nie wkladalem go dodatkowo w peszel ale owinalem "parcinka"

Tunelem razem z interkonektem poszly do bagaznika

w bagazniku zgodnie z zasadami prad jak najdalej od sygnalu ;) wyszly: po prawej prad po lewej sygnal i dzwiek.

"surowe" drzwi po zdjeciu tapicerki potem folii i porosa

drzwi w trakcie wyklejania

skonczone drzwi. Kable glosnikowe przeszly wzdluz wiazki w srodku gumowego lacznika. wszystkie kable do szyb lusterek zamka i linki od otwierania drzwi owiniete tesma parcianka i przymocowane opaskami. Nic nie ma prawa ruszyc sie z miejsca albo wpasc w rezonans ;)

================== ETAP II - radio + glosniki w drzwiach ==============

Wybebeszona konsola srodkowa, zostala tylko ramka srodkowa, w sumie nie tak duzo rozkrecania ale trzeba byc twardym i sie nie bac ;)

to wydlubalem z w/w ramy - ale tylko na czas remontu ;)

Troche ciecia jezeli chodzi o zaplecze schowka nad popielniczka i mozna (dosc prowizorycznie ale wystarczajaco) zamontowac radyjko

Potem jak sie juz wszystko zlozy i schowa na przyszlosc elementy i srubki ktore jakos dziwnie zostaly nie uzyte ;) Mozna konsole wpasowac z powrotem na miejsce. Schowek zamyka sie calkowicie tak jak w oryginale.

A w srodku chowa sie radyjko. caly wyswietlacz jest bardzo dobrze widoczny z pozycji kierownika -a obawialem sie ze nie bedzie. Na przyszlosc radze uzywac radia ze szpara, bo te z pelnym panelem slabo sie otwieaja, ale plyte zmienic moge. poza tym mam przeciez USB - wystawione w schowku.

Problem byl ze zwrotnicami, jak i gdzie je przymocowac. poczatkowo mialy byc w drzwiach ale koncepcja sie zmienila i prawe sa za schowkiem pasazera, a lewe po lewej stronie od bezpiecznikow miedzy kierownica a schowkiem kolo bezpiecznikow.

W drzwi przykrecone pierscionki z MDF oklejone mata od srodka. z maty zrobilem rowniez "daszek" nad glosnikiem wewnatrz komory drzwi.

Kable przylutowane do glosnika, zabezpieczone gumka  :lol:

Z porosa kolnierz wokol glosnikow zeby cisnienie szlo do kabiny lub do wnetrza drzwi. Nie ma nic gorszego jak cisnienie pod tapicerka zawsze cos wpadnie w rezonans. Pomiedzy tapicerke i blache tez poszla warstwa porosa.

================== ETAP III - wykończenie ==============

przylaczenie do akumulatora. kable pradowe 4GA plus przez bezpiecznik 40A. dodatkowo 2x1mm2 do radia przez bezpiecznik 10A - czyli radio ciagnie prad bezposrendio z akku. RMT do radia poszlo koncowo od zapalniczki, czyli radio dziala tylko z kluczykiem.

wpasowanie radia juz bylo opisywane wyzej. pojawil sie problem bo po podlaczeniu RCA radio nie wchodzilo na miejsce (za male zaplecze schowka) musialem interkonekty podlaczyc przez zlaczki katowe (Stinger - PRO)

tak wyglada moje "kolo zapasowe"...

a w srodku jest wzmak, kondensator i bloki dystrybucyjne dla pradu.

poniewaz tapicerka pod ktora na calej powierzchni podlozylem poroso nie lezala ladnie na drzwiach musialem wkleic poroso tylko wmiejsca gdzie byla wolna przestrzen.

tak wyglada zabudowa miesca kola zapasowego "od kuchni" - bloki dystrybucji pradu, wzmacniacz, kondensator

=================================================

no i tak... wreszcie po dlugim czasie przygotowan sprzet zagral... i musze powiedziec ze zagral calkiem ladnie. do bagaznika tymczasowo wrzucilem skrzynke zamknieta z glosnikiem Hertz HS165 - zostal mi z yarka. Glowny etap budowy mozna uznac za zakonczony. sprzet gra i wszystko sie trzyma ;)

Na przyszlosc planuje jeszcze droba rozbudowe i modyfikacje:
- sub 8' do bagaznika (chyba intertechnik)
- mechanizm zeby pilot z kierownicy obslugiwal radio Alpine
- porzadne kelmy + i -
i pewnei jeszcze cos mi przyjdzie do glowy ;)

prosze o uwagi i komentarze ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Corolla E12 TS - takie moje rozwiazanie [fotostory]
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2008, 15:58:31 »
czytac opisu nie mam czasu, ale po fotach moge powiedizec tyle:

PROFI instalacja!! - sam bym tego lepiej nie zrobil, respect....

podziwiam pieczolowitosc przy ukladaniau wszystkiego, ladnie, schludnie, wszystko w peszli plastikowej/plecionej i nawet takie detale jak zakonczenia kabli od MC... - naprawde super robota!!

osobiscie z niecierpliwoscia czekam na wiecej... - milo poogladac tak wykonana robote - moj bagaznik rozgrzebany od kilku miesiecy!:(
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

GAK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2008, 16:03:38 »
dzieki za slowa uznania... piep.... sie z tym od lipca... nigdy nie bylo czasu skonczyc ale musialem to zamknac przed zima ;)

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2008, 16:36:24 »
Trochę Cie to pracy kosztowało - instalacja konkretna i tak jak napisal Red - wszystko tip top
gratki <brawo>

sernik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2008, 17:30:34 »
wielkie gratz i uścisk ręki prezesa <diabel>

pięknie, schludnie, porządnie, do tego pewnie bardzo ładnie gra:)

Swoją drogą jedno pytanie - po co zostawiłeś fabryczne radio?

GAK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2008, 17:54:59 »
Cytat: sernik link=topic=20151.msg253941#msg253941 date=1222788634

Swoją drogą jedno pytanie - po co zostawiłeś fabryczne radio?
[/quote
bo tam jest komputer a w przypadku CTS to dosc wazne ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2008, 18:39:32 »
a mi sie wydawalo ze w TSie lepiej nie wiedziec ile pali....:P
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2008, 18:46:17 »
Gratuluje pomysłu i zapału do pracy - wszystko zrobione dyskretnie i schludnie tak lubię :)

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2008, 20:08:38 »
No, wykonanie w pełni profesjonalne, schludne i czyste. Jestem pod wrażeniem i gratuluje  <brawo>

GAK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2008, 20:44:49 »
dzieki za wszystkie slowa uznania... jest to fajne wynagrodzenie za godziny ciezkiej pracy ;) ale najwiekszym jest dzwiek jakiego doswiadczam teraz jezdzac autem. chcociaz od 160km/h to juz nie ma wiekszego znaczenia ;) wtedy silnik dolot i wylot graja swoja muzyke, ktora tez jest mila dla uszu  :cheesy:

co do komputera to pewnie najlepiej byloby sie go pozbyc i wstawic radio nawet 2 DIN, ale lubie wiedziec ile pale, nawet jak jest to niemily widok. jak jade spokojnie to mam srednie nawet 8,5... tyle ze dosc latwo wykrecic 13 i wiecej :( dlatego dobrze jest widziec to na wyswietlaczu wtedy noga troche odpuszcza bo portfel krzyczy  :cry:
Do tgo radio jest caly czas aktywne i moze grac glosnikami na tyl, ktore zostaly oryginalnie  <taniec>

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Września 2008, 22:29:39 »
Cytuj (zaznaczone)
mam srednie nawet 8,5...
no to nieźle ja u siebie nie mogę w średnim spaść poniżej  8,8 :-)
Ale komp sie przydaje.
W verso niestety nie ma tego jednego dodatkowego schowka w który można wsadzić radyjko więc pozostaję tylko wywalenie seryjnego
Jeszcze raz gratki bo jak oglądam foty to nie mogę się nadziwić ile musiałeś mieć cierpliwości do tego <brawo>

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Września 2008, 22:45:31 »
Wielkie gratulacje!

Jestem pod ogromnym wrażeniem, zwłaszcza, że wykonałeś "robociznę" sam.
Bardzo mi sie podoba, w dodatku auto też niczego sobie :roll:
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

sernik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2008, 19:49:00 »
swoją drogą w sumie też dlatego ja wciąż nie mogę się pozbyć swojego fabrycznego radia;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2008, 12:53:01 »
Gaku fajna robota.
Jedno pytanie. Czy wygłuszałeś komorę silnika ? Na pewno lepiej było dla muzy....
Pozdrawiam
Obi

GAK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2008, 14:08:04 »

Jedno pytanie. Czy wygłuszałeś komorę silnika ? Na pewno lepiej było dla muzy....

nie nic nie robilem, tam przegroda i maska maja juz fabryczne wygluszenie... w przypadku CTS ze stozkiem to i tak walka z wiatrakami... mam wykluczajace sie zestawienie, dobre audio i glosny sportowy samochod ;) ale do 4k obrotow jest ok ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl